Mit gondoltok arról, ha valaki nem szed terhes vitamint?
Folsavat szedtem az első 6 hétben. Fiatal 22 éves 10+4 napos kismama vagyok. Mindenhol azt kapom, hogy milyen felelőtlen vagyok hogy nem szedek terhes vitamint. Régen nem voltam ilyen vitaminok és én is megszülettem vitamin nélkül egészségesen sőt a szüleim is. Nem gondolom hogy mindenképp szükség lenne egy fiatal kiegyensúlyozott szervezetnek mindenféle vitaminra, kapszulák formájában. Nem gondolom hogy attól lesz beteg egy kisbaba mert nem szedett az anyukája terhes vitamint. Sokkal inkább cigi, alkohol, drog, nem megfelelő életmód miatt ami rám nem igaz!
Valóban felelőtlen lennék?
Köszönöm annak aki válaszol!
1. Nem szólok semmit... egyrészt ha cigizne/inna/drogozna se szólnék mert nem az én dolgom, másrészt nem is tartom elítélendőnek (ellentétben a felsoroltakkal persze).
2. Az "neélkül is megszülettek emberek" indoklást viszont nem igazán szeretem. Persze megszülettek, de egyrészt öbb volt a beteg (nem állítom, hogy emiatt) másrészt nyilván ha az embernek nincs lehetősége vitamint szedni akkor nem szed, de manapság már van. Harmadrészt agyonrágott csont, de tény, hogy manapság kevesebb vitamin a zöldségekben/gyümölcsökben.
3. Nem hiszem, hogy a babának ettől az égegyadta világon bármi baja lenne... a baba "elveszi" ami kell neki.
A vitamin azért "kell", hogy az anya szervezetét ne terhelje meg annyira a várandósság... szerintem inkább a szoptatásnál/felépülésnél vághat vissza rosszul, ha nagyon kikészül az anya szervezete...
Összességében nem hiszem, hogy egy fiatal egészséges anya vitamin nélkül ne tudná teljesen egészségesen kihordani a babáját... de én szedtem, mert jobban éreztem magam tőle. :)
Eleinte én is szedtem. mostmar csak 2-3naponta. de csak mert vashoanyos vagyok, és nem tudok mindig valtozatosan enni főleg ha fele kijön. A baba makk egészséges a labor alapjan mindenböl van neki elég. Ha nem lenne azt potolni kell hogy mindketten toppon legyetek a szülésre. ill itt a tél nem art egy kis plusz vitamin.
De vloban nem ettöl leszel rossz anya ne aggodj csak reklamok sulykoljak belénk. én annak a hive vagyok hogy a szervezet érzi miböl van kevés és jelzi. pl abBn az idöben mikor elkezdett csonosodni a pici marmint erösödni a csontjai állandoan tejet kivantam pedig utalom. A védőnö is mondta hogy nem hiaba kivanunk olyan dolgokat amit amugy nem szoktunk enni.
A lényeg hogy valoban valtozatosan együnk és akkor nem kell ilyesmin aggodni. Ha valakinek ez nem tetszik mond azt hogy az orvos szerint nem kell mert jok az eredményeid ennyi. És akkor elszégyelik magukat hogy nekik azért kell mert nem taplalkoznak jol és nincs elég vitamin tartalékuk. Forditsd a magad oldalara a dolgot és élvezd a kismama létet.
" Régen nem voltam ilyen vitaminok és én is megszülettem vitamin nélkül egészségesen sőt a szüleim is."
Igen, te, ti megszülettetek egészségesen. Ha nem így lett volna, akkor nem tudnátok itt ezt elmondani. Viszont régen sokkal gyakoribb volt a vetélés, halva születés, és a fejlődési rendellenességek előfordulása. Ezeknek egy részét meg lehetne előzni a magzatvédő vitaminok szedésével. Sokan megszületnek egészségesen mindenféle vitaminok nélkül, ez tény, de előfordulnak olyan esetek, amikor valamilyen vitaminhiány miatt születik súlyosan betegen a baba. Ezek bizonyított tények, ezeket figyelembe véve lehet eldönteni, hogy akarunk-e kockáztatni.
Téves az az elgondolás, hogy a sok zöldség-gyümölcs elég. Nem, nem elég, pl. hetente többször kellene enni tengeri halakat, egyéb tengeri herkentyűket, ami a magyar társadalomra nem igazán jellemző.
Tudom, le leszek pontozva, de nem zavar. Én nem igazán tudom megérteni, hogy ha van egy lehetőség a kezünkben, amivel ártani nem tudunk, viszont kivédhetünk vele súlyos problémákat, akkor miért nem élünk vele... ugyanezt gondolom pl. a légzésfigyelőről is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!