Mi befolyásolja, és mitől függ hogy az anya mennyire
tágul? Mitől van az hogy valaki nem tágul?
Alkati adottság lehet. Azt, hogy mi a pontos élettani magyarázata nem tudom, gyanúm szerint az izomrostok felépítésével, arányával függhet össze. Az egyik szomszédunknak 5 gyereke van ,mindet könnyen és gyorsan szülte. Alkatilag egy olyan csak akire azt mondjuk, hogy 50 kiló vasággyal együtt. Egy volt osztálytársam válogatott kézilabdás volt, nagyon nehezen tágult. A doki azt a magyarázatot adta, hogy sokkal erősebbek és kötöttebbek az izmai mint egy átlag embernek. Egy szerencsés alkati adottság ezt, amire előre sem a testalkatból sem sportolói előéletből nem lehet következtetni.
2011. febr. 12. 13:09
Igen, alkati adottság, hogy mennyire tágulékonyak az ízületek, izomrostok. Erre igazán edzeni nem lehet. Viszont az, ha valaki nem tudja elengedni magát, túlzottan koncentrál, sajnos a tágulás kárára válik.
2011. febr. 12. 13:31
Nekem is azt mondta az orvosom, hogy alkati adottság. De nem hiszem hogy a sporttal összefüggésben lenne, mert én soha életemben nem sportoltam. :( 42 hetesen, 12 magzatvíz vizsgálat után, oxitocin infúzióval a kezemben is 3111 volt a méhszáj, és sehol egy fájás.
2011. febr. 12. 14:09
4/11 A kérdező kommentje:
Anyukám 3 nagy babát gond nélkül megszült hüvelyen keresztül,én 11hónapja szültem az első babámat császárral. Nem értem hogy miért nem tágultam,azt hittem ez genetika vagy valamilyen öröklött dolog is lehet. Ezek szerint nem!
Nálunk szinte mindenki császárral szült. Anyum, tesóm, aztán én is. Anyum tesójának lassan, de hatott az oxi. Nálam egyáltalán nem, leszámítva, hogy nagyon fájt (szerintem). Anyu meg tágult szegény, csak nagy volt a fejem... És beszorult. :S Persze el sem hitték, hogy szül. Ha nincs annyi lélekjelenléte, hogy ő maga telefonál orvosért, akkor mindketten ott vesztünk volna. Ez persze nagyon régen volt, akkor még enm volt divat az UH.
Sportoló barátnőm (táncos) épphogy beért a kórházba, olyan jól tágult. Neki azt mondták, hogy azért, mert erős a hasizma...
2011. febr. 12. 15:19
Az erős hasizom esetleg a kitolást segítheti, a táguláshoz nem sok köze van.
Pár nappal ezelőtt egy tv műsorban mesélt erröl egy neves szülész-nőgyógyász, ő szerinte is alkati kérdés a tágulás, esetleg a sportos életmód befolyásolhatja pozitívan.
2011. febr. 12. 17:02
Nálam azt mondta a doki, hogy valószínű alkati kérdés, mert bármit is csináltak velem (kézzel tágítás, lazító injekció, oxitocin) nem akartam tágulni...engem végül 16 óra után megcsászároztak, de pl. anyukámnál is ez volt a baj, nem tágult, csak rettentő lassan. Így végül én 46 óra alatt születtem meg.
2011. febr. 13. 12:12
én soha nem sportoltam- csak otthon néha kis jóga, semmi extra
Már az utolsó vizsgálatra úgy mentem, hogy a doki szólt, hogy jesszus, nem vettem észre, hogy 2ujjnyira nyitva a méhszáj. 37.hét volt.
hazaküldött a cuccokért, visszéartünk a kórházba és 3óra mulva már a hasamon volt a bébi. :-)
szóval elég könnyen ment. A második gyereknél hasonló szitu volt, de ott a 3óra már csak 50perc volt.
Tesómnak is, és nekem is ilyen gyors szüléspnk volt.
2011. febr. 13. 21:31
Én is nagyon könnyen tágultam, még a doki meg is dicsért. :) 4-szer szültem, hármat két órán belül, nyitva voltam minddel egy hónappal előtte egy ujjnyira, nem tudom hogy ez be-e folyásolhatta. 50kg-ammal lettem terhes mindegyikkel, tehát vékony alkatú vagyok. A tesómnak már kicsit lassabban