Ha GYED alatt leszek várandós, akkor a táppénz illetve TGYÁS alapja mi lesz? Az előtte kapott bruttó bérem?
Mivel gyeden vagyok, csak szja-t és nyudgíj járulékokat fizetek.
Februárban sültem, addig táppénzen voltam, majd tgyás, aug-tól gyed. Ergo idén semmit egészségbiztosítási befizetésem nincs. Idén biztosan nem szülök... Vagyis így a minimumot kapnám?
Ha a baba gyed alatt összejön, és gyes alatt születik, akkor két lehetőség van:
Az egyik, hogy az irányadó időszakban (szülést/igénylést megelőző év) nagyobbrészt gyeden voltál, ekkor a második baba utáni ellátások alapja ugyanaz lesz, mint az első gyerekkel kapott ellátások alapja volt.
A másik, hogy az irányadó időszakban nagyobbrészt gyesen voltál, ekkor lesz az alap a minimálbér.
Pl: szeptemberben lesz a nagyobbik 2 éves, a tesó következő év májusban születik. Ekkor 4 hónapot voltál gyesen, 8 hónapot gyeden, vagyis az ellátások alapja a korábbi tgyás, gyed alapja lesz.
Májusban lesz a nagyobbik két éves, a kicsi következő év februárjában születik. Ekkor az irányadó időszakban 8 hónapot voltál gyesen, és csak 4 hónapot gyeden, tehát a tgyás gyed alapja a minimálbér lesz.
Ha meg visszamégy dolgozni, akkor a béred lesz az alap. Ha kiveszed a szabikat, akkor is a béred lesz az alap, hiszen a szabi alatt teljes bért kapsz. Ha táppénzre mégy, akkor meg a betegszabadság (keresőképtelenség első 15 munkanapja) idejére kapott 70%-os bér lesz az alap.
Nagyon köszönöm!
Úgy tervezzük a kistesót, hogy az első gyerkőc 2. szülinpja előtt szülessen meg. Tudom, ember tervez, Isten végez... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!