Milyen vitaminokat szedjek terhesség alatt és mennyit a dokim semmit sem mondott?
A Gravidát leginkább a gyártó cég marketing osztálya miatt fontos szedni.
Ha megnyugtat, csináltass teljes vérképet, ha hiányzik valamilyen vitamin vagy ásványi anyag belőled, ez ki fogja mutatni. Amúgy tényleg csak a marketingnek bedőlés a tabletta szedése egy amúgy egészséges embernél.
Folsavat szedj, azt nem tudod megfelelő mennyiségben bevinni étellel.
Esetleg C-vitamint mértékkel, tekintettel a sokféle takonykórra, de ezt sem feltétlen szükséges.
Az orvosom azt mondta, hogy vegyek elevitet, de ha rendesen táplálkozok, akkor elég 3-4 naponta egyet bevenni.
Inkább egészséges kajákkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel vidd be a vitaminokat, ne ilyen patikában kapható műanyag sz@rokkal.
A drasztikus magnézium adagokkal kapcsolatban nem az a fontos, hogy hány szemet szedsz, hanem az, hogy hány milligrammot. Az agyonreklámozott Sanofi magneB6 1 tablettájában 48 mg van, egy 50 darabos 1500-2000 forint között van. A napi igényed 250-300 mg között van terhesen. Azért kell 5-6 szemet bevenned 1 nap. A jóval olcsóbb Béresben viszont 250 mg van 1 tablettában - ebből 60 szem, azaz 2 havi adag kerül kb. 900 forintba. Míg a Sanofisból kb. egy HETI adagért fogsz 1500-2000 forintot kifizetni!
Nem dolgozom egyiknél sem, de ahogy korábban írta itt előttem valaki, van ahol jobban dolgozik a marketing:( és ha nem szólsz a patikában, akkor egyből a drágábbat adják, mert nekik azon van nagyobb árrés!
A korra vonatkozó megjegyzésekkel nem értek egyet, én 39 évesen lettem terhes, soha életemben nem szedtem vitaminokat. Ha egészségesen táplálkozol, nem vagy túlsúlyos, sportolsz, akkor semmi szükséged nincs szintetikus vitaminokra. A terhesség elején a folsav fontos az idegcsőzáródás miatt, a 20. hét után pedig a vas a vérszegénység, a kálcium a csontok fejlődése és a terhesség teljes ideje alatt a magnézium az izmok miatt. A többi csak szintetikus vitamin és marketing - mondja az orvosom :)
Amúgy én sem voltam nagy vitaminszedő, még C vitamint sem szoktam, ami elég felkapott lett. A MagneB6-ot biztosan fogom szedni, nekem is a béres 250 mg-os vált be, és árban tényleg jó. A folsav is marad. A Gravidán meg még gondolkodom, lehet, hogy az lesz, hogy pár naponta veszek csak be egyet, aztán majd meglátjuk a végkép mit mutat.
Köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!