Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » 10 hetes várandós vagyok. Ha...

10 hetes várandós vagyok. Ha jövő héten táppénzre megyek, mert nem vagyok jól, mennyi táppénzre számíthatok; a fizetésem hány %-a? Ha tovább dolgozom, akkor hogy alakul a táppénz, ha később mennék el?

Figyelt kérdés
2013. márc. 13. 15:42
 1/6 anonim ***** válasza:
Attól függ mennyit dolgoztál előtte. Ha 2 évnél kevesebbet, akkor a minimálbér 50%-át kapod. Ha maradsz természetesen továbbra is a fizetésedet kapod, nem a táppénzt.
2013. márc. 13. 15:47
 2/6 anonim ***** válasza:

Ha még nem voltál ebben az évben legalább 15 napot beteg, akkor betegszabadság jár.

Egyébként:

A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka.

2013. márc. 13. 15:50
 3/6 anonim ***** válasza:
60 százalék,így is,úgy is.Egy percig sem gondolkodnék,hanem mennék.
2013. márc. 13. 15:57
 4/6 anonim ***** válasza:
Az előttem szólót még annyiban egészítenem ki, hogy ha nincs meg a 2 év akkor csak 50%-a a fizetésednek.
2013. márc. 13. 15:57
 5/6 anonim ***** válasza:

Ha veszélyeztetett terhesként vesznek fel akkor nem jár a 15 nap betegszabi. változott a kód, változtak a szabályok. Én is akkor néztem utána amikor eljöttem táppénzre. Ha később jössz el akkor annyi lesz a tp-d, mintha most, hacsak nem emelik a fizudat!

"A 9-es kódos keresőképtelenség, a veszélyeztetett terhesség:

2011. május 1-jétől az Mt. módosítása szerint a veszélyeztetett terhesség esetén a biztosított a keresőképtelenség első napjától táppénzre szerezhet jogosultságot, betegszabadság a részére nem állapítható meg. Ennek megfelelően a Kormányrendeletben egy újabb keresőképtelenségi kód, a „9-es kód” került bevezetésre, veszélyeztetett terhesség esetére.

A fentiek alapján, ha a biztosított „9”-es keresőképtelenségi kóddal válik keresőképtelenné, akkor a – jogosultság fennállása esetén — keresőképtelenség első napjától táppénz kerül megállapításra és folyósításra.

Eljárás a „9”-es kód változása esetén:

Ha a biztosított keresőképtelensége alatt a „9”-es keresőképtelenségi kód megváltozik, mert a keresőképtelenség nem élveszüléssel zárult le, hanem egyéb ok (pl. vetélés) miatt szakad meg, és „8”-as keresőképtelenségi kóddal folytatódik tovább, úgy ennek igazolására, a — folyamatos keresőképtelenség fennállása ellenére — a keresőképtelenséget igazoló orvos az „Orvosi Igazolás a keresőképtelenségi (terhességi) állományba vételről” elnevezésű (nagyalakú, kezdő orvosi igazolás) nyomtatványon ismét keresőképtelen állományba veszi a biztosítottat. (A veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség lezárását követően.)

A foglalkoztatónak ki kell adnia a biztosított részére az adott évre még esedékes betegszabadságot, és ezt követően lehet a táppénzt megállapítani. A táppénzre jogosultság kezdő napja a betegszabadság lejártát követő nap lesz.

Ha a veszélyeztetett terhesség ideje alatt a terhes nő egyéb, a terhességgel összefüggésben nem levő betegséggel kórházba kerül (pl. törött kar helyretétele miatti műtét esetén), attól a terhesség szempontjából nincs változás, annak veszélyeztetettsége továbbra is fennáll, tehát a keresőképtelenségi kód nem változik. Ennek ellenére, ha a kórházi igazoláson mégis más keresőképtelenségi kód szerepel, akkor a kifizetőhely székhelye szerinti Területi Hivatal orvosszakmai területét kell megkeresni, a keresőképtelenségi kód tisztázása érdekében.

A veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség és ennek megfelelően folyósított táppénz esetén a munkáltató táppénz hozzájárulás fizetési kötelezettsége fennáll."

forrás: [link]

2013. márc. 13. 16:01
 6/6 A kérdező kommentje:
Sziasztok! Köszönöm szépen Mindenkinek a válaszokat! Egyébként 10 éve dolgozom ezen a munkahelyen, 2 éve voltam legutóbb táppénzen 1,5 hétig. Így ha jól értelmezem a fizetésem 60 %-át fogom kapni. Szép hétvégét!
2013. márc. 14. 10:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!