Cukros kismamák! Mi lesz velünk karácsonykor? Mi lesz a menü? Sütit hogy oldjátok meg?
megengedtek magatoknak ilyenkor majd kicsit többet?
Süti diabetikus lesz?
nekem csak az a bajom vele,hovy azt is bele kéne számolni a napi szénhidrátba,de nem tudni mennyi van benne,ha boldban veszem.Magamnak meg nem állok neki sütni,mert úgysem fogyna el...szóval hogyan lesztek ti ezzel?
Én terhességi cukros voltam, én egy bérmálást és egy esküvőt "szenvedtem" végig. Én egy picikét ott ettem süteményt. A diabetológus szakorvos is azt mondta, hogy nagyon ritkán lehet bűnözni.
Én egyébként mirinda szeletet sütöttem szénhidrátszegényen néha a terhességem alatt. A tésztáját teljes kiörlésű lisztből csináltam (alig kell bele liszt), a túrót édesítővel ízesítettem (így az sem volt gond), a tetejét pedig édesítőszeres üdítővel csináltam. A szülésem napján is sütöttem egy tepsi ilyet, aztán a végén a férjem ette meg szinte az egészet, úgyhogy annyira nem rossz, ha ilyet csinálsz, simán megeszik a vendégek is.
A menü igazából nem durvább, mint egy sima vasárnapi ebéd. Hiába van többféle étel, mennyiségben sehogy sem tudnék többet enni. :) Részemről kacsaleves lesz, sült csirke, sült hús, burgonyakrokett, egy majonézes és egy vegyes saláta. Ebből ügyesen össze tudom válogatni az ebédhez szükséges szénhidrát mennyiséget. A süti majd köztes étkezés lesz.
Én is átbeszéltem a diabetológusommal, hogy ilyenkor mit lehet, mit nem. Nekem is azt mondta, hogy lehet bűnözni egy kicsit, 1-2 szelet süti nem fogja durván felborítani az egyensúlyt, ha eddig nem volt gond. (Nyilván, a cukros üdítők, fehér cukor, szaloncukor, habcsók stb. most is tabu lesz.)
Köszi a válaszokat,ötleteket!
Mivel anyósékkal lakunk,ő is süt és tudom,hogy nem ennék meg a diétás sütit,nehogy nekem ne maradjon :) lehet,hogy csak veszek valahol 1-2 szeletet,ha már nem bírom ki.
Az a baj,hogy hiába vagyok vékony alkatú,karácsonykor sütiből sosem elég,de most szeretném visszafogni magam a diabetikus édességekkel is...
Még egy kérdés: a Cocacola zero-ban se cukor,se szénhidrát.azt ihatom akármikor ezek szerint?(néha nagyon kívánom)
"Cocacola zero"-t cukorbetegként lehetne inni korlátlanul, viszont a benne lévő édesítőszer miatt tartok tőle, hogy nem tenne jót egy fejlődő baba szervezetének. Azok attól édesítenek, hogy becsapják az érző receptorokat. Vagyis ezek egy részében olyan vegyi anyagok ami kicsit olyan mint az idegméreg.
Na nem kell megijedni tőle ha valaki egyébként nem ilyen érzékeny szervezetet táplál, viszont ha lány lennék ilyen állapotban, akkor biztos elkerülném az ilyen édesítőket.
A Colában van nátrium-ciklamát, aceszulfám-k és aszpartám az édesítőszernek.
Az aceszulfámról (E950) viszonylag biztonságos, ezt lehet találni róla:
ezt is írják róla, de csak nagyobb mennyiségben lehet ilyen hatása:
Az aszpartamot elég veszélyesnak mondják:
A nátrium-ciklamát (E952) nagy dózisban veszélyes:
Még további cikk az édesítő szerekől:
Végül összefoglalva, az ilyen mesterséges vegyi alapú édesítőket babával érdemes elkerülni.
Amit szerintem lehet, az a -
- nyírfacukor, (lassan szívódó cukor, korlátozott mennyiségben használható)
- xilit (lassan szívódó cukor, korlátozott mennyiségben használható)
- stevia levél őrleménye. (korlátlanul használható)
Növényként is lehet venni: [link] A levelei édesek.
Esetleg a stevia valamelyik édesítővel keverve.
Esetleg kisebb mennyiségben a
- gyümölcs cukor ami szintén nem mérgező természetes édesítőszer, viszont csak kisebb mértékben használva nem emeli nagyon a vércukor szintet.
Mint lassan sajnos egyre tapasztaltabbá váló diabéteszes már több dolgot kitapasztaltam. Amikor éhes vagyok akkor sajtféléket, gombaféleggel készült dolgokat, ránytott v. sült zöldségeket, húsféléket rántott hús, sült hús, dinsztel thús, rántottmáj stb. és minden széhidrátot nélkülöző dolgokat eszek amennyi jólesik. A rántott dolgokban a prézlit is érdemes figyelembe venni bővebb étkezésnél mint lisztes összetevőt. Aztán ami nagyon finom a tojással összesütött gomba. A gombát saját levében fedő alatt megpárolni sárga paprika darabokkal és utána rá a tojást és fedő nélkül megsütni.
