Ez az étkezés és mozgás jó terhesség alatt?
Sokáig küzdöttem súlyproblémákkal, végül 2 év alatt leadtam a 30 kg súlyfeleslegem tornával és diétával. Most elkezdtünk próbálkozni a babával, de félek, hogy a terhesség alatt újra elhízok, s előjönnek a korábbi, túlsúly miatti problémáim.
Arra gondoltam, hogy a Lifetilt étrendjét követem, csak kicsit többet eszek belőle, ha éhes vagyok.
Emellett néztem Péntek Enikő kismama tornáját: [link] Ezt hány hetes terhességtől kell elkezdenem, meddig maradjak az eddigi tornámnál?
Ezeket enném:
Reggeli
1. szendvics teljes kiőrlésű kenyérből (barna, rozs, tönköly…)
csirke- vagy pulykasonkával, sovány sajttal, főtt tojással
idényzöldségekkel (paprika, paradicsom, retek, hagyma…)
2. omlett simán vagy hagymával, sonkával, zöldségekkel olaj nélkül 2 egész tojás többi fehérje
3. lágy vagy kemény tojás
4. (cukormentes) müzli sovány tejjel, joghurttal
5. zabpehely sovány tejjel, joghurttal vagy fehérje shake-kel
Tízórai
1. csirke-, pulykasonka puffasztott rizzsel, búzával, idényzöldséggel
2. fél zacskó rizs bármivel ízesítve (zöldség, gyümölcs, fűszer, joghurt, túró…)
3. gyümölcs (óvatosan a magas fruktóz tartalmúakkal: banán, szőlő, mandarin, sárga- és görögdinnye)
4. fehérje turmix banánnal
Ebéd
Leves: erő-, tyúkhús-, borsó-, tojás-, zöldségleves
Hús: csirke, pulyka, sovány marha, tengeri halak, tengeri gyümölcsi párolva, főzve, grillezve (olaj nélkül sütve, serpenyőben, jénaiban, alufóliában)
Köret:
idényzöldségből magában vagy fokhagymás, kefires öntettel
(barna) rizs (zöldséggel)párolt zöldségek (brokkoli, karfiol, zöldbab, sárgarépa, kelbimbó, tök, padlizsán, saláta…)
burgonya: főzve vagy ugyanúgy elkészítve, mint a húsok
főzelék
Uzsonna
1. csirke-, pulykasonka puffasztott rizzsel, búzával, idény zöldséggel
2. sovány hús salátaágyon (idényzöldség) natúr vagy kefires, joghurtos öntet, olívaolajjal
Vacsora
1. 0%-os joghurt puffasztott rizzsel, búzával
2. lassú felszívódású fehérje turmix (akár lefekvés előtt is lehet)
3. sovány túró
Ez így jó lenne?
Ez így ne igaz, első. Se a babának, se a mamának nincs szüksége arra, amit anyuci megkíván és összeeszik, ha az két-háromszoros mennyiségű kaja (akkor se, ha az hús) vagy sütike, csokika. Az első két trimeszterben semmivel nincs szükség több kalóriára, mint egyébként, és a harmadikban is mindössze + 200 kalória szükséges, ami egy pohár tejnek vagy egy felvágottas zsemlének felel meg.
Kérdező, maga az étrend nem rossz, kivéve hogy semmilyen körülmények között nem lehet ilyen mennyiségben fehérjeturmixot enni-inni. Felejtsd el! Gondolom, a saját és a baba egészsége az elsődleges szempont. Én a sovány tejtermékeket is normálisra cserélném, egyrészt mert szükség van a zsírokra (a zsírban oldódó vitaminok miatt), másrészt mert a "light" termékekben a zsírt különféle állományjavítókkal és térfogatnövelőkkel helyettesítik. (Ez leginkább a zsírszegény sajton látod. A normális sajtban csak tej, só és kultúra van, a light sajtban meg 3 sornyi összetevő, amiről senki nem tudja, micsoda.)
Ami neked nagy bukta lehet ezzel az étrenddel az az, hogy ha nem eszel eleget, éhezni fog a szervezeted. Ha eleget eszel, akkor oké. Ha bizonytalan vagy, kérd dietetikus tanácsát.
TErhesség alatt egyébként nem hízik irreálisan az, aki ugyanúgy és ugyanannyit kajál, mint előtte. CSak nem lehet kettő helyett enni. Kb. 12 kilót kell hízni.
Másik nagy bukta lehet viszont nálad az, hogy ha szoptatni akarsz, ahhoz muszáj szénhidrátot enned, és ha most megvonod, akkor meg szénhidrátdúsan táplálkozol, hipp-hopp meg lehet hízni, szoptatás ide vagy oda. (És szoptatás alatt a zöldségek nagy része nem fogyasztható, mert hasfájást okoz a gyereknek.)
A második leírta a lényeget, valóban így van - ezeket a szabályokat követve a 26. hétig 3,5 kilót híztam. Teljesen olyan az alkatom, mint régen, csak van hasam:) Annak ellenére nem híztam, hogy a terhességem előtt heti 25-30 km-eket futottam, amivel teljesen leálltam.
Négy dolgot javasolnék:
- Teljesen elhagynám a feldogozott élelmiszereket, ezekben a fene tudja, hogy mi van: fehérjeturmixot, a sonkákat, shake-eket.
- Színesíteni kell az étrendet, mert szerintem így nagyon egyhangú - én a harmadik héten falnak mennék tőle. Ennék pl. egy héten egyszer spenótot tükörtojással, székelykáposztát, reggelire zabkását gyümölcsökkel - ezekben sok a tápanyag, de kevés a felesleges kalória,
- vigyázz az adagokkal, nem derül ki, hogy pontosan mennyi kalória is van egyben,
- levesek: én nem vagyok nagy híve, kivéve a tartalmas leveseket. Nagyon sok levesnek nagy a térfogata és kevés a tápanyag benne, csak feleslegesen feszíti az ember gyomrát.
+1: a 0%-os tejtermékeket el kell felejteni, ahogy előttem is írták, a annyi adalék van ezekben, hogy többet ártanak, mint használnak.
Köszönöm a válaszaitokat, megfogadom a tanácsaitokat!
2 hét múlva megyek ingyenes dietetikai tanácsadásra (most éppen szabin van a dietetikus), de addig is tudom, honnan induljak el.
Köszönöm még egyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!