Táppénzre terhesen, de mennyiért?
Bocs nem jól írtam.
Ezt találtam így pontos.
A táppénz összege 2013 vonatkozásában folyamatos, minimum két évnyi biztosítási idő megléte esetén a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka, vagy amennyiben a biztosítási időszak ennél rövidebb, illetve a kórházi ellátás időtartama alatt ötven százaléka, azzal a kitétellel, hogy a táppénz egy napra jutó összege nem lehet több a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részénél. Az a személy, aki a keresőképtelenség beállta előtt egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt kizárólag a folyamatosan biztosított időszak arányában kaphat. Ehhez fontos tudni, hogy a biztosítási időszak abban az esetben számít folyamatosnak, ha abban nincs harminc napnál hosszabb megszakítás, azonban nem számít megszakításnak a táppénz, a terhességi gyermekágyi segély, a Gyed, a Gyes és a baleseti táppénz.
Kettes nem jól írja. A veszélyeztetett terhesek 60% táppénzt kapnak és az előző év átlagbéréből számolják.
Ha 140 ezer forinttal számolom, akkor kb. 70 ezer forintot kapsz kézbe. A terhesség 91. napjától igényelheted a családi adókedvezményt, ami havi 10 ezer forint.
De a táppénzt sok minden befolyásolja, mint írtam az előző éves béredet nézik, a bruttót, amibe beleszámítanak a pótlékok, túlórák, prémiumok. Ennek veszik az átlagát, aminek a 60%-a a táppénz bruttóba, ebből még SZJA-t vonnak.
én 134000 ft-os bruttóra kaptam 71000 ft táppénzt.
táppénz esetében főleg a magas keresetűek "szívnak" jobban, mert egy bizonyos összegig adható csak a táppénz (a minimálbér valahány százaléka, de az egyik válaszoló részletesen le is vezette).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!