Első babával ha cukros voltam, akkor törvényszerű, hogy a 2. babával is az vagyok?
Nem feltétlenül.
Barátnőmnél mondjuk fordítva volt. Elsővel semmi gond, másodiknál cukros lett. Pedig sokkal többet hízott az elsővel!
Sajnos nagy rá az esély. Nem törvényszerű, mert kivételek mindig vannak, de jobb ha méred a cukrodat... Ne csak most hanem később is, a 11. héten még korai, mert a cukrosodást a méhlepény okozza az meg ilyenkor még nincs kifejlődve. A 12-13. héttől van értelme mérni, hetente párszor, és ha jók az eredmények akkor is folytasd a méregetéseket néha, mert a terhesség előrehaladtával szokott romlani a cukor is, szóval az hogy az elején jó a cukrod nem jelenti azt hogy két héttel később is jó lesz.
Ja, és ilyen előzményekkel célszerű valamennyire diétáznod, legalább a cukros-fehér lisztes dolgokat kerüld és többször egyél keveset, ha más nem ennyit tarts be, nagyobb az esélyed hogy nem vagy csak később jelentkezik a probléma.
Volt itt egy ilyen kérdés már, akkor én azt válaszoltam, hogy 99% hogy igen, mire jöttek ellenpéldák.
Szóval esélyes, de nem biztos. És jó, hogy méred!
Viszont azt nem értem, hogy miért nem csináltak Neked még terhelést?
Én a harmadikkal lettem GDM-es, és nekem azt mondta a doki, hogy ha megint terhes lennék, akkor a 10. héten lesz terhelés az "előéletem" miatt.
Továbbá évente járnom kell egy terhelésre.
a 10. héten nem csak hogy fölösleges terhelést csinálni, de árthat is. Akinek anyagcserezavara van ott egy terheléses vizsgálat is megboríthatja annyira a hormonális egyensúlyt hogy lehet belőle baj. Azért csinálják jobb helyeken a 12. hét után mert akkor fejlődik ki a méhlepény és akkor már kevesebb az esély a vetélésre, illetve mert a méhlepény okozza a cukorbetegséget. Amíg nincs teljesen kialakulva addig értelmetlen mérni.
Egyébként jobb helyeken ha az ember már volt terhes cukros akkor egyáltalán nem terhelik meg újra, viszont reggelis vizsgálatot csinálnak rendszeresen - hetente ha nincs otthoni méregetés, havonta ha van.
Frászkarika!
Orvosom a "regelizőst" is terhelésnek hívja.
Természetesen nem fog a 10. héten cukroslötyit itatni...
Amúgy a doki a Margit Kh. diabetológia főorvosa (diabetológia PhD), szóval nem hinném, hogy nagy baromságot mondott volna.
"azért valljuk be marha nehéz kívánosan türtőztetni magunkat"
A diéta sajnos erről szól.
És szerintem sokkal jobb egy terhességet végig diétázni, mint utána cukorbetegnek maradni, és egy életen át diétázni. A diéta nem csak a baba egészségéről szól, hanem a Tiédről is, sőt, főként arról.
A"bűnözéshez" keress alternatívákat. És ha mindenképp "durván édes" kell, akkor vegyél diétás termékeket. Édesítőszereset, vagy fruktózosat, a fruktózosnak jobb a glikémiás indexe, nem lövi az egekbe a vércukorszintedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!