Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » 13 hetes kismama vagyok,...

13 hetes kismama vagyok, sajnos elvesztettem az állásom, mikor megtudták. Járni fog ebben az esetben gyed? A többi lent

Figyelt kérdés
Az elmúlt két évben folyamatosan volt munkaviszonyom, viszont erről a munkahelyemről elbocsájtottak, mikor kiderült, hogy babát várok. Mivel csak a harmadik hónapban járok és nem valószínű, hogy bárhová is mehetnék (értelme sem lenne szerintem ilyenkor új állás után nézni), nem vagyok benne biztos, hogy járni fog nekem a gyed...Valaki udna ezzel kapcsolatban valamit mondani? Nagyon megköszönném. Próbáltam utánaolvasni, de annyi kivétel és egyéb szerepelt, hogy egyáltalán nem vagyok biztos már semmiben. Köszönöm előre a válaszokat!
2013. febr. 3. 20:16
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:
Csak mert olyat is hallottam, hogy ha megvan 180 van 200 munkanap (nemtudom biztosra) az elmúlt két évben, akkor elvileg nem csak a gyes jár.
2013. febr. 3. 21:02
 12/29 anonim ***** válasza:
100%

Sajnálom nem bántásnak szántam.

Sajnos igen ugyan annyi gyes és családit fogsz kapni mint aki soha nem dolgozót. Tényleg nagy pofátlanság, nem jól fogalmaztam lehet egy kicsit fáradt vagyok nem bántásnak szántam bocsi.

2013. febr. 3. 21:03
 13/29 anonim ***** válasza:
100%
Amikor megszületik a gyerek (vagy amikor a tgyát igényled azt lehet 28 nappal a kiírt idő előtt) munkaviszonyod kell legyen ha 2 hónappal elötte szűnt meg akkor sem jár ha 10 évig dolgoztál. Az az egy megoldás van, hogy csak akkor mész munkanélkülire mikor már közeleg a szülés akkor kaphatsz tgyást meg gyedet, de arra figyleni kell, hoyg pár nap maradjon bent mert a tgyás és a gyed között igénybe kell venni.
2013. febr. 3. 21:04
 14/29 anonim ***** válasza:
100%

Ez a törvény.

Gyermekgondozási díjra jogosult a biztosítási jogviszonyban álló szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - anya esetében a szülést - megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt és a gyermeket a saját háztartásában neveli.

Ha nincs munkád akkor nincs biztosítási jogviszonyod.

2013. febr. 3. 21:07
 15/29 A kérdező kommentje:
Semmi gond, én is kicsit feszült vagyok és valószínű félreértettem :)Utolsó hozzászóló: "Az elmúlt 2 évben 365 napon át biztosított volt". 365 nap az egy év, annyi munkaviszonyom biztos hogy megvolt 2 év alatt. Akkor nem értem, ebből miért az jön le, hogy nem vagyok jogosult? Csak mert nekem épp emiatt nem egyértemű. Köszönöm.
2013. febr. 3. 21:19
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

"jogosult a biztosítási jogviszonyban álló szülő,"

A szülés pillanatában is biztosítottnak kell lenned, ha nincs munkaviszonyod nem vagy biztosított.

De menj be a MÁK-hoz ott pontosan eltudják magyarázni, hátha találnak valami megoldást.

2013. febr. 3. 21:25
 17/29 anonim ***** válasza:
100%
Ja és a TB-det se felejtsd befizetni minden hónapban, nehogy abból legyen a gond.
2013. febr. 3. 21:33
 18/29 anonim ***** válasza:
100%

En ertem, miert nem erti a kerdezo,ezen en is atestem. A kulcsszo a torvenyben az, h a szules pillanataban biztositottnak kell lenned. Ez pedig gyakorlatilag munkaviszonyt jelent. Nem eleg, h fizeted a tb-t, az osszes jarulekot fizetni kellene, akkor lehetne ennek venni. Pl ha elmennel foallasu vallalkozonak. Akkor biztositott lennel. De foallasu vallalkozokent ha nulla beveteled van, az osszes jarulek a minimalber utan kb 70 ezer ft. Ezt minden honapban be kellene fizetned, akkor lennel biztositott. Ez sajnos ilyen cumi, es tenyleg baromi igazsagtalan :(

Annyit tehetsz, h ha akarsz gyedet, tgyast, akkor valaki ismeros bejelent teged, mint alkalmazottat es megegyeztek egy osszegben, illetve a munkanelkulivel is lehet kalkaulalni. Egy egy munkaviszony utan egy honap munkanelkuli segely jar, es az is biztositottnak minosul. Illetve elmehetsz tgyasra nem tudom mennyi nappal (30?) a szules varhato idopontja elott.

Ilyen lehetosegeid vannak. Tenyleg sajnalom :(

2013. febr. 3. 21:43
 19/29 anonim ***** válasza:
100%

egy ev munkaviszony utan egy honap munkanelkuli segely jar

Na ez akart lenni.

Tehat ha meg van 6 honapod a szulesig, akkor most annyut tehetsz, h 3 honapig vagy foallasu vallalkozonak allsz, vagy bejelent valaki mint alkakmazottat es fizeti utanad a jarulekokat. Utana 2 honapra elmesz munkanelkulire (ennyi munkaviszonyod volt, ugye? 2 ev), majd szules elott 30-40 nappal (ezt nem tudom, olvass utana) elmesz tgyasra.

2013. febr. 3. 21:50
 20/29 anonim ***** válasza:
46%

Ha a szülés időpontjatól számított előző két éven belül összesen 365 napig (vagyis egy évig) biztosított voltál (azaz a szülést megelőző két éven belül legalább egy évnyi munkaviszonyod volt), akkor jogosult vagy TGYÁS-ra és utána GYED-re is.

Én úgy tudom, még jelenleg is ez a törvény.

Mikorra vagy kiírva?

És mikortól meddig volt munkaviszonyod?

2013. febr. 3. 21:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!