Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Táppénzre terhesen, de mennyiért?

Táppénzre terhesen, de mennyiért?

Figyelt kérdés
Az alapbérem bruttó 140 ezer Ft, veszélyeztett terhesként így mennyi táppénzre leszek jogosult? Ha kérhetem ne tippeket írjatok, hanem tapasztalatokat. Köszönöm.
2013. ápr. 7. 17:14
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Én bruttó 260 ezer után kapok 80ezret.
2013. ápr. 7. 17:15
 2/11 anonim ***** válasza:
16%
Fizetés 70% a táppénz. Az, hogy mivel mész táppénzre teljesen lényegtelen.
2013. ápr. 7. 17:17
 3/11 A kérdező kommentje:
Ok, akkor az elsô válaszolónál ez, hogy van? Számit, hogy mennyi ideje vagyok táppénzen?
2013. ápr. 7. 17:19
 4/11 anonim ***** válasza:
28%

Bocs nem jól írtam.

Ezt találtam így pontos.

A táppénz összege 2013 vonatkozásában folyamatos, minimum két évnyi biztosítási idő megléte esetén a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka, vagy amennyiben a biztosítási időszak ennél rövidebb, illetve a kórházi ellátás időtartama alatt ötven százaléka, azzal a kitétellel, hogy a táppénz egy napra jutó összege nem lehet több a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részénél. Az a személy, aki a keresőképtelenség beállta előtt egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt kizárólag a folyamatosan biztosított időszak arányában kaphat. Ehhez fontos tudni, hogy a biztosítási időszak abban az esetben számít folyamatosnak, ha abban nincs harminc napnál hosszabb megszakítás, azonban nem számít megszakításnak a táppénz, a terhességi gyermekágyi segély, a Gyed, a Gyes és a baleseti táppénz.

2013. ápr. 7. 17:21
 5/11 anonim ***** válasza:

Kettes nem jól írja. A veszélyeztetett terhesek 60% táppénzt kapnak és az előző év átlagbéréből számolják.

Ha 140 ezer forinttal számolom, akkor kb. 70 ezer forintot kapsz kézbe. A terhesség 91. napjától igényelheted a családi adókedvezményt, ami havi 10 ezer forint.

De a táppénzt sok minden befolyásolja, mint írtam az előző éves béredet nézik, a bruttót, amibe beleszámítanak a pótlékok, túlórák, prémiumok. Ennek veszik az átlagát, aminek a 60%-a a táppénz bruttóba, ebből még SZJA-t vonnak.

2013. ápr. 7. 17:23
 6/11 anonim ***** válasza:
Neked a 2012-es évi átlagkeresetednek a 60%-át kapod. De ha be töltötted a 91.napot akkor igényelheted az adókedvezményt. Kb én nekem is ennyi a bruttóm és volt hogy 85ezer ft felett kaptam. 39+5hkm
2013. ápr. 7. 17:38
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszi a pontosítást. Addigra kb. 8 hónap munkaviszonyom lesz, a többi fôsuli, nappali tagozat. A helyzet így sem fog változni, igaz? Hm, nem lesz egy nagy összeg... Sajnos. :/
2013. ápr. 7. 17:51
 8/11 anonim ***** válasza:
Én nem értem hogy számolják. Egyik hónapban 160ezret kaptam utána való hónapban meg csak 91ezret:S Azért ez elég nagy különbség szerintem. Meg fogom majd kérdezni a bérszámfejtőket, mert elég fura. Szerintem mindenképp kérdezz rá te is a munkahelyeden.
2013. ápr. 7. 18:06
 9/11 anonim ***** válasza:

én 134000 ft-os bruttóra kaptam 71000 ft táppénzt.

táppénz esetében főleg a magas keresetűek "szívnak" jobban, mert egy bizonyos összegig adható csak a táppénz (a minimálbér valahány százaléka, de az egyik válaszoló részletesen le is vezette).

2013. ápr. 7. 18:48
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek! De a hivatalos leírást már mi is olvastuk... Sajnos elég zavaros az egész, de lehet, hogy csak nekem... :/ :)
2013. ápr. 7. 20:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!