Nem szedek semmilyen terhesvitamint csupán napi 2x 3 mg folsavat. Na nem mintha a gyermekemért nem akarnék megtenni mindent, csak egyszerűen tartok az ilyen jellegű dolgokról. Mit gondoltok?
Én is csak folsavat szedek, napi 1 3mg-osat. Azért az influenzaszezon miatt napi 1 100 mg-os C vitamin is befigyel. :)
Elég gyengének érzem magam, étvágyam meg egy hete nincs, ezért gondolkozom, hogy valami kevésbé lóadagú gyógyszert vegyek, így a Pregnavit multivitamin mellett döntöttem, ma hozza haza a férjem. De csak az első 12 hétig, utána meg, remélhetőleg visszatér az étvágyam, meg akkor már úgysem kell a babának annyi plussz, esteleg nekem, ahhoz meg heti 1-2 maradék bogyót bekapok...
6 hetes
11.19 megint. Érdekes a cikk.
em teljesen idevágó a téma, de mégis Önnek teszem fel kérdésem. A barátnőm 4-ik hónapos terhes, és kezdettől fogva szed orvosi javaslatra ELEVIT vitamint, valamint nemrég óta MAGNEROT tablettát. Meglepve olvastam a tájékoztatón, hogy az elevit tartalmaz olyan segédanyagot (titán-dioxid: E 171), amelynek Ön említi káros hatásait. A kérdésem az lenne, hogy hagyja-e abba a tabletták szedését, és esetleg javasolna-e Ön valamit helyettük, vagy pedig folytassa a szedést? Mellékelten leírom mindkét tabletta segédanyagait. ELEVIT: makrogol 6000, etil-cellulóz, zselatin, polividion K30, glicerol-disztearát, makrogol 400, nátrium-karboxi-metil-amilopektin, mannit, mikrokristályos cellulóz, sárga vasoxid: E 172, TiO2: E 171, talkum; MAGNEROT: magnézium-sztearát, nátrium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, karamellóz-nátrium, talkum, kukoricakeményítő, povidon K30, laktóz-monohidrát (50 mg), mikrokristályos cellulóz.
A kismama vitaminok mindig zűröket okoznak. Leginkább azért, mert nem szedik őket a várandósok. Vagy azért, mert lebeszéli őket kezelőorvosuk (!), vagy azért, mert ők félnek attól, hogy túl nagy lesz a baba, és nehéz lesz a szülés. Elég önző magatartás mindkét részről, mert így a magzat silányabb avagy hiányos "alkatrészekből" kénytelen építkezni. Ez pedig mindenképp a hosszútávú egészség, a testi-szellemi fejlődés rovására megy. Ott kezdődik a baj, hogy a vitamin minimumokat a maximumokkal keverik még a táplálkozás-biológiával hivatásból foglalkozók is. Legbeszédesebb az A- és C-vitamin esete. Előbbi ajánlott dózisát egy igényes cikk rossz fordítása miatt ma a "szakemberek" a toxikus dózisnak tüntetik fel. A C-vitamin 50-60 mg-os ajánlott napi dózisa (1 érett /!/citrom vagy 1 narancs) nevetségesen kevés, ha azt vesszük, hogy egy - remélhetőleg nem a kismama által - elszívott cigaretta 50-150 mg aszkorbinsavat "éget el". Az "ortomolekuláris medicina" Nobel-díjas képviselői (Carl Linus Pauling, Szent-Györgyi Albert és a többiek) hiába számolták ki, hogy az embernek testsúlya alapján legalább napi 1000 mg C-vitamint kellene fogyasztania, még hazánk országos főgyógyszerésze is irtózik ettől az adagtól. Pedig a stressz, a szennyezett környezet, legfőképpen a fertőzések kapcsán ez a minimum akár 10 000 vagy 30 000 mg-ra is felmehet! Ezt sok, régi adatot fejéből kiverni nem tudó orvos kifejezetten károsnak tartja, pedig legfeljebb a gyomor-bélrendszer érzékeli ezt a dózist túl savanyúnak. A C-vitaminnak nem tudjuk ezek után, van-e egyáltalán toxikus dózisa. Szerepe viszont óriási. A sejtek energiaképzési folyamatában, az oxidációban olyannyira fontos szerepet játszik, hogy ezáltal - Szent-Györgyinek köszönhetők e felfedezések is! - a szabadgyökök semlegesítésében elsődleges szerepe van. Azaz az egyik legfontosabb védőanyagunk a rák megelőzésében, talán kezelésében, a szív-érrendszeri betegségek rizikójának csökkenésében éppúgy, mint pl. a bőr (vagy a méhlepény, az érrendszer, a bőr rugalmas rostjai stb.) öregedésének gátlásában. Régen az aszkorbinsavat porként árulták a patikák, és ostyában lehetett bevenni, hogy ne égjen tőle a gyomrunk. Ma felelőtlen gyógyszergyárak mérgező anyagokkal színezik, tartósítják, így eredeti célját kérdéses, eléri-e? Emiatt javaslom azon vitaminokat és egyéb, táplálékban már alig megtalálható ásványanyagokat, nyomelemeket tartalmazó termékek fogyasztását, melyekben nincsenek veszélyes segédanyagok. Ilyen táplálékkiegészítőket az egymás munkáját, készítményeit kritikusan, éles szemmel figyelő MLM termékforgalmazói hálózatok inkább kínálnak, mit a gyógyszertárak. A megbízható készítményeket forgalmazókat, érdekes, kiszűrik a fogyasztóvédelmi szervek, sokkal jobban, mint a kevéssé ellenőrzött gyógyszergyártókat. Amelyik régóta van a piacon (pl. Hebalife, CaliVita, Ökonet, Bionet stb.), nagy valószínűséggel nem mérgezi fogyasztóit, mert üzleti sikere múlik rajta. Én inkább tőlük veszek vitaminokat. Dr. Kohán József 2005. 05. 11. 21:05
de még keresgélek... :)
Én egyik irányban sem szeretnélek befolyásolni, csak leírom, hogy én mit, hogyan és miért szedek.
