Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Ha terhesség alatt megszűnik...

Ha terhesség alatt megszűnik a cég, ahol dolgoztam, munkanélküli leszek, tgyást és gyedet fogok kapni?

Figyelt kérdés
Jelenleg második fiammal vagyok gyesen augusztus 16-ig.Szeretnék addig újra teherbe esni,kiveszem majd a felgyülemlett szabijaimat,aztán kis időre táppénzre megyek szülésig.Változások vannak a cégnél,de nem tudom pontosan mi.Tegyük fel én már pár hónapos terhes lennék,a cég megszűnik,ebben az esetben mi a teendő,hogy kapjak tgyást és gyedet?
2013. jan. 27. 19:29
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
49%
Akkor szerintem passzív gyed fog járni.
2013. jan. 27. 19:37
 2/14 anonim ***** válasza:
Egy cég megszűnése nem úgy megy, hogy ma elhatározzák és holnap már meg is szűnik. Nem mindegy, hogy végelszámolással vagy felszámolással szűnik meg a cég. A legegyszerűbb esetben is bőven eltarthat az eljárás egy évig, tehát szerencsés esetbe bele férhet egy terhesség.
2013. jan. 27. 19:53
 3/14 anonim ***** válasza:
Ha a tgyás igénybevétel elött csődbe megy és a munkanélkülid i lejár addig, akkor csak gyest kaphatsz.
2013. jan. 27. 20:02
 4/14 anonim ***** válasza:

Ha megszűnik a cég, elmész munkanélkülire. Ha lejár a munkanélküli mielőtt szülnél, csak a gyes jár, ha még jár a munkanélküli szülés napján, akkornjár a tgyás.

Ha 7 hónapos terhesen szűnik meg a cég, jár, ha hamarabb, akkor nem.

2013. jan. 27. 21:07
 5/14 anonim ***** válasza:

"Ha 7 hónapos terhesen szűnik meg a cég, jár, ha hamarabb, akkor nem."

Ez azért nem pontosan így van.

Még ha csak pár hónapos terhes vagy is, akkor is járhat a tgyás, és a gyed, csak akkor sakkozni kell az álláskeresési támogatással. A lényeg, hogy a támogatás járjon még akkor is amikor szülsz, és maradjon pár nap (akár egy is, csak maradjon) a támogatásból a tgyás lejárta utánra, hogy tudd igényelni a gyedet.

2013. jan. 27. 21:55
 6/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Utolsótól kérdezném,hogy ez mit jelent egész pontosan?

Mondjuk megszűnik a gyesem aug. 16-án,cég is megszűnik,én 4 hónapos terhes leszek.Akkor nem jelentkezek be rögtön munkanélkülire,hanem csak mondjuk 1-2 hónappal később,hogy a szüléskor biztosított legyek?Nem baj,hogy lesz megszakítás,amikor nincs biztosításom?

Köszi

2013. jan. 28. 07:44
 7/14 anonim ***** válasza:
Ha van megszakítás, akkor a minimál nyugdíj kétszeresének a 70%-a lesz a gyeded.
2013. jan. 28. 08:24
 8/14 anonim ***** válasza:

Kérdező, a megszakítás csak annyiban érdekes, hogy nem veszik figyelmebe a megszakítás előtti jövedelmedet. De ha álláskeresési alatt szülsz, akkor amúgy is az álláskeresési támogatást megalapozó jövedelem lesz az alap.

Utolsó válaszoló: "Ha van megszakítás, akkor a minimál nyugdíj kétszeresének a 70%-a lesz a gyeded." Ezt a butaságot honnan szeded??

Ilyen szabály nincsen, van rá szabály, hogy mi a helyzet a megszakítás esetén, de ez még köszönőviszonyban sincsen a jogszabályban meghatározottakkal. Tényleg érdekelne, honnan szedted:)

2013. jan. 28. 09:08
 9/14 A kérdező kommentje:
Megszakítás esetén akkor miből számolják a tgyást?
2013. jan. 28. 10:40
 10/14 anonim ***** válasza:

Tgyás: minimálbér kétszerese az alap, de max. az álláskeresési támogatás alapját képező átlagkereset harmincad része. (vagyis ha kevesebbet kerestél, akkor a korábbi jövedelmed lesz az alapja a tgyásnak)

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 26§. (2).

2013. jan. 28. 10:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!