40 vagy 50 év felett veszélyes már, a gyerekvállalás és a családalapítás?
Nagyon sok kockázata van a baba egészségére nézve.
Meg ha 50 felett vállal vki babát, mire a gyerek érettségizne, lehet már meghalnak a szülei.
Hát ha az anya 50 felett van, az már húzós... Élni is kell addig, hogy felneveljék a gyereket.
40 felett azért vállalnak még babát. Annyi, hogy az életkor előrehaladtával megnő bizonyos rendellenességek, mint pl. a Down-kór kockázata, gyakoribb a spontán vetélés, gyakoribb a koraszülés, fejlődési rendellenességek aránya, de minderre vannak szűrővizsgálatok.
Veszés a terhesség akkor, ha az anya egészségi állapota nem megfelelő, pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, vesebetegség stb. de ez fiatalabbaknál is előfordulhat.
És nem mindegy, első szülés vagy nem.
A kórházban egyik szobatársam 40 éves kismama volt, császározták, mert első baba és idős gravidának számított.
Míg egy másik 45 évesen simán szülte harmadik gyermekét, makkegészséges volt mind a kettő.
Tehát sok tényező játszik közre. 35 év felett már javasolják a genetikai vizsgálatot is.
Összességében a mai jól fejlett orvostudomány mellett idősebb korban is nyugodtan vállahat gyermeket az anya, csak tisztában kell lenni a kockázati tényezőkkel.
Jómagam sem kezdtem túl korán, 30 és 31 évesen szültem a fiaimat, majd 40 évesen a lányomat. Vele elmentem minden olyan vizsgálatra, amit javasoltak, és azt lehet mondani, sem a terhesség, sem a szülés nem volt problémás, nem volt nehezebb, mint fiatalabb koromban, de hozzá kell tennem, nincsenek egészségügyi problémáim, a szervezetem fizikai állapota 40 évesen is olyan volt, mint 30.
KEdves #4, és ahol a nagyszülők nevelik az unokát? Mert láttam rá példát, hogy milyen jól klappoltak, mint család.
De van ismerősöm, aki 16 évesen szült, és most olyan a viszony a már felnőtt lányával, mintha nem egy bolygón élnének.
Ne általánosítsunk. Nyilván, aki 40 évesen vállal gyereket nem fog annyit rohangálni, kergetőzni, focizni, és beülni a hintába, mint egy 20 évesen szülő, de a kapcsolat lehet abszolút bensőséges és kiegyensúlyozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!