Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Hasfájások megkülönböztetése?

Hasfájások megkülönböztetése?

Figyelt kérdés
Az első trimeszterben járok, és elsőre sosem tudom, hogy a méhem görcsöl, vagy emésztőrendszeri eredetű fájdalmaim vannak ... Más is van így ezzel, vagy csak én vagyok ilyen béna?
2012. dec. 7. 10:09
 1/3 anonim ***** válasza:

Hasfájás sokféle lehet, de nagyjából be lehet határolni, hogy melyik területről érkezik a rossz érzés és az milyen jellegű.

Ha a méhed fájna, az első trimeszterben ez még leginkább a medencében helyezkedik el (mandarin, majd max narancs méretű), tehát a hasad legalja, szeméremdomb feletti részben érezhetsz tüneteket, nagyjából közép tájékon.

Ez le is sugározhat a combod felé. Ezen a területen ilyenkor és persze később is érezhetsz "keményedést", feszülést, húzódást, szúrást, nyomást és mintha lehúznák a földig a hasad, stb. Általában ez természetes és a kötőszalagok nyúlását jelzik, ahogy a méhed nő. Ez az érzés a hasfal oldala felől is jöhet, petefészek környékétől. Ilyenkor már azért általában túl vagyunk az első UH-n és látható, hogy a terhesség jó helyen kezdődött el, nem méhen kívüli.

Ha ez nem jár vérzéssel, elviselhetetlen görcsökkel akkor általában nem szoktak vele foglalkozni, magnéziumot kell szedni (MagneB6 pl.) napi 3x1-et.

Ha erősödik, vérzéssel jár, lázzal, vagy nem vagy nyugodt és a magnézium hatására se enyhül, akkor irány a doki!

Ha a gyomrod fáj, az meg egészen fent, a bordáid alatt, között érzed. Ez is lehet normális, hisz ilyenkor dolgozik a gyomorsav pl, vagy a hányinger/hányás miatt fáj. Puffadhatsz, de az igazi fájdalommal nem jár, viszont az egész hasfalra kiterjedhet.

Ezekben az esetekben a Rennie a gyomorsavra, Espumisan a puffadásra szedhető.

Van akinél hasmenéssel/szorulással járó tünetek is előfordulnak, ha ez nem lesz kóros, folyamatos és további problémákat sem generál, a táplálkozásoddal tudsz könnyíteni rajta. Ha nagyobb gondot okoz, irány a körzeti, ill. orvosod.

Biztos nem írtam le mindent teljeskörűen, de én is az első trimeszter végén járok és ezeket tapasztaltam magamon és tudtam meg orvosoktól, védőnőtől, patikustól.

Boldog babavárást!

13 hkm.

2012. dec. 7. 11:13
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszi a részletes választ!:) Voltam már UH-n, méhen belül van a baba, és úgy néz ki, hogy eddig minden rendben van, az orvos magneB6-ot ajánlott a görcsök és a hányinger ellen, de még csak tegnap kezdtem el inni (ampullás magnéziumot vettem, mert a tablettáktól méginkább hányingerem van)

A gyomorfájásokat meg tudom ismerni már csak a helyzetük miatt is, inkább a méhem fájdalmait meg a beleimhez kapcsolódó fájdalmakat keverem néha, de ez nálam nem újkeletű, menstruációnál is összekevertem őket néha. Nem érdekelne a dolog különösebben, csak ugye izgulok, hogy minden rendben legyen, nem tudom mi az a fájdalom ami még normális, természetes, és mi az ami miatt orvoshoz kell mennem, dehát tudtam előre, hogy ilye aggódós lesz majd ez a 3 hónap. :)

2012. dec. 7. 11:36
 3/3 A kérdező kommentje:
Neked is jó babavárást!:)
2012. dec. 7. 11:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!