S. O. S! Mi ilyen helyzetben a jó döntés?
Figyelt kérdés
14 hetes kismama vagyok. Kb 2 hete az egyik hátsó fogamból letört egy elég nagy darab.(egyébként ez egy korábban már gyökérkezelt fog). Elmentem a fogorvoshoz aki mondta, hogy már nem lehet megmenteni a fogat, muszáj lesz kihúzni, de ő nem mer hozzányúlni menjek el a szájsebészetre. Egyeztettem időpontot a szájsebészetre, ahol elmondták, hogy ha nincs röntgen felvételem, nem biztos, hogy bármit is fognak kezdeni a fogammal (csinálni ugye nem lehet a baba miatt). Ezen kívül még ha csinálnak is vele valamit az egy nagyon fájdalmas beavatkozás lesz, és utána valszeg elég sokáig kell még szednem a fájdalomcsillapítót, így ők terhesen semmiképpen nem ajánlják a beavatkozást. Visszamentem a fogorvoshoz, és megkérdeztem, hogy van-e valami áthidaló megoldás, valami ideéglenes tömés vagy bármi amivel kihúzom a szülésig. Ő azt mondta, hogy nem ajánlja, mert az egész fog szuvas és gyulladásban van, és ezek a toxinok szétterjednek a testben és rosszat tesznek a babának. Azt javasolta, hogy mégis inkább menjek a szájsebészetre, és próbáljam őket rávenni a "műtétre", de ez az én döntésem, nekem kell eldönteni, hogy melyik a kisebbik rossz. De én hogyam döntsem el, hogy melyik a kisebbik rossz? Én nem vagyok orvos... Valaki tud tanácsot adni?2013. márc. 16. 09:44
1/10 anonim válasza:
Szerintem kérdezd meg a nőgyógyászod. Ő tudja melyik a kisebb rossz szerintem. Ő jobban tudja mi árt vagy nem árt.
2/10 anonim válasza:
Sajnálom :( Egyrészt én úgy tudom, hogy köpenyben lehet röntgeneztetni, másrészt 14 hetesen még elég messze van a szülés és utána még a szoptatás rész is jön... talán attól félnék jobban, hogy még inkább bedurvul a fogam, ha halogatom és akkor már választásom sem lesz. Esetleg ha van lehetőséged, kérdezz meg még egy szakembert.
3/10 Jégtánc válasza:
Nekem mondjuk nem kellett szájsebészetre menni,de én is így jártam 3 hónapos terhesen.Kihúzattam,mikor már két napja nem bírtam aludni a fájdalomtól.Babámnak semmi baja nincs.Érzéstelenítőt is használtak.Fogorvos mit mondott miért nem mer hozzányúlni?
4/10 anonim válasza:
Lehet, hogy nem lesz népszerű, amit írok. Részben egyetértek az első válaszolóval, a nőgyógyászt kell megkérdezni. Másrészt pedig keresni kell egy olyan fogorvost, aki tényleg jó, és nem műtét keretében, hanem "csak úgy" képes kihúzni egy ilyen fogat. Merem ezt azért írni, mert nekem volt már "szerencsém" ilyen akcióhoz, érzéstelenítő segítségével kikerült a fog, amivel egyébként szájsebészetre kellett volna mennem. Mindez ugyan elég drága volt, de nem volt altatás meg semmi plusz macera, sőt, még röntgen sem. Szóval én keresnék egy nagyon jó dokit, aki ezt meg tudja oldani, a helyi érzéstelenítés pedig tudtommal nem árt a babának. A terhességet kár lenne végigszenvedni a foggal, na és egy góc sokkal nagyobb bajt tud csinálni, mint a fog eltávolítása, és utána egy-két fájdalomcsillapító. Mielőbbi jó megoldást és jobbulást kívánok!
5/10 A kérdező kommentje:
Ja igen, azt elfelejtettem leírni, hogy korábban volt már egy ilyen bevatkozásom, ami elég komplikált volt, ugyanis a foggyökerem hozzá volt nőve az álkapocs csontomhoz. Nagyon rossz volt, utána napokig szájzáram volt, se enni sem inni nem tudtam és iszonyatosan fájt, és hónapokig fájt még utána az egész állkapcsom...Ezek után nem csoda, ha röntgen nélkül nem vállalják be...
2013. márc. 16. 09:59
6/10 anonim válasza:
Én is hasonló cipőben járok, bár nekem nem kell húzni. Kiszedték a tömést jövő héten tömik. Röntgent kérdezném az egyik válaszolótól, nekem semmiképp nem engedték, most akkor köpennyel lehet?
7/10 A kérdező kommentje:
Kedves 4-es...nevet és telefonszámot szívesen fogadok...Már ha budapesti az illető...:)
2013. márc. 16. 10:01
8/10 anonim válasza:
Keress egy másik fogorvost!
Simán adni fog egy érzéstelenítőt és seperc alatt kirántja az rossz fogat. Nem kell ide röntgen meg szájsebészet. Mindenképp húzasd ki, messze van még a szülés, sokkal többet ártasz a babának ha folyamatosan fájdalomcsillapítóval tömködöd magad, mert azért egy fájó fognál rosszabb nincs az biztos...
Nekem mindkét terhességem alatt húztak sajna fogat, jeleztem, hogy babát várok, semmi gond nem volt, olyan érzéstelenítőt adtak be amit lehet terhesen is, 5 perc alatt kihúzták, semmit nem éreztem.
Menj el egy jó magánrendelőbe, nem lesz olcsó (itt nálunk vidéken 10ezerért húzták ki), de megéri a saját és babád érdekében is!
9/10 A kérdező kommentje:
Természetesen magánrendelőbe járok, mégpedig a jobb fajtából. A szájsebész is magán...De nemtudom, szívesen fogadom, ha valaki tud ajánlani jó fogorvost vagy akár szájsebészt BP-n...:)
2013. márc. 16. 10:34
10/10 anonim válasza:
4-es vagyok. Sajna budapestit nem tudok ajánlani. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!