Miért születik, kevés gyerek Magyarországon?
Igen, vannak szociológiai okai is.
És vannak egészségeügyi okai. Azért van sok vetélés vagy gond a szülésnél, mert nagyon sok nőnek volt előtte abortusza vagy több "biokémiai terhessége", amiről nem is tudott. Ugyanis szinte minden második nő szed fogamzásgátlót, ami a nevével ellentétben sokszor nem a fogamzást akadályozza meg, hanem azt, ha megtörténne véletlenül a fogantatás, akkor a beágyazódást akadályozza meg és ez rendesen menzesszel (késés nélkül vagy pici késéssel) távozik is. De ilyen hatása lehet a spirálnak is, a fogantatás megtörténhet, de a beágyazódás nem megy végbe. Ezt nem is veszik észre általában, mert védekeznek, megjön rendesen, nem gondolnak a terhességre. De magában a fogamzásgátló is, ha nem is lenne biokémiai terhesség, sajnos, beleszól egy nő reproduktív képességébe. Nem egészséges. Aztán, amikor úgy dönt egy nő, hogy itt az ideje a gyerekvállalásnak, akkor nagyon nehezen esik teherbe a sok gyógyszer miatt, esetleg az abortuszok miatt. Persze, sok a kivétel is, de a gyógyszer egyértelműen nem tesz jót a szervezetnek.
A másik oka pedig, hogy kevés a szülés, hogy több az abortusz, mint a szülés.
Elég sablonosnak tartom ezt a kijelentést, mert én pl. úgy látom, túl kevés gyerek születik jó helyre, és túl sok születik rossz helyre. Visszájára fordultak a dolgok. Aki munka alapú fizetésből és fizetés alapján számolt ellátásból szeretné felnevelni a gyerekét, az nem mer vállalni, vagy ritkán vállal többet, mert nem látja biztosítottnak a feltételeket hozzá. Meg van, sajnos túl sok olyan, aki a gyerekek után alanyi jogon kapott ellátásból óhajtja nevelni a gyerekeket és eltartani saját magát is, anélkül, hogy érdekelné, biztosítottak-e a feltételek vagy sem.
Rossz a felvilágosítási rendszer, sok tini végeztet abortuszt, aminek lehet komplikációja, és végül nem lehet gyereke.
Rossz az emberek általános mentális és fizikai állapota, emiatt sok nő nem tud gyereket vállalni. Magas a stresszfaktor, így sokszor, ha akar, sem tud teherbe esni, vagy a másik, hogy sokszor elvetél.
És még sok tényezője van a dolognak, amiről nem tudunk általános szinten beszélni, mert csak kis létszámú csoportokat érint, így statisztikába nem is kerül.
Ismerek pl. olyan hölgyet, akinek az első házasságából született kislánya ismeretlen okból szellemi fogyatékos. Egyszerűen nem tudják az okát. Elvált, most van egy stabil párkapcsolata, nagyon szeretnének közös gyereket, de nem mernek vállalni, mert nem tudhatják, a következő is fogyatékos lenne-e mert nem tudni, anyai vagy apai ágról örökölt-e valamit a kislány, hogy fogyatékos lett, vagy műhiba, komplikáció miatt lett-e az.
És ők csak egy a sok közül.
Most kivéve azokat a családokat, ahol tényleg azért vállalnak gyereket, mert kapnak utánuk pénzt, ami azért nevetséges, mert az nem pénz és nem elég semmire. De a szegényebb családok azért is vállalnak több gyereket, mert egyszerűbben élnek, mert a legtöbb szegényebb embernek a szíve a helyén van, teszem azt, ha véletlenül teherbeesett, akkor inkább megtartja, minthogy megölné. Ezt most semmilyen kritizálás nélkül mondom. A tehetősebb réteggel pedig az a gond ilyen téren, hogy van valamijük, amit félnek elveszíteni és még többet akarnak és nem akarnak problémát, a gyerek pedig sok mindenkinek problémát jelent. Így megelégszenek 1, max. 2 gyerekkel, de az nagyon a max. Mert a mai ember kényelmesen akar élni. A szegény családban nem áll fönn ez a lehetőség, mert nekik ígysem úgysem lesz kényelmes életük. A gazdagnak vagy tehetősnek vagy akár az átlag keresetűnek lehet kényelmes élete, 0-2 gyerekkel nem is nehéz, és lehet évente többször nyaralni, házat, nyaralót venni, több autót, egyébre költeni, kinek mi a hobbija. Ez egy nagyon fontos ok. Mert a mai fogamzásképes generáció már úgy van nevelve (főleg a média által), hogy vegyél el minden élvezetet az élettől úgy, hogy közben neked minél kevesebbet kelljen ezért tenned. Neked legyen jó elsősorban. És arról nem beszélve, hogy a mai fiatalok, a tizenévesekről már nem is beszélek, de a 20-as korosztály (sőt még a kevésbé fiatalt is belevenném, a 30-ast) olyan szinten infantilis, hogy semmiért nem akarnak felelősséget vállalni. Tisztelet a kivételnek, de ez az átlag. És a gyerek az felelősség. Így húzzák az egész gyerekvállalást, addig (esetleg kisebb abortusz mennyiséggel is), amíg már az egészségük nem engedi, mármint a teherbeesést. Arról nem beszélve, hogy a sok fiatal nem védekezik, és az abortuszok mellett ott a sok kezeletlen betegség is, amelyek szép lassan, de biztosan meddővé teszik a nőt vagy a férfit.
