Terhesség alatti táppénz, hogy is van ez?
16 hetes kismama vagyok. A 7. héttől táppénzre mentem, mert barnáztam, és az orvos pihenést javasolt. 2012. június 4-e óta dolgozom egy cégnél, tehát már mostanáig is megvan a 365 nap, így gyeddel, ilyesmikkel minden rendben. Most viszont olvasgattam a táppénzzel kapcsolatos új szabályokat, és elbizonytalanodtam. Még nem kaptam semennyit, így nem tudom az összeget. Azt írják, hogy a táppénzt a megelőző év jövedelméből számítják, ha megvolt abban az évben 180 naptári nap. Akinek nem volt meg, annak a táppénz igénylést megelőző 180 napot veszik alapul. Nekem megvolt 2012-ben is a 180 nap, de nagyrészt részmunkaidős voltam akkor. Idén viszont már sokkal jobb a fizetésem. Ha tényleg az előző évet veszik alapul, akkor nem járok vmi jól, az idei jóval jobb lenne. De komolyan azért fogok rosszabbul járni, mert régebb óta dolgozom a cégnél? És akkor kapnék többet, ha pl. csak jan. óta lennék ott? Ez nekem egy kicsit paradox...
Valaki tud segíteni esetleg?
Nagyon szépen köszönöm előre is!
Köszönöm szépen, hogy írtatok!
Igen, azt tudom, hogy max. 60% a táppénz, persze, és eddig ezzel is számoltam, csak azt hittem, hogy egyszerűen a jelenlegi bejelentett fizum 60%-a. Erre kiderül, hogy vszínűleg nem, hanem az előző évié, ami ugye alacsonyabb volt a részmunkaidősség miatt stb. Szóval ebből a szempontból elvileg mindegy, hogy idén már hány napot ledolgoztam kétszer olyan munkaidőben...és ez tűnik nekem visszásnak...de a törvény az törvény...csak hát most meglepetés ért...
Írjatok még, kérlek, ha valaki tud valamit, köszönöm!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!