Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » 13 hetes kismama vagyok,...

13 hetes kismama vagyok, sajnos elvesztettem az állásom, mikor megtudták. Járni fog ebben az esetben gyed? A többi lent

Figyelt kérdés
Az elmúlt két évben folyamatosan volt munkaviszonyom, viszont erről a munkahelyemről elbocsájtottak, mikor kiderült, hogy babát várok. Mivel csak a harmadik hónapban járok és nem valószínű, hogy bárhová is mehetnék (értelme sem lenne szerintem ilyenkor új állás után nézni), nem vagyok benne biztos, hogy járni fog nekem a gyed...Valaki udna ezzel kapcsolatban valamit mondani? Nagyon megköszönném. Próbáltam utánaolvasni, de annyi kivétel és egyéb szerepelt, hogy egyáltalán nem vagyok biztos már semmiben. Köszönöm előre a válaszokat!
2013. febr. 3. 20:16
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Nem valami bíztató, de megpróbálom megoldani. További szép estét mindenkinek.
2013. febr. 3. 21:59
 22/29 anonim ***** válasza:
100%

Ja, és igen, a szülés pillanatában biztosítottnak kell lenned.

Ez két esetben lehetséges:

- a szülés pillanatában álláskeresési támogatásban (vagyis munkanélküli segélyben) részesülsz

VAGY

- munkanélkülin vagy pár hónapot, úgy hogy a szülés előtt pár héttel már igénybe veszed a TGYÁS-t. De ezt pontosan ki kellene számolni, hogy hányadik hónap hányadikától érdemes munkanélkülire menni, meddig, és mikor érdemes már a TGYÁS-t igényelni.

Egyébként nagyon kiszúrtak veled... A terhesség alatt jó lenne, ha végig biztosított lennél, mert akkor vagy jogosult a mindenféle vizsgálatra is.

Esetleg próbálj meg bemenni a munkaügyibe, ott tudnak tanácsot adni, hogy hány nap munkanélküli jár neked, és mikortól érdemes igénybe venned, és mikortól érdemes a TGYÁS-t igényelned.

Nekem is sokat segítettek a munkaügyiben. Én előtte 5 évet dolgoztam folyamatosan.......

21:56-os voltam

-

-

2013. febr. 3. 22:04
 23/29 anonim ***** válasza:
0%
Azt nagyon nem ajánlom, hogy valaki bejelntsen a cégéhez mert az egyből számíthat egy teljesköról nav ellenőrzésre és büntetésre.
2013. febr. 3. 22:21
 24/29 Monchie válasza:

Szia! Nagyon fontos, hogy közös megegyezéssel rúgtak ki? Mert én ugyanígy jártam, sajnos későn kapcsoltam, mert ilyenkor NEM VAGY KÖTELES ELFOGADNI ÉS ALÁÍRNI! Sajnos, ha a szerződés közös megegyezéssel szűnt meg, akkor nem sok mindent tehetsz.

Viszont én ezt megoldottam, szerencsére édesanyám könyvelő, ő tanácsolta mindent, így rögtön másnap (kirúgást követően) elmentem a háziorvoshoz, aki szerencsére nagyon rendes, és vele megbeszéltem, hogy mi történt. Ő felvett engem 1 hónap passzív táppénzre - ezt csak akkor tudod elintézni, ha most pénteken rúgtak ki (a 3 napos lejelentési idő miatt). Ezután megbeszéltem vele, hogy egy egyéni vállalkozást fogok indítani, viszont hogy ne fizessek magam után semmit, tegyen fel engem veszélyeztetett terhes jogcímen táppénzre (persze nem voltam az). A doki ebbe belement, igaz a nőgyógyásznak picit füllentenem kellett, vele nem állok olyan jó viszonyban. Így édesanyám megcsinálta a vállalkozást, lejel

2013. febr. 3. 23:58
 25/29 Monchie válasza:

Elfogyott a hely. :)

Szóval, megcsinálta a vállalkozást, havi 70 e Ft-ot jártam táppénzen, és a szülés várható ideje előtt 28 nappal megigényeltem a TGYÁS-t is, mert akkor már nem számítottam veszélyeztetett terhesek a nőgyógyász szerint. A vállalkozásban 100 e Ft-tal voltam bejelentve, az elég, ugyanakkor nem feltűnő.

