Szerintetek mennyire befolyasolja az anya taplalkozasa a terhesseg alatt az ujszulott meretet, vagy ez csak a genetikatol fugg?
Végeztek ilyen irányú kutatást a II. világháború alatti éhezéskor, de sajnos nem tudom hogy mi a tanulmány neve, és hogy hány emberes mintával végezték, de után követéses volt.
Ha jól emlékszem, azoknak az anyáknak, akik az első két trimeszterben éheztek, normál testsúlyú babájuk született, viszont az ő gyerekeik alacsony testsúllyal születtek.
Akik a terhesség végén éheztek, alacsonyabb súlyú babát szültek, de az éhezés végeztével azok behozták a "lemaradást".
Az biztos, hogy sok minden függ az őseinktől is, és azok életformájától...
Első válaszadót olvasva fontos különbséget tenni szerintem, hogy valaki nem eszik mert nem kívánja, vagy mert hányingere van, mint az, hogy konkrétan éhezik, vagyis enne, de nincs mit, és ami van, az is nagyon egyoldalú...
második
Na ezt találtam így hirtelen, tehát a holland kutatásnak kell utána járni...
Szerintem is mindenképpen különbséget kell tenni az éhezés /a nemevés/egyoldalú táplálkozás között, illetve a másik oldalon a "zabálás" és az egészségeteken táplálkozás között.
Ráadásul mindennek van több fokozata is, szóval biztos, hogy elég bonyolult lehet az ok-okozati összefüggések vizsgálata.
A magam részéről:
Amikor a lányomat vártam, az első 14 hétben nem hánytam, kb ugyanúgy étkeztem mint addig, sem többet sem kevesebbet és nem voltam kívánós sem. Ennek ellenére 4 kilót fogytam, a doki mondta, hogy a vízháztartás felborul ilyenkor gyakran, a több pisiléssel több minden kiürül miközben ugye felgyorsul az anyagcsere. megnyugtatott, hog yez normálisnak mondható, ne aggódjak stb. Aztán 14 hetes várandósan átestem egy életmentő műtéten, és a kh-ban töltött időszak alatt 8 kilót fogytam. TEhát ez a kezdő súlyomhoz képest már12 kg fogyás, ráadásul a szervezet átesett ugye egy igen kemény megpróbáltatáson, úgyhogy mondták a dokik, hogy na ez már viszont nagyon nem jó így, orvosilag "hízókúrára" fogtak, tömnöm kellett magam, holott a gyomrom össze volt szűkülve, egyáltalán nem kívántam semmi szilárd ételt, ráadásul ha egy fél almányi mennyiség bekerült a gyomromba, az nyomta a babát lejjebb, a baba meg még jobban a belső varratokat, úgyhogy minden fél almányi kajával a poklok poklát álltam ki... és ennem kellett, meg tömni magam mindenféle vitaminkészítménnyel, nehogy a baba lássa kárát... nagyon büszke voltam magamra ,hogy végül 4 a teherbeeséskori súlyomhoz képest 4 kiló plusszal mentem szülni, kutyakemény küzdlem volt ezt elérnem.
Korababám lett, pici és vézna (meszes lepény), de fél éves korára behozta a lemaradást. Most 4 éves, mindig is vékony/törékeny alkatú volt és szerintem ilyen is marad mostmár, de az apja detto ilyen, szóval alkati dolog is lehet .
a második babánál rettentő sokat ettem várandósan :) konkrétan zabáltam mint egy disznó, mindent mindennel... és összvissz 6 kiló plusszal mentem szülni (ebből3,5 volt a baba + lepény+magzatvíz, szóval alig maradt valami rajtam mikor hazajöttünk a kh-ból és azt is leszopta rólam hamar...) 39 hétre átlagos paraméterekkel született a fiam. Igenám, csakhogy idekint viszont IRDATLANUL gyorsan és nagyra nőtt, fél évesen akkora volt mint az 1 évesek, egy évesen mint a 2 évesek, most 2,5 éves és simán akkora mint a 4,5-5 évesek... (mondjuk sok magas/nagy ffi van a családunkban, szóval valszeg ez mutatkozik meg nála is). Pedig tök átlagosnak született
Én a múlt héten voltam 4D-s UH-on,és mondtam a szonográfusnak,hogy félek,hogy félek attól,hogy nagy babám lesz(holnap töltöm a 14. hetet és már 4 kg-ot híztam).Mondta,hogy a baba súlya az az apára és az anyára vezethető vissza.A kettejük születési súlyából átlagot kell számolni,és kb 20 dkg-ot hozzá kell adni a gyerek súlyához mert kb ennyivel lehet nehezebb.
Tehát az anya is meg az apa is 3 kg-al született,akkor a baba is 3 kg,3 kg 20 deka lesz.De azt,hogy cm-es lesz azt nem tudom mi befolyásolja.
Koszi a valaszokat 7 hkm vagyok ezert erdekel ennnyire ez a tema, ma ezt talaltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!