Az én dokim szintén azon az állásponton van, mint a tiéd, hogy elég a zöldség, gyümölcs, nem kell terhesvitamin. Mivel én nem bíztam magamban annyira, hogy megfelelő vitaminbevitelt tudok biztosítani naponta a babának, mondtam a dokinak, hogy kössünk kompromisszumot. az mondta, hogy ok, akkor Elevit 3 naponta egy. A 12. hét óta ezt szedem. Előtte folsavat szedtem csak (meg c-vitamint), de állítólag a 12. hét után nincs értelme olyan nagy dózisnak. Nem értek hozzá.
Szedek még halolajat (napi egyet, de azzal ártani nem tudsz), Magnesíí Citricit (reggel, délben egyet)és egy kis jódot.
Megkérdeztem a dokimat, hogy mi legyen a h1n1-gyel, azt mondta, hogy oltás semmiképp, de minden nap egy c-vitamin. Ennyi
A barátnőim közül 2 szedett Elevitet, Gravidát stb. Az egyiknek egy, a másiknak 2 egészséges babája van (és egyik sem lett óriási)
A másik kettő nem szedett csak c-vitamint, halolajat... nekik is egészséges babáik vannak.
Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Én tudom, hogy nem vagyok valami jó gyümölcs és zöldségevés terén, pedig nagyon próbálkozom alig van mostanában étvágyam (ennyit az Elevit és a vitaminok étvágyfokozó hatásáról. Így talán egy kicsit nyugodtabb vagyok.
25 hetes kismami
"Már-már úgy hangzik, mintha az Elevit (vagy egyéb más terhesvitaminok) nélkül a 21. században már nem szülhetek (születünk) egészséges gyerekeket."
Ma jóval kevesebb beteg, sérült gyerek születik, mivel 1) a méhen belüli diagnosztika miatt nagyon sok sérült magzatot abortálnak 2)a jobb életkörülményeknek, kevesebb fertőző betegségnek és bizonyos magzati betegségek megelőzésének köszönhetően kevesebb ártalom éri a magzatot a születése előtt.
Ezek közé tartozik a terhesvitamin is. Lehet fikázni, mégis óriási előrelépés. A terhesvitamin előtt NEM VOLT semmilyen megoldás a nyitott gerincre, agy-és koponyahiányra. Legfeljebb abortálni lehetett a magzatot, már ha egyáltalán rá tudtak jönni a betegségére még fiatal magzat korában. Nyilvánvaló, hogy az abortusz nem megfelelő megoldás, ugye? Főleg nem akkor, amikor a magzat már mozog, és az édesanyja érzi. (Beteg babákat a 12. hát után is el lehet vetetni.)
Ehhez képest napi 0,8 mg folsav a töredékére csökkenti a nyitott gerinc kockázatát. Érted? A töredékére! Lehet, hogy folsav nélkül is egészséges babát szülsz, de mi van, ha nem? Mi van, ha te leszel 600 közül az az egy, akinél nem válik be a gyümölcskúra, és a folsavhiány miatt a baba gerince nem záródik be a 6. héten? Terhesvitamint nem azok miatt kell szedni, akiknek amúgy is egészséges babájuk születik, hanem azok miatt, akiknek NEM. És mivel nem tudhatod, hogy te a szerencsés többségbe vagy a szerencsétlen kisebbségbe tartozol, dönthetsz: vagy vállalod a nyitott gerinc (meg egy csomó más rendellenesség) 1:600 kockázatát "anyáink módjára", vagy teszel ellene, és minimális költséggel, pusztán egyszerű vitaminokkal és ásványi anyagokkal MEGELŐZÖD.
Számomra egyszerű a választás. Nem kockáztatok. Terhesvitamint szedek már a fogamzás előtt óta, hogy minél többet megtegyek az egészséges babámért.
egy 12 hetes kismami
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!