Miért nem szabad Camembert sajtot enni kismamának?
Nos logikailag megközelítve a dolgot, amikor a gyomromba kerül az étel, akkor a gyomorsavban lévő sósav elpusztítja az összes kórokozót (néha nem bír velük, mert mondjuk túl sok a kórokozó romlott-fertőzött étel esetében, de azért egy camambert nem ez a kategória szerintem).
Szerintem túlzottak az ilyen jellegű tiltások. Amire figyelni kell, hogy nyers húst nem szabad enni a toxoplasma fertőzés veszélye miatt, illetve ugyanezen okokból a nyers zöldségeket alaposan meg kell mosni, mert előfordulhat, hogy kint a kertben rász..rt a fertőzött macska.
A májról megcsak annyit, hogy ha valaki nem az Elevitet eszi, akkor nyugodtan eheti a májat, vagy más A vitamin tartalmú ételeket. Sajnos az elevitben felelőtlenül A vitamin is van, és ha emellé még táplálékkal is bevisszük, akkor fejlődési rendellenességet okozhat az A vitamin túladagolás. (Szerencsésebb ennél jobb összetételű terhesvitamint szedni.)
Na a mézről eddig nem is hallottam, hogy nem szabad enni. És miért, botulizmus miatt, vagy miért, elképzelni nem tudom, mi az oka.
jól is néznénk ki, ha sósav lenne a gyomrunkban ...
semmi bajod nem lesz tőle. terhesen is ugyanazokat eheted, mint nem terhesen. a kockázat a baba miatt magasabb,mert ugye egy esetleges fertőzés esetén neki is árthat. de ennek a fertőzésnek a veszélye nem nagyobb attól, h. terhes vagy.
Akkor olvass el egy bioszkönyvet:
"A gyomorsav kémiai összetételét tekintve a következő anyagokból tevődik össze: sósav, melyet a corpus és fundus fedősejtjei termelnek; nyák vagy mucin, ami a corpus és antrum melléksejtjeinek a terméke; enzimek, melyeket a fősejtek termelnek; intrinsic faktor, amely a fedősejtek terméke; továbbá a lenyelt nyál és a visszafolyó duodenumnedv. A gyomorsav összetétele tehát ezen anyagokból áll."
Amúgy elvileg a liszteriózis miatt nem szabad enni pasztörizálatlan tejből készült termékeket. Viszont most megnéztem a hűtőben egy camambert-t, és láss csodát az összetevőkben fel van tüntetve, hogy pasztőrözött tejből készült. Szerintem egyszerűen csak el kell olvasni az összetételt, amúgy a kékpenészes sajtokat nem ajánlják inkább. És az sem bizonyított, hogy terhesen nagyobb eséllyel kapnánk el a liszteriózist, ugyanannyi esélyünk van rá, mint egy nem terhesnek.
Köszönöm a válaszokat, mindenkinek ment a zöld kéz.
Természetesen nyers dolgokat most nem fogyasztok, de én is azt gondolom, hogy elvannak túlozva a tiltások. Nem eszek tatár beefsteak-et, nyers tojást, nem kóstolom meg a nyers fasírtot (vagyis nem én kóstolom), viszont ha elkezdenénk minden ételnek a veszélyeit latolgatni, a végén semmit nem mernénk megenni. :-) Egyébként nekem vitaminból a nőgyógyászom Elevit helyett a LadeeVit-et javasolta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!