Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Tartsam továbbra is a 160...

Tartsam továbbra is a 160 grammos szénhidrát diétát vagy lazítsak rajta?

Figyelt kérdés

Terhességi cukrot diagnosztizáltak nálam a 23. héten terheléses cukorvizsgálattal. Azóta 2 hetente kell járnom diabetológiára. Az első próbareggelis vérvétel eredményem rossz lett, ezek után inzulinra akartak állítani, de kaptam két hét haladékot, és kértek 2 hetes és 3 hónapos átlagcukorérték vizsgálatot is. És itt jön a bibi, mindkettőnél túl alacsony lett az érték. Tudni kell, hogy a 2 hétben grammra pontosan tartottam a diétát, de a diabétesz diagnosztizálása előtt rengeteg édességet ettem, de még így is alacsony lett a három havi érték, pedig abból két hónap elég nagy ch bevitel volt és csak egy hónap diéta. Az éhgyomrim cukorértékeim egyébként mindig alacsonyak, 3 és 4 között mozognak. A diabetológus azt mondta, hogy rám bízza, hogy lazítok-e a diétán, de ha lazítok és rossz lesz a következő eredmény, akkor inzulint fogok kapni, amit én szeretnék elkerülni, mert félek, hogy ilyen alacsony átlagértékeknél esetleg leesne a cukrom többször is. Mérem itthon étkezések után egy órával a cukromat, és a legtöbbször 6 alatt van. Nem tudom, hogy mit tegyek. Félek attól, ha lazítok a diétán, esetleg károsodik a lepény, a baba, és inzulin kell, de attól is félek, ha nem eszek eleget, akkor meg túl kissúlyú lesz a babám, vagy nem fog megkapni mindent, amit kell. Nem értem, az orvos is, miért nem segít.

29 hkm

2013. júl. 20. 22:25
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
160g szénhidrát diétát tartok évek óta, és most várandósan is. Ha rendesen tartod a diétát, eszel zöldségeket, gyümölcsöt is (ez utóbbi ugye megfelelő napszakban és mennyiségben), szedsz vitamint, akkor a babád (babám) megkap mindent, amire szüksége van! 23. hetet töltjük, minden értékünk rendben van. Az inzulinozás, magas cukor stb. sokkal károsabb, mint diétázni. Az én orvosom elég rendes, és dietetikussal is konzultáltunk, együtt állítottuk be a diétát, és működik. Én a helyedben (ahogy a sajátomban is teszem) tartanám tovább a diétát. Ha beszélgetnél róla, keress priviben is nyugodtan! :) Boldog babavárást!
2013. júl. 20. 22:29
 2/9 anonim ***** válasza:
Csak még annyi jutott eszembe, hogy ha nem kaptál részletes, korrekt tájékoztatást, és minden igyekezeted beleteszed, akkor is ha megvan a 160g szénhidrát egy napra, követhetsz el olyan kisebb hibákat, aminek köszönhetően napi többször is leesik a cukrod normál szint alá. Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen hirtelen és ilyen precízen áttértél! Viszont több éves tapasztalatom mutatja, hogy sokszor van információhiány, eleinte én is el-elrontottam dolgokat, pedig állati részletes tájékoztatást kaptam. Sok receptem, anyagom van, szívesen segítek, ha kéred.
2013. júl. 20. 22:36
 3/9 anonim ***** válasza:
Hát én nem lazítanék.
2013. júl. 20. 23:34
 4/9 anonim ***** válasza:
2.válaszoló. Én is 160 CH diétát tartottam terheség alatt, most már megszültem ,de szeretném újra ezt csinálni. Mik az a hibák amikről írtál, mert holnap kezdeném, de nem akarom, hogy esetleg éhezzek, mert attól elmegy a kedvem az egésztől
2013. júl. 21. 09:08
 5/9 anonim ***** válasza:

Szia! :) Az én két leggyakoribb hibám az volt, hogy nem kezdtem elég korán a napot, nem tartottam be, hogy legkésőbb 7ig reggelizzek. A másik pedig, hogy nem fordítottam elég figyelmet a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok arányára és időpontjára. Tehát ha a reggelim tartalmazott gyors felszívódású szénhidrátot, a tízórai is, akkor kivárni az ebédet kínszenvedés... stb. Gyakran vétettem számolási hibát is, amikor nem a nyers, hanem a főtt ételt mértem le (pl, barna rizs vagy teljes kiőrlésű tészta esetében ez egyáltalán nem mindegy :) stb. :)

Mára már, ha kinyitom a hűtőt nem csak ételeket, de szénhidrát számadatokat és felszívódási sebességeket is látok :D kicsit fura, de bevált. Most, hogy jön a baba, egyáltalán nem félek, hogy sokat hízom, és attól sem, hogy a felesleget nem tudom leadni, mert számomra ez tökéletes diéta volt, heti 4-5x egy óra edzéssel kombinálva (pulzuskontroll mellett fontos). :)

