Tartsam továbbra is a 160 grammos szénhidrát diétát vagy lazítsak rajta?
Terhességi cukrot diagnosztizáltak nálam a 23. héten terheléses cukorvizsgálattal. Azóta 2 hetente kell járnom diabetológiára. Az első próbareggelis vérvétel eredményem rossz lett, ezek után inzulinra akartak állítani, de kaptam két hét haladékot, és kértek 2 hetes és 3 hónapos átlagcukorérték vizsgálatot is. És itt jön a bibi, mindkettőnél túl alacsony lett az érték. Tudni kell, hogy a 2 hétben grammra pontosan tartottam a diétát, de a diabétesz diagnosztizálása előtt rengeteg édességet ettem, de még így is alacsony lett a három havi érték, pedig abból két hónap elég nagy ch bevitel volt és csak egy hónap diéta. Az éhgyomrim cukorértékeim egyébként mindig alacsonyak, 3 és 4 között mozognak. A diabetológus azt mondta, hogy rám bízza, hogy lazítok-e a diétán, de ha lazítok és rossz lesz a következő eredmény, akkor inzulint fogok kapni, amit én szeretnék elkerülni, mert félek, hogy ilyen alacsony átlagértékeknél esetleg leesne a cukrom többször is. Mérem itthon étkezések után egy órával a cukromat, és a legtöbbször 6 alatt van. Nem tudom, hogy mit tegyek. Félek attól, ha lazítok a diétán, esetleg károsodik a lepény, a baba, és inzulin kell, de attól is félek, ha nem eszek eleget, akkor meg túl kissúlyú lesz a babám, vagy nem fog megkapni mindent, amit kell. Nem értem, az orvos is, miért nem segít.
29 hkm
Szia! :) Az én két leggyakoribb hibám az volt, hogy nem kezdtem elég korán a napot, nem tartottam be, hogy legkésőbb 7ig reggelizzek. A másik pedig, hogy nem fordítottam elég figyelmet a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok arányára és időpontjára. Tehát ha a reggelim tartalmazott gyors felszívódású szénhidrátot, a tízórai is, akkor kivárni az ebédet kínszenvedés... stb. Gyakran vétettem számolási hibát is, amikor nem a nyers, hanem a főtt ételt mértem le (pl, barna rizs vagy teljes kiőrlésű tészta esetében ez egyáltalán nem mindegy :) stb. :)
Mára már, ha kinyitom a hűtőt nem csak ételeket, de szénhidrát számadatokat és felszívódási sebességeket is látok :D kicsit fura, de bevált. Most, hogy jön a baba, egyáltalán nem félek, hogy sokat hízom, és attól sem, hogy a felesleget nem tudom leadni, mert számomra ez tökéletes diéta volt, heti 4-5x egy óra edzéssel kombinálva (pulzuskontroll mellett fontos). :)
Köszönöm a válaszokat!
Átbeszéltem az orvossal a diétát, nem talált benne hibát. Nem éhezek, én legalábbis nem érzem, de a laboreredmények nem hazudnak. Ami talán "gond", hogy nagyon aktív vagyok. Reggeli után besétálok a munkahelyemre (kb. 4 km), míg a próbareggeli meg cukroslötty után szigorú egy helyben ülés van nálunk az sztk-ban. Ebéd után postára sétálok, az szintén oda-vissza kb. 2 km, uzsi után hazasétálok, majd még egy kis kismamatorna is belefér majdnem minden nap. És én is, és a doki is arra gyanakszik, hogy ez a nagy mennyiségű mozgás, ami ennyire leviszi az átlagcukorértékeket. Nem tudom mit tegyek, meg is bolondulnék, ha nem mozoghatnék ennyit. Most tök sokat beszélgettem a férjemmel egyébként, hogy mi legyen, mivel ártok/használok vajon többet, és arra jutottunk, hogy a jövő heti uh után meglátjuk. A diéta megkezdése előtt pont akkora volt a babánk, mint kellett, ha most valami olyan gondot észlelnek, ami a cukor miatt van (nagy súly, lepény meszesedés stb), akkor szigorúan folytatom a diétát, ha esetleg kisebb lesz mint kellene vagy nincs probléma, akkor pedig egy kicsit lazítok. Nem eszek továbbra sem cukrosat, fehér liszteset stb, de emelek a ch-n, mérem minden nap háromszor a cukromat, és meglátom, ha ennek ellenére sem lesznek kiugró értékek, akkor maradok a több ch-nál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!