Ezekből lehet gond nélkül enni bármikor. Viszont vigyázni kell a majonézzel, egyes májkrémekkel, sajtkrémekkel, mártásokkal mert cukrot tartalmazhatnak. Ez többnyire rá is van írva a dobozra apró betűkkel. Ilyeneket mindig érdemes végig olvasni.
A szénhidrátos dolgokból mint kenyér, inkább magas rozstartalmú kenyeret érdemes venni, nem rozsosat. A rozsos kenyér rozs tartalma 1-40% között változik. A rozskenyéré 40-70 között van. A 70%-os viszi fel legkevésbé a cukor szintet.
A szénhidrát tartalmú dolgokból keveset kb három óránként szabad enni, ha komolyan be akarjuk tartani a diétát. Magamnak mérni szoktam és 70%-os rozs kenyérből két szelet elfogyasztása után után kb két óra elteltével esik vissza 6-7 közé a cukrom. Három óra múlva már 5-6 között van.
Egy kicsit (nagyon ritkán) szabad bűnözni, de arra nagyon is érdemes figyelni, hogy utána néhány órán (akár 6-8 óráig is) kerüljük a szénhidrátot, különben nagyon nehezen fog vissza esni a káros szint alá. Enni viszont kell, főleg áldott állapotban vitaminos ételeket és fehérjéket és ásványi anyagokat is. Sőt kis mértékben a szénhidrátra is szüksége van minden szervezetnek de csak erős kritikával, főleg ezekben a kényes állapotokban amikor borulékonyabb a szénhidrát háztartás valami okból.
Egy vércukor mérő esetleg jól jöhet időnként kontrollnak, amikor arról akarunk megygyőződni, hogy jól kalkuláltunk, okosan ettünk-e. Ahogy tudom, a vércukornak étkezés után kettő órával le kell esnie 7.8 érték alá, az már nem veszélyes (habár magas) érték. ha még lejjebb esik (4-6.5 környékére), az még jobb. Kis odafigyeléssel szerintem megoldható de ezt legjobb időnként mérni és az értékek alapján tanulni lehet, hogy mitől hogy alakult.
Amit sokan mondanak, hogy mérni kell az adagokat, azt azért tudom nehezen elképzelni hatékony kontrollnak, mert sokszor úgy emelkedett meg a cukor szintem, hogy tudtommal nem is ettem olyant ami megemelheti. Közben rájöttem, hogy a sajtburger zsemlében cukor van, vagyis kerülendő, amit elsőnek nem tudtam és sima zsemlének vettem. A girosz pita tésztája szintén felviszi a cukrot, sőt egyes helyeken a káposztát de más összetevőket is cukrozzák benne.
Igaz én férfi vagyok de véletlenül rá találtam erre a témára a felajánlott kérdések között és ezért szóltam hozzá. Bízom benne, hogy legalább valamennyit tudtam ezzel segíteni.
Ó kedves utolsó,köszönöm ezt a hosszú választ,sok mindent lehet belőle tanulni.Zero colat csak kb fél decit ittam a kérdés kiírásakor,azóta se többet.Tudom,hogy az édesítők károsabbak mint a cukor,ezért is próbálom kerülni.A baj csak az,hogy sok diabetikus kekszben pl csak édesítő van,amit a diabetológus ajánlott,mert állítólag csak mesterséges édesítőt szabad használnom,ezért próbálom minimálisra csökkenteni ezeket az édességeket.Nagyon nehéz,főleg terhesen.soha nem volt ekkora étvágyam :( A majonézt is nagyon szeretem,sőt most is használom pedig (minimálisat) salátákra,szendvicsre,anélkül élni nem tudnék,de nem visi fel a cukrom mert nagyon kevés amit használok.
Hát őszinte leszek! Nagyon sajnállak ez miatt a betegség miatt,nekem még 2-2,5 hónapot kell remélhetőleg ezzel a diétával kibírni,már most nehéz,de ha megmaradna a betegség (ami az orvos szerint ritkán előfordul,sőt azt mondta számítsak rá az életem során később,hogy terhesség nélkül is cukorbeteg leszek majd) akkor megbolondulnék. Ráadásul az egészséges táplálkozás elég rendesen meríti a pénztárcát is,ahogy most tapasztalom.
Mégegyszer köszi,hogy írtál!
Jó egészséget Neked! és persze minden régebbi válaszolónak is!
Kedves kérdező!
