Nagyon félek, volt már olyan kismama aki babájának a 33. Héten rá volt tekeredve a köldökzsinór a nyakára? És mi lett?
Jézusom, nem szabadott volna a dokinak ennyire megijesztenie téged, mivel a nyakra tekeredett köldökzsinór semmit nem jelent.
Ez egy zselés, kocsonyás masszív anyag, ami attól, hogy a nyakon van, semmi baja nem lesz. Lehet a gyerek derekán, hátán, lábán, tökmindegy, nem okoz gondot. A magzat a méhben nem tüdővel vesz levegőt, hanem a véren keresztül kapja az oxigént, tehát az, hogy a nyakán van nem üt vissza. Szülésnél meg minden második gyereken ott van a nyakán, vállán, stb... A szülésznő ahogy kibújt a feje, szépen fogja, és kibújtatja belőle, levegőt úgyis csak később vesz a pici.
Szóval kérlek ne aggódj, pont ezért nem szokták erre felhívni az orvosok az anyukák figyelmét, mert aggódnak feleslegesen.
Oxigénhiányos azért is lehet, mert esetleg rajta fekszik és szüléskor nincs elég magzatvíz, hogy tompítsa, kvázi elnyomja a zsinórt. Ezért mindig nézik folyamatosan a szívhangot.
Oxigénhiány kismillió ok miatt lehet, de nem feltétlen azért, mert a nyakán van a zsinór. Gondolj bele, nem vesz még akkor levegőt, mitől jobb, ha a derekán van? Az első levegővételnél meg már úgysincs rajta a köldökzsinór. Ne aggódj, tényleg, bár tudom, hogy nem könnyű ilyenkor.
A fiammal 40+1 hetesen mentem be CTG-re,ugye ekkor már naponta kell menni.Előző nap Nst-n voltam,ott semmi különös nem volt.Egyfolytában mocorgott,csak hajnalban nem,ez így volt terhesség alatt,így ezen nem aggódtam.Másnap a CTG-n 4x esett le a szívhangja 20 perc alatt,az utolsó 2-t nemcsak a nővér,de az orvos is nézte,ott állt felettem,és várt.Mikor még 2x megtörtént,azonnal áthívott az ultrahangra,és mondta,hogy elfeküdte a köldökzsinórt,ami rá van tekeredve,emiatt baj lehet,azonnal toltak sürgősségi császárra fenyegető oxigénhiány miatt.Azt mondta a doki,hogy ha most hazaenged,lehet,hogy holnapra meghal a baba.Én azóta is hálás vagyok neki nagyon,hogy így döntött!
Szóval nem tudom,mennyit mozog a babád,nekem ezzel nem volt baj,mert végig szambázott,hogy gúvadtak ki a szemeim tőle,úgy fájt.Az lett volna tényleg a gond,ha nem érzem.
Figyelj oda rá,és kérdezz rá,mennyi idő múlva indulj el a kórházba,ha nem érzed.Ezt ne halogasd,ne vacilálj.Előtte persze próbálhatod felkelteni,pl. jó sok csokit megeszel,vagy iszol egy jó adag kv-t,stb...,hátha csak alszik.
Remélem semmi gond nem lesz veletek,nyugodj meg,de figyelj oda!
35hkm
Utolsó hozzászóló vagyok!
Szerintem ezt nem lehet csak úgy lelegyinteni,hogy áááá,ne aggódj,úgysem lesz baj,mert bizony mi a legfontosabb a világon,ha nem az ember gyermeke,és persze saját maga,és a családja.Túlrettegni persze nem jó,de oda kell figyelni,utánajárni,és előre felkészülni,ha bármi baj van,akkor higgadtan kezelni a dolgokat,bármiről is legyen szó.Megértelek kedves kérdező,mikor én születtem,a nyakamon volt a köldökzsinór,akkor még UH sem volt,és anyám szerint ha kicsivel később születek,már nem élnék.
Visszatérve a kérdéshez:
A neten annyit találtam,hogy pár órát kell várni.Aztán ezt:
"HA NEM MOZOG...
Mielőtt bármi rosszra gondolnál amiatt, hogy nem érzed a babád mozgását, próbálj ki pár dolgot, hiszen lehet, hogy épp csak alszik vagy lustálkodik.
Próbáld meg felébreszteni!
Paskold meg a hasad, dobolj rajta az ujjaiddal. Még erőteljesebben megnyomkodni is ér.
Igyál valami nagyon hideget! A hőmérsékletváltozásra lehet, hogy reagálni fog.
Igyál egy kávét, egy pohár kólát! A koffein a magzatokat is felpörgeti. A szénhidrát is.
Feküdj az oldaladra - pocakot támaszd alá egy párnával - és pihenj egy kis ideig. Lehet, hogy az állandó jövés-menésed teljesen elringatta a babát. Ha te lepihensz, ő valószínűleg aktívabbá válik.
Zajongj! Tegyél be valami zenét és tekerd a hangerőt rendesen fel! Erre biztos felébred.
Ha a fentiek egyike sem válik be, vagy az elmúlt napokhoz képest drasztikusan csökkent a magzatmozgások száma, azért hívd fel a szülésznőt vagy az orvost. Lehet, hogy van olyan tippjük, ami beválik, de az is lehet, hogy behívnak egy vizsgálatra, hogy megnézzék, minden rendben van-e odabent."
DE!Itt egy régebbi "kérdés" a témával kapcsolatban,ami szintén tanúsítja,hogy bizony bármi megeshet:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes..
Remélem tudtam segíteni!Amúgy nekem sem ártott ám ez az utánajárás,így a 35.hetemben! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!