2013. júl. 21. 10:20
 6/9 anonim ***** válasza:
Nalam is terhessegi diabetes all fennt,a terheleses utan egybol dietara is fogtak. Szamomra nem volt eleg kielegito a diabetologian dolgozok hozzaallasa,mivel ugy kezeltek mint aki futoszalagon erkezett,nem egyenileg allitottak ram a dietat,hanem a kezembe nyomtak egy sablont. En,mint elso babas anyuka persze egybol halalra remulve csak kapkodtam a fejem ide-oda mit is egyek,miket fozzek stb. Kemenyen dietaztam,a szemem kopogott az ehsegtol,depresszios lettem stb. Aztan most mar konnyebben viselem,kezelem a kevesebb ch bevitelt, viszont en teljesen kiiktattam az etrendembol a krumplit,rizst es egyeb koretet,tobbnyire hust eszek salatakkal,mert ez a meregetes engem kikeszitett. Update tesztat eszem egyedul,azt mindig lemerem szarazan is es fott allapotban is. Viszont en is sokszor rosszul voltam ,mivel leesett a cukrom. A haziorvosom es annak szuleszno aszisztense viszont nagyon lelkiismeretes es mindig mindent elmondanak.Igy mikor elmondtam a bajaim, azt mondta,hogy nem kell atesni a lo tuloldalara, megengedett a tobb ch bevitel, es neha akar egy szelet suti is belefer. Ugyanakkor pl dinnyet se meregessem,hanem nyugodtan egyek amennyit jolesik. Mert azt elfelejtik mondani h ehomi ertekre is boven jo a 6os cukorertek ill. Eves utan 10ig felmehet. Es a babanak is jobban art az ember azzal ha rosszul van. Mert diabetes ide v oda,vmennyi cukor kell a szervezetnek,mert agylagyulast is okozhat a gyakori cukor leeses... Nekem is ket hetente kell mennem vervetelre,itthon is merem,mindig jok az ertekeim. Szoval en szerintem nem teszel rosszat ha lazitasz, foleg ha a diabetologus se mondta koonkretan hogy nem szabad. Persze merd a cukrod az a biztos. Mondjuk szerintem egy cukros kismama kezeleset komolyabban kene venni,mint ahogy veszik a diabetologian. Legalabbis az en tapasztalataim szerint... Boldog bababavarast mindenkinek es kitartast a diabeteseseknek!:)
2013. júl. 21. 15:20
 7/9 anonim ***** válasza:
Az is elég nagy baj, ha nem törődnek az emberrel igen, és nagyon könnyű nem elég mennyiséget megenni, főleg, ha az ember kerül mindent, amiben szénhidrát van, ahogy írtad is, husi zöldségekkel semmire sem elég. De azért dinnyét enni és sütit... hát ez sem valami jó tanács. Szerintem egyik helyen sem teszik jól, sem ott, ahol megijesztenek, hogy ne egyél, sem ott, ahol olyan lazán veszik, hogy a terhelt cukrod akár 10 körül is mozoghat. Mindkettő a két véglet. Be lehet állítani az étkezést kis igyekezettel úgy, hogy megtalálja az ember az arany középutat.
2013. júl. 21. 16:04
 8/9 anonim ***** válasza:
Nem azt mondtak h ketpofara zabalhatom a sutit,hanem h neha meg az is belefer. Olyan emberek mondtak,akik lelkiismeretesek,es mindig korultekintoen foglalkoztak velem. Egyikuk szuleszno is,gyakran talalkozott cukros anyukaval,szoval nem hasra csapva osztogatja a tanacsokat. Egy csomo fuzetet ,segito dolgot adott ellentetben a diabetologiaval... A husi salataval pedig semmi bajom,nem akkor voltam rosszul ha azt ettem,hanem reggeli es tizorai kozott. Nem vonom meg magamtol a ch teljesen, szoval ez nem ezen mulik. Ez is problema itt,hogy ebben a temaban mindenki okos,es egybol magzataval nem torodo lesz ha kicsit is "lazit". Hozzateszem a szomszedunk nogyogyasz es vele is beszeltunk errol a diabeteses problemarol,hogy hogy megy stb. Erdekes o is ezt mondta,hogy nem kell atesni a lo tul oldalara,mert konnyu egy anyukat megijeszteni ,egy ket "ne csinald,nem szabad,beteg lesz "mondattal,es egybol halalra remulve ugrik bele a dietaba ugy h igazabol fogalma nincs annak helyessegerol. En legalabbis ugy gondolom,hogy nem lenne eleg h en besetalok es ugy kezelnek mint akibek kiakad a cukra,hanem igenis szanjanak ram minimum 15 percet,vegyek figyelmbe a sulyom,az alkatom,a szokasaim,es az alapjan allitsanak ossze egy dietat amit elmondanak reszletesen,hogy mukodik. Mert sajnos kenytelen az ember magatol belerazodni es utananezni.
2013. júl. 21. 18:20
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Átbeszéltem az orvossal a diétát, nem talált benne hibát. Nem éhezek, én legalábbis nem érzem, de a laboreredmények nem hazudnak. Ami talán "gond", hogy nagyon aktív vagyok. Reggeli után besétálok a munkahelyemre (kb. 4 km), míg a próbareggeli meg cukroslötty után szigorú egy helyben ülés van nálunk az sztk-ban. Ebéd után postára sétálok, az szintén oda-vissza kb. 2 km, uzsi után hazasétálok, majd még egy kis kismamatorna is belefér majdnem minden nap. És én is, és a doki is arra gyanakszik, hogy ez a nagy mennyiségű mozgás, ami ennyire leviszi az átlagcukorértékeket. Nem tudom mit tegyek, meg is bolondulnék, ha nem mozoghatnék ennyit. Most tök sokat beszélgettem a férjemmel egyébként, hogy mi legyen, mivel ártok/használok vajon többet, és arra jutottunk, hogy a jövő heti uh után meglátjuk. A diéta megkezdése előtt pont akkora volt a babánk, mint kellett, ha most valami olyan gondot észlelnek, ami a cukor miatt van (nagy súly, lepény meszesedés stb), akkor szigorúan folytatom a diétát, ha esetleg kisebb lesz mint kellene vagy nincs probléma, akkor pedig egy kicsit lazítok. Nem eszek továbbra sem cukrosat, fehér liszteset stb, de emelek a ch-n, mérem minden nap háromszor a cukromat, és meglátom, ha ennek ellenére sem lesznek kiugró értékek, akkor maradok a több ch-nál.

2013. júl. 21. 21:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!