Veszélyeztetett terhesség miatti táppénz esetén a munkáltatónak van valamilyen járulékfizetési kötelezettsége? Nem kell neki ilyen esetben 1/3-ad részt fizetnie? Én úgy tudom a veszélyeztetett terhesség járulékmentes táppénz.
Ha járulék mentes akkor én holnaptól TP-re megyek :)
Most komolyan az?Ez engem is érdekelne!
És komolyan 70% jár? Mert nekem június 1-én lenne 2 év, így csak 50 %ot kapnék, de veszélyeztetett terhesként akkor 70%?
Azért nem mindegy. Azért szenvedek a munkahelyemen mert attól tartottam hogy csakk 50%ot kapnék.
A táppénz járulékmentes. Csak a 16% SZJA vonódik le belőle.
Ép ezért a biztosítási időből ki szokták venni. Csak szolgálati idő szerezhető vele.
Ezek alól kivétel a GYED, és GYES, mert ezekből nyugdíjjárulékot is kell vonni.
Az adott évben valaki először megy táppénzre, betegszabadságot fizet neki a munkáltató, egynapi átlagbére 70%-át. Ha a betegszabadság 15 napos mértékét már kimerítette, és még mindig táppénzen van, akkor 60% jár neki. Ha kórházi ápolás alatt áll (fekvőbeteg ellátás)akkor csak a napi átlagkeresete 50%-a jár.
Különbség még az is, hogy a betegszabadság fizetett ünnepre, és munkanapokra, még a táppénz naptári napokra (azaz szombat, vasárnapra is jár, ha valaki folyamatos táppénzes, vagyis átnyúlik a táppénze a következő hétre).
Ha valakinek fix bére van, akkor könnyű kiszámolni, hogy mennyit kap:használd az adozona.hu táppénzkalkulátorát!
Ha veszélyeztetett terhes valaki, és több hétre vagy hónapra kiírják táppénzre , az mindegy, először a betegszabadságot kell lefogyasztani, amit a munkáltató fizet teljes egészében, mert benne is van a nevében (szabadság), a táppénz 1/3-át is a munkáltató fizeti meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!