Az a fél deci kóla biztos nem fog ártani. Azt gondoltam, hogy többet iszol belőle és rendszeresen. :)
A sütikben tényleg mesterséges édesítők vannak leginkább.
Diétás cukrászdában lehet kapni nyírfacukros sütiket is.
It vannak címek: [link]
Annak érdemes utána nézni ahogy én is keresgéltem, hogy melyik az az édesítő amiből egy kevés nem árt annyira mint a másikból. Vagy lehet, hogy csak én parázom túl?
Egyébként csak a kicsi miatt gondoltam, hogy ha lehet, akkor inkább valami természeteset kellene használni. De ha a diabetológussal egyeztettél, akkor ő tudja mit szabad. Habár sok úgynevezett szakember tudásában csalódtam már, babával ilyent ajánl.. hmm. Talán mivel nem egy nagy mennyiség és nem is rendszeresen használod.
Az természetes, hogy jókora az étvágyad, hiszen kettőtök helyett eszel. :)
Sok táplálót és mindenféle zöldségeket és gyümölcsöket jó ilyenkor enni mert abban sok nyomelem és mindenféle szükséges vitamin megtalálható. Persze a gyümölcsnél is a gyümölcs cukor miatt ciklusonként és adagonként érdemes elosztani a mennyiséget, hogy mindig legyen 2-3 óra ideje lebomlani a cukornak. Közben a zöldségekből, sajtból halból húsból gombából bármennyit lehet enni, esetleg 70%-os rozs kenyérrel.
A szénhidrátos dolgoknál az a fontos, hogy ne emelje meg időben tartósan a vér cukor szintjét. Azért érdemes időnként szénhidrát szegény diétát tartani, de közben más tápláló dolgokat lehet bőséggel enni közben is.
Amikor megírtam az előzőt, akkor még utólag eszembe is jutott, hogy a majonézről nem írtam, hogy csak a bolti majonéz az amibe cukrot szoktak tenni. Házilag tojás sárgájából és cseppenként lassan hozzá adott olajból ki lehet keverni cukor menteset, ill. valami kíméletes édesítővel lehet édesíteni. Egy tojás sárgájához keverés közben először cseppenként olajat kell hozzá adni, majd később már lassan nagyobb adagokat is lehet bele keverni. Így sűrű marad az állaga. Egy tojás sárgája így lassan felvesz egy-másfél deci olajat is és sűrű lesz. Na de biztosan tudod, ez a majonéz alap amit lehet (kell) tovább ízesíteni.
Azt persze tényleg te tudod, mire hogyan reagál most a cukrod. Gondolom időnként valahol megmérik, ha máshol nem az orvosnál.
Azt a kettő és fél hónapot még kibírod valahogy és utána biztosan nem marad vissza semmi belőle. :)
Nálam 2008-ban derült ki, hogy ilyen gondom van.
Még 2005-ben ért egy jókora megrázkódtatás. Végül csak annyi, hogy kiszerveztek minket a munkahelyen alvállalkozásba és a fizetés akkor kb 60%-ra esett vissza emiatt. Akkor elkezdtem pótcselekvésként szinte falni az édességeket és 2008-ban eladták a munkahely épületét, a posta palotát. (Eladták ár alatt egymásnak az akkori politikai felső vezetők (Gy.F. Bajnainak), nem akarok itt nagyon bele menni.) Akkor elvesztettem a munkahelyem. Közben mindennek ment fel az ára. 2009-ben már több helyről jött a végrehajtó. Ezért, szerintem ezektől lettem cukros. Nagyon megviselt. Még én jól megúsztam és végül a lakásom is megmaradt. Nagyon sokan bele pusztultak akkoriban ezekbe az országos felforgatásokba. Na de térjünk a jó dolgokra.
Végül 2011-ben minden rendeződött és megint úgy élek mint korábban de már cukrosan és kicsit kikészülten ezektől a dolgoktól. Még éppen csak kezdődő szemészeti szövődményt vettek észre tavasszal nálam a cukor miatt. Ha nem mentem volna az éves ellenőrzésre, akkor nem is tudnék róla, mert egyelőre nem okoz panaszt.
Azóta még jóval szigorúbban diétázom. Sok mindent tapasztaltam ezzel kapcsolatban és azért mertem hozzá szólni a témához.
Persze két-három hónap alatt ha csak egészen kicsit is oda figyelsz, akkor nem lehet gond ebből. Ahhoz hosszabb
idő kellene. A leglényegesebb, hogy a direkt cukor forrásokat kerüld el. Azt jobb ha később is igyekszel majd inkább csak korlátozottan fogyasztani.
Az egészséges táplálkozás sajnos többe kerül, ez bizony igaz. Még jó, hogy azóta nagy vonalakban rendeződött az életem ebből a szempontból.
Nagyon szívesen megosztottam a tapasztalatom
és örülök ha tudtam segíteni.
Köszönöm a jó kívánságokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!