Egészségügy és babavárás Angliában? Mindenhol mást mondanak, akkor mi az igaz?
Szeptember végén költöztünk Angliába. Most kezdem a 10. hetet. Otthon tanultam, még nem dolgoztam, ahogyan itt sem.
A férjem otthon is, és itt is fog dolgozni hamarosan (reméljük), de van, ahol azt mondják, nekem nem jár egészségbiztosítás. Mások szerint ez lehetetlen, és elég, ha ő dolgozik. A 2 éves kisfiunkkal itthon vagyok.
Hogy működik, és hova menjünk, ahol elmondják rendesen? Ideje lenne időpontot kérni a 12. hetes UH-ra.
Ha nem ingyenes, mennyibe kerül havonta? Vagy ha elmegyek csak úgy, magáért a vizsgálatért mennyit kell kb fizetni?
Nagyon szépen köszönöm, ha valaki tud segíteni!
Szia, úgy tudom, hogy akkor is jár, ha a férjed dolgozik, és adót fizet (van National Insurance száma?), de egy része úgy tudom rezidensként alanyi jogon is jár. Először is NHS számot kell kapni, menj el a hozzátok legközelebbi surgery-be, a gp-hez (persze ne az orvost kérdezd, hanem a recepción), kérdezd meg ott adnak-e, illetve nézd meg az NHS website-ot, talán az NHS Direct-en is segítenek (az elvileg arra van, ha beteg vagy, de talan erre is jó).
Ezeket találtam, böngésszétek végig, különösen ezt az utolsót, remélem, sikerül lerendezni. (Merre vagytok Angliában?)
Az utolsó említi, hogy jó, ha van Eu-s egészségügyi kártyátok. Ja, és az NHS ingyenes, ha rezidens vagy, azaz itt laksz.
Szia! mi több, mint egy éve jöttünk Skóciába. Akkor nekünk sem volt semmink, bementünk a legközelebbi jobcentre-be és ott intéztek national insurance kártyát. ilyet bárki kaphat. Aztán ha van kártya, lehet menni a helyi dokihoz aki majd beutal az ultrahangra. Ha nincs munkád ezek akkor is járnak, sőt a szülés előtti egyszeri támogatás is és kaphatsz mindenféle támogatást szülés után is. Vagy egy jobcentre-ben vagy egy citizens advice bureau-ban tudnak segiteni mindenben. Úgy tudom, hogy ezek a dolgok Angliában is igy mennek. Sok sikert!
30 hetes km
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat, holnap el is megyünk megkérdezni a surgary-be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!