Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Miért nem lehet terhesen...

Miért nem lehet terhesen májat enni? Mit okoz a sok A-vitamin?

Figyelt kérdés
Annyit tudok hogy az A-vitamin tartalma miatt. De mi van ha sok A-vitamint eszek? Tegnap és ma nem vettem be az A-vitaminos terhesvitamint pont ezért. De még mindig nem tudom az okát, hogy miért mondja mindenki nekem hogy ne egyek májat. Most ettem először 10 hetesen, gondolom ettől még nem lesz semmi baja a babának.
2013. jan. 31. 12:34
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
71%
Nem az A vitaminok miatt nem ajánlják a májat és a belsőségeket, hanem azért, mert ezek a szervezet tisztító rendszeréhez tartoznak. Így előfordulhatnak bennük méreganyagok. Ha egyszer ettél azért nem hiszem, hogy bajod lesz tőle.
2013. jan. 31. 12:38
 2/13 anonim ***** válasza:
80%
Ha mértékkel eszi valaki, semmi baj nem lesz :) A nagy mennyiségű A-vitamin viszont fejlődési rendellenességet okozhat (ilyenkor vannak A-vitaminos gyógyszerek, amik tiltottak, de ezekben ugye hatalmas dózisban van jelen).
2013. jan. 31. 12:39
 3/13 A kérdező kommentje:
De milyen fejlődési rendellenességet okoz??? ezt írja már le valaki végre!!! Száz válasz van már itt a gyikon, de még sose írt senki semmi konkrét betegséget.
2013. jan. 31. 12:41
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

"A retinoidok (izotretinoid, acitretin pl. Roaccutan vagy Tigason) az A-vitamin szintetikus származékai, az akne, illetve a pikkelysömör hatékony kezelésére fejlesztették ki. Az izotretinoid az esetek 20, az acitretin az esetek 10%-ában okoz fülhiánnyal, vízfejűséggel, szív- és érrendszeri fejlődési rendellenességgel járó súlyos magzati ártalmat.

Súlyos tévedés az a hiedelem, hogy a természetes A-vitamin is lehet magzatkárosító. Még extrém dózisok (pl. napi 150,000 egység) mellett sem figyeltek meg magzati károsodást akkor, amikor a vitamin az anyánál már súlyos szövődményeket (törékeny csontokat, vérzékenységet, stb.) okozott. Napi 5000 NE alatt viszont fokozott az agy és a szemek fejlődési rendellenességeinek kockázata. Mivel az A-vitamin az anyára nézve 5 és 50 ezer egység napi bevitele mellett biztosan nem mérgező, a terhességi multivitaminok az A-vitamint biztonságos dózisban (4-5000 NE) tartalmazzák. Sajnos a gyógyszergyártók közötti marketingháború olyan vitáknak adott fórumot, pl. az A-vitamin napi szükséges adagjáról, hogy azzal a terhességi multivitaminpótlás piaca 1/3-dal csökkent, jelentősen ártva ezzel a méhen belül fejlődő, majd anyatejes táplálásban részesülő asszonyoknak."

2013. jan. 31. 12:53
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom,hogy heti egyszer simán lehet enni,annyi kell is,szóval nem hinném,hogy bármi problémát okozna ilyen kis mennyiségekben.
2013. jan. 31. 13:00
 6/13 A kérdező kommentje:
4-es válaszoló! Végre, köszönöm szépen, végre egy értelmes válasz!!!! Tényleg senki nem írta még le így, csak hogy "nem meg de meg keveset".... most nem a mostani válaszolókra értettem, hanem a régi kérdéseket vissza olvastam. Nos akkor heti 1x nem lesz bajom tőle. szó szerint remegtem a májért, annyira kívántam. Férjemmel viszont már összevesztünk mert szerinte tilos... de azt ő se tudta miért tilos... Köszönöm még egyszer a részletes infót!!! komolyan mondom néha jobb nem tudni dolgokat, mert bár ez a 2. terhességem, de állandóan van valami idegesítő dolog ami beárnyékolja a terhességem... Mindenkinek szép napot!!
2013. jan. 31. 13:14
 7/13 anonim ***** válasza:
2013. jan. 31. 13:23
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Hát én ezt soha sem hallottam hogy májat ne lenne szabad enni!

Heti 1x 25dkg májat eszem, imádom hagymát lesütve friss kenyérrel, savanyúval.

2013. jan. 31. 13:25
 9/13 anonim ***** válasza:
Májat a benne levő vas miatt szükséges fogyasztani!!! Nem túl gyakran,mert a máj az ami kiválasztja a méreganyagokat,de a vas miatt kell!!! Fiatal állat májából többet/többször lehet enni. PL a csirke máj.
2013. jan. 31. 14:11
 10/13 frászkarikaborsó ***** válasza:
Én nem tudtam hogy nem lehet, ha nem is kilószámra, de rendszeresen ettem terhesen, semmi baja a fiamnak.
2013. jan. 31. 14:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!