Hasfájások megkülönböztetése?
Hasfájás sokféle lehet, de nagyjából be lehet határolni, hogy melyik területről érkezik a rossz érzés és az milyen jellegű.
Ha a méhed fájna, az első trimeszterben ez még leginkább a medencében helyezkedik el (mandarin, majd max narancs méretű), tehát a hasad legalja, szeméremdomb feletti részben érezhetsz tüneteket, nagyjából közép tájékon.
Ez le is sugározhat a combod felé. Ezen a területen ilyenkor és persze később is érezhetsz "keményedést", feszülést, húzódást, szúrást, nyomást és mintha lehúznák a földig a hasad, stb. Általában ez természetes és a kötőszalagok nyúlását jelzik, ahogy a méhed nő. Ez az érzés a hasfal oldala felől is jöhet, petefészek környékétől. Ilyenkor már azért általában túl vagyunk az első UH-n és látható, hogy a terhesség jó helyen kezdődött el, nem méhen kívüli.
Ha ez nem jár vérzéssel, elviselhetetlen görcsökkel akkor általában nem szoktak vele foglalkozni, magnéziumot kell szedni (MagneB6 pl.) napi 3x1-et.
Ha erősödik, vérzéssel jár, lázzal, vagy nem vagy nyugodt és a magnézium hatására se enyhül, akkor irány a doki!
Ha a gyomrod fáj, az meg egészen fent, a bordáid alatt, között érzed. Ez is lehet normális, hisz ilyenkor dolgozik a gyomorsav pl, vagy a hányinger/hányás miatt fáj. Puffadhatsz, de az igazi fájdalommal nem jár, viszont az egész hasfalra kiterjedhet.
Ezekben az esetekben a Rennie a gyomorsavra, Espumisan a puffadásra szedhető.
Van akinél hasmenéssel/szorulással járó tünetek is előfordulnak, ha ez nem lesz kóros, folyamatos és további problémákat sem generál, a táplálkozásoddal tudsz könnyíteni rajta. Ha nagyobb gondot okoz, irány a körzeti, ill. orvosod.
Biztos nem írtam le mindent teljeskörűen, de én is az első trimeszter végén járok és ezeket tapasztaltam magamon és tudtam meg orvosoktól, védőnőtől, patikustól.
Boldog babavárást!
13 hkm.
Köszi a részletes választ!:) Voltam már UH-n, méhen belül van a baba, és úgy néz ki, hogy eddig minden rendben van, az orvos magneB6-ot ajánlott a görcsök és a hányinger ellen, de még csak tegnap kezdtem el inni (ampullás magnéziumot vettem, mert a tablettáktól méginkább hányingerem van)
A gyomorfájásokat meg tudom ismerni már csak a helyzetük miatt is, inkább a méhem fájdalmait meg a beleimhez kapcsolódó fájdalmakat keverem néha, de ez nálam nem újkeletű, menstruációnál is összekevertem őket néha. Nem érdekelne a dolog különösebben, csak ugye izgulok, hogy minden rendben legyen, nem tudom mi az a fájdalom ami még normális, természetes, és mi az ami miatt orvoshoz kell mennem, dehát tudtam előre, hogy ilye aggódós lesz majd ez a 3 hónap. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!