Sok oka van, de legfőképpen az egész világ változott meg, a média (újságok TV) nagyon erőszakosan befolyásolja az életünket, tudatosan és tudatalatt is hat az emberre.
Régen, de még a Bibliai időkben is voltak "abortuszok", különféle füveket állítottak össze, megitták és elment a magzat. De ezeket a nőket megvetették, sőt, szerintem még a nem olyan messzi múltban is, akár a 20. századot nézzük, ez inkább szégyen volt. Most nem az. Sőt, az a szégyen, ha valaki nem öli meg a magzatát, hanem "felelőtlenül" vállal gyereket. Abszurd az egész helyzet, ahogy van.
Én csak félig válaszolok a kérdésedre. Beleolvastam a válaszokba, és úgy éreztem, muszáj "megvédenem" magamat és a hozzám hasonlókat. A hatodik babámat várom, ami első hallásra vagy ránézésre tudom, mit vált ki az emberekből. DE szeretném elmondani, hogy minden gyermekünk tervezett gyerek volt (és nem azért lettek, mert nem szoktunk védekezni), mind közösek a férjemmel, és közös akaratból "lettek". Mindketten értelmiségi, diplomás családból származunk, én két diplomás, két nyelvvizsgás "anyuka" vagyok. És nem segélyekből neveljük a gyermekeinket (nem tudom, abból hogy lehetne), hanem kemény munkával szerzett, tudatosan felépített vállalkozásokból származó fizetésekből! Nagyon szépen kérem, ne általánosítsunk már a sokgyerekesekkel kapcsolatban, mert vannak kivételek, nem is kevesen!!
Egyébként pedig sajnos nagyon sok az abortusz, mert az emberek félnek a gyerekvállalástól, és már szinte a csapból is az folyik, hogy ha bármilyen körülmény nem tökéletes, vetesd el a gyereked... Nagyon szomorú!
Kedves utolsó válaszoló!
Szívből gratulálok a gyerekekhez és mindahhoz, amit leírtál. Magam is hasonló anyuka szeretnék lenni, ha nem is 6 gyerekkel, de 5-tel jó lenne :-))
Most várjuk a másodikat, s mi sem segélyekből tervezzük őket felnevelni.:) Jó, hogy vannak ilyenek, mint Ti.
Annyit azonban meg kell értenünk (nekem is, nektek is), hogy manapság a sokgyerekesek ritkán értelmiségiek. És ezzel keveset mondtam...
Én pont azt veszem észre, hogy a tehetősebb körökben születik több gyerek. Miért? Mert a legtöbb nő be akarja biztosítani magát pár gyerekkel, nehogy az ura csak úgy lelépjen. Aztán tojik a gyerekekre, nem foglalkozik velük, a gyerekek nem csak butácskák a korukhoz mérten, de nagyon neveletlenek is. A másik opció, hogy fejlesztik őket az aktuális trend szerint, de a nevelésre nem adnak. A felükön látszik, hogy teher az egész, a másik felén pedig hogy már bele is őrült, és kész idegbeteg lett az anyuka. (II. kerületbe dolgozom, hosszú évek óta ezt látom)
A szegényebb réteg nem vállal sok gyereket (kivéve azt a réteget, aki letojja a gyereke a jövőjét, és a kapott pénzekből akar megélni), mert az átlagember megélhetése veszélybe kerülne. Bár elvileg ugye minden ingyenes a terhesség alatt, vagyis nincs kötelező fizetős vizsgálat, de tudjuk jól, hogy az orvosok kérnek pénzt, utazni kell, kiesik a kismama a munkából, és sokszor a fizetős vizsgálatok a megbízhatóak, vagy megbízhatóbbak. És akkor még az egyéb pénzeket nem számoltuk! Különben úgy bánnak veled és a kicsivel a kórházban, hogy az emberhez sem méltó.
És akkor még nem említettük a babaholmikat, amiket rosszabb esetben meg kell venned, mert nem kapod kölcsön. Persze, használtan olcsóbb, de akkor is ki kell fizetni.
Sajnos, egy átlagember számára manapság egy gyermek már szinte luxus. :(
11 hkm
Kedves Kérdező! Nagyon kedves vagy, köszönöm! És kívánom, hogy Te is ilyen anyuka lehess! Én is nagyon sajnálom, hogy általában (de csak általában, mert mint mondtam, vannak kivételek) nem az értelmiségi családokban van sok gyerek.
Kedves Utolsó! Mi az átlagnál valóban jobb anyagi körülmények között élünk, de eszembe nem jutott volna, hogy azért szüljek több gyermeket, hogy megtartsam a férjem! Téved, aki úgy gondolja, hogy ezzel meg lehetne tartani egy férjet, ha amúgy gondok vannak. Nem ezen múlik, hogy a férj a családdal marad-e. És én nem tojok a gyerekeimre (megint csak nem értem, miért szül(ne) az, akinek nincs türelme a gyerekeihez és nem okoznak hatalmas örömet neki)! A mi gyerekeink zeneiskolába, sakkra, sportedzésekre járnak, és emellett nagyon fontosnak tartjuk (mindketten a férjemmel) a gyerekek erkölcsi nevelését is! Arra kérek mindenkit, higgye el, hogy vannak kivételek (a mi ismerettségi körünkben több is), és ne általánosítsanak! Köszönöm!
6. babáját váró értelmiségi kismama
Elnézést, a 9-es válasz első bekezdése nem a kérdezőnek szólt (csak elnéztem), hanem a 7-es válaszadónak!!!
Utolsó (6-os, 9-es)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!