Sajnos nekem akkor semmi más nem jutott eszembe. Azt elfelejtettem mondani, hogy engem 2011 márciusában küldtek el, és augusztusban szültem egy gyönyörű és egészséges kislányt. :)

Ha tetszik ez a lehetőség, és valami nem világos, nyugodtan írj.

Üdv: Sz. Móni

2013. febr. 4. 00:06
 26/29 anonim ***** válasza:

Én is majdnem így jártam, mint Te.

Mindenképpen jár a TYÁS és a GYED is, csak az összege nem mindegy:

Írj az oepnek egy ún. "előzetes állásfoglalás kérése" c. emailt, és mindent írj le benne. A hölgy visszahívott kb. egy hét múlva engem és elmondta, hogy mire leszek jogosult. Az emailcím: kmrep@oep.hu

Aztán érdemes elmenned a munkanélküli hivatalba, mert nekem is azt tanácsolták, hogy az álláskeresésiről menjek 28 nappal a szülés előtt TGYÁS-ra. Kb. 1 hetet kellene tartalékolnod az álláskeresési járadékból, mert ha lejár a TGYÁS, akkor vissza álláskeresésire és onnan rögtön megigényelheted a GYED-et.

A lényeg, hogy ne legyen 30 napnál több szünet az ellásátok között, mert ha nincs 30 nap, akkor a TGYÁS alapja a munkabéred vagy a mindenkori minimálbér 2x-e közül az alacsonyabb (ez kb. 180eFt).

Ha van 30 napnál több idő az ellátások között, akkor az álláskeresési járadék lesz a TGYÁS-od alapja (ez ugye jóval kevesebb, mert a munkabéredből fogják kiszámolni).

Még nekem is utána kell járnom a munkaügyi hivatalban, hogy megszakítható-e (akár többször is) az álláskeresési járadék folyósítása kevesebb, mint 30 napokra. Nem tudom érthető voltam-e...

Addig pedig sajnos semmi sincs, de érdemes sőt kell a tb-det magad után fizetni.

Én is gondolkodtam azon, hogy bejelentem magam az ismerős cégéhez, de annyi a fizetendő járulék, hogy egész egyszerűen nem éri meg (pedig nekem csak 3 hét kellene)!!

Ha van még kérdésed, írj, hátha tudok segíteni!

2013. febr. 4. 15:59
 27/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Nagyon elszomorító, hogy a mai világban pont az én és a velem hasonló helyzetűeknek keserítik meg a babavárást,amit tudtommal még az állam szorgalmaz is (hogy milyen módon, abba ne menjünk bele, nem az a témakör). Rossz látni, hogy sokan vagyunk ezzel így, ráadásul nekem azért is volt fontos, mert sajnos úgy alakult, hogy egyedül kell vállalnom a kisbabát, így valóban nem mindegy, mit és hogyan kap(na) az ember jogosan. Az egyik hozzászóló, aki a navval jött: épp elég baj, hogy a kiskapukat kell keresni egy ilyen helyzetben szerintem..
2013. febr. 4. 21:19
 28/29 anonim ***** válasza:
Ez így van. De attól még a NAV megy ellenőrizni. 2 ismerősöm van akit terhesen jelentettek be és egyből ment a NAV ellenőrizni.
2013. febr. 4. 21:37
 29/29 anonim ***** válasza:

Én is így jártam, mint te.... Közalkalmazottként bocsátottak el ráadásul...

2009-ben volt, az akkor törvények szerint tudom leírni, hogy én hogy jártam el, ha érdekel esetleg. Kaptam TGYÁS-t és GYED-et is, teljesen hivatalosan. Nem tudtam végigolvasni az összes kommentet, így nem tudom, hogy választ kaptál-e!

2013. ápr. 10. 11:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!