A nőgyógyász teljesen baparáztatott a cukoreredményem miatt, aludni is alig tudtam. Tényleg ilyen veszélyes ez? Aki jártas ez ügyben, k nyugtasson meg plíííz!
köszi lányok,kissé megnyugodtam,bár a tegnapi napom jó nagy pánikban telt. a legnagyobb baj az egésszel az,h. már 32 hetes vagyok, védőnő nem aggódott nagyon a 9.5 miatt,csak az egész napos mérést javasolta,meg h mondjam majd a nőgyógyásznak is. és az a baj,h. 6 hét eltelt közben és nem diétáztam,mert megnyugodtam,h. az itthoni eredmények jók.
a baba szerencsére megfelelően fejlődik,bár őszintén szólva nem mertem utána nézni,h. milyen következményei lehetnek a magzatra nézve a kezeletlen cukornak,de rettegek így is,h. már elrontottam valamit. viszont az egy kicsit megnyugtatott,h. hétfőre már kaptam időpontot diab. tanácsadásra. legalább már lesz valami fogalmam az étkezésről,mert most nagyon idegennek tűnik,amiket olvasgatok.
A védőnőt meg jól fenékbe kellene rúgni, mert szakmai műhibát követett el! Finoman szólva fogalma sincsen a terhességi diabetesről, ami ebben a munkakörben elengedhetetlen! Azt sem értem, hogy orvos miért nem látta a laboreredményt. Hova vitted vissza? Semmilyen eü dolgozó nem kompetens ennek az értékelésében, csak az orvos. Ezt neked is tudni kellene azért. Bocsánat, nem bántani akarlak, de azért ez felelőtlenség!
Az Otthoni cukor mérése nem mérvadó, csak segédeszköz egy beállított cukrosnak. A terhelés mutatja, hogy probléma van.
Akkor nem lesz baja a babának, ha minél hamarabb elmész a gondozóba és szigorúan betartasz mindent! Napi ötszöri étkezés, szénhidrát számolása, mérés.
Addig is teljesen iktasd ki az étrendből a fehér lisztből készült pékárut, mindennemű cukros dolgot, mézet, fagyit, pogácsát, sütit stb.
Amik fogyaszthatóak na szénhidrátok közül, azok a teljes kiőrlésű pékáruk (nem a tescos színezettek, hanem a valódiak), barna rizs kimérve, kiszámolva, krumpli számolva, durumtészta mérve számolva a mennyiséget, kuszkusz. Mérni mindent szárazon kell, az internetről tudsz letölteni szénhidrát táblázatot.
A szokványos terhességi diéta úgy néz ki, hogy napi 150gr szénhidrátot kell elosztani 5 étkezésre.
Reggeli: 25gr CH (ez 5dkg teljes kiőrlésű kiflit, kenyeret jelent vékonyan vajjal, húskrémmel, zöldségekkel, tojással stb)A feltétekben (tojás, hús, zöldség nincsen szénhidrát, ezért ezek bátran ehetők)
Tízórai (10 órakor) 25 gr CH Ilydenkor fel kell osztani a szénhidrátot 2 felé. Gyorsan és lassan felszívódóra.
Gyorsra példa a gyümölcs és a tej. (tehát pl 1 közepes alma kb 10gr ch-t tartalmaz)
Lassúra példa a korpovit keksz, vagy a teljes kiőrlésű pékáru, abonett. Ilyenkor megeszel egy almát 4 db korpovit keksszel. Vagy tejet, kefírt, joghurtot korpovittal, abonettel.
Ebéd (13 óra) 50gr CH legegyszerűbb, ha kaját rendselsz, ahol fel van tüntetve a CH (pl nprbi update rendelés, vagy más diétás menü, ahol 50gr ch van ebédre)
Uzsonna: 10gr ch csak gyors (pl diétás túró rudi, vagy 1 alma, vagy 1 gombóc diet fagyi, vagy diet joghurt)
Vacsora (30grCH) Megint mérni kell a kenyeret, kiflit, vagy meleg étel esetén a krumplit, tésztát szárazon a táblázat szerint.
Ezt majd elmondják a gondozóban részletesen. 3 óránként kell enni, nassolni csak szénhidrátmentes dolgot szabad.
Ne aggódj, ha a baba most rendben van, akkor ha tartod a diétát, nem lesz baja.
Milyen szakmai hibát követett el a védőnő? A kérdező megkapta az eredményt, amin neki is látnia kellett, hogy rossz, mert gondolom rajta van a normál tartomány is. Ezzel az eredménnyel nem ment el azonnal a terhesgondozóba, hanem 2 hetet várt és akkor is védőnőhöz ment, nem orvoshoz. A védőnő "az egész napos mérést javasolta,meg h mondjam majd a nőgyógyásznak is". Tehát a védőnő elkülde orvoshoz, de a kérdező csak 4 héttel később ment, hiszen azt írja, hogy időközben eltelt 6 hét.
Azért remélem a babának semmi baja nem lesz, de légyszíves minél hamarabb menj el a diabetológiára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!