Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Gyed kérdés? Aki pontosan...

Gyed kérdés? Aki pontosan tudja a választ az válaszoljon csak légyszi.

Figyelt kérdés

Több éve van munkaviszonyom, de most 30 napra megszakad. Ezután be leszek jelentve minimum 180 napra, és decemberben szülök.

Ha jók az információim a bejelentett 180 napomat fogják alapul venni a gyedhez. Tud erről a speciális esetről valaki valamit?

2013. ápr. 12. 13:34
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
igen ha a szülés évében megvan a 180 nap azt veszik alapul.Ha nincs akkor az előző évet nézik.
2013. ápr. 12. 13:45
 2/14 anonim ***** válasza:
Nem jók (illetve hiányosak) az információid. Ha 2013-ban szülsz, és 2012-ben volt legalább 180 napi jövedelmed, akkor mindenképpen a 2012-es átlagjövedelmet fogják alapul venni (szóval tök mindegy, hogy most mennyire jelentenek be decemberig, mert nem az alapján fogod kapni a GYED-et). Akkor kapnád az idei, megszakítás utáni min. 180 nap jövedelme alapján, ha a tavalyi évben nem lenne meg a 180 bérezett napod. De mivel úgy veszem ki a kérdésedből, hogy az idei megszakítás előtt évekig folyamatos munkaviszonyod volt (vagy még van is), így a tavalyi jövedelmed lesz az irányadó, és ezen most már nem tudsz változtatni sehogy. Illetve hát nem tudom pontosan mikorra vagy kiírva, ha esetleg mégis csak 2014-ben szülnél akkor az idei jövedelmet vennék figyelembe, de akkor sem csak a megszakítás utáni összeget, hanem az idei év átlagát.
2013. ápr. 12. 13:46
 3/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Utolsó ebben biztos vagy? Mert én az OEP-ben megkérdeztem, és ott ezt mondta a nő amit én írtam, hogy a 180 napot fogják figyelembe venni. (csak elég flegma volt és nem volt túl közlékeny, úgy rugdosott ki minket, hogy elég legyen már a kérdésekből), szóval ezért nem voltam benne biztos. Akkor most elbizonytalanítottál... :((
2013. ápr. 12. 13:49
 4/14 anonim ***** válasza:

1-es, az pont fordítva van.

1-es, ez pont fordítva van, először mindig az előző évet nézik.

Kimásolom az aktuális OEP tájékoztatóból is a szöveget:

"Ha a gyed jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben a szülőnek volt 180 naptári

napi jövedelme, akkor a gyed-et a gyed jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben

elért jövedelem alapján kell megállapítani."

Ez vonatkozik a kérdezőre, mert idén kezdi meg a GYED-et és tavaly megvan a 180 napi jövedelme.

"Ha a gyed-re jogosult szülőnek a gyed jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző évben nem volt

180 naptári napi jövedelme, akkor a gyedre való jogosultság kezdő napját megelőző naptól visszafelé –

maximum a jogosultság kezdőnapját megelőző naptári év első napjáig – számított 180 naptári napi

jövedelemből kell a gyed összegét kiszámítani, ha a biztosítási idő folyamatos. Ha a biztosítás

megszakadt, a megszakítást megelőző jövedelmet nem veszik figyelembe a számításnál."

Ez akkor lenne érvényes kérdezőre, ha nem lenne meg a tavalyi évben a 180 napi jövedelme. És akkor lehetne trükközni azzal, hogy megszakítja a biztosítási idejét, és utána 180 napra bejelentik magas bérre, hogy max. GYED-et kapjon.

2013. ápr. 12. 13:53
 5/14 anonim ***** válasza:
és amikor szülsz még be leszel jelentve?
2013. ápr. 12. 13:54
 6/14 anonim ***** válasza:
1-es/3-as vagyok: na akkor ez érdekes, mert én is OEP tájékoztatót néztem. :-DDDD Akkor más van a tájékoztatóban mint amit mondanak. És hát akkor passz....
2013. ápr. 12. 13:55
 7/14 anonim ***** válasza:

Illetve 1-es/4-es voltam.

OEP ügyintézőkre amúgy nem nagyon adnék, mert nekem 2 kirendeltségen két különböző dolgot mondtak táppénzzel kapcsolatban.

2013. ápr. 12. 13:57
 8/14 A kérdező kommentje:
Be leszek jelentve amikor szülök, és december elején...
2013. ápr. 12. 13:59
 9/14 A kérdező kommentje:
Légyszi másold már be a linket, ahonnan idézted a szöveget. Köszönöm! Ráadásul még két ügyvéd és a könyvelőm is azt mondta hogy jó lesz így a dolog... De lehet hogy senki nem volt biztos benne???
2013. ápr. 12. 14:00
 10/14 anonim ***** válasza:

[link]

6. oldal

Még az merült most fel bennem, hogy esetleg rosszul kérdezted, és a szüléstől TGYÁS-on lennél, és ha az lejárt, csak akkor GYED-en. Akkor ugye jövőre kezdenéd meg a GYED-et és így az idei év jövedelme az irányadó az összegre. De akkor is a teljes év jövedelme, nem csak a megszakítás utáni időszaké.

2013. ápr. 12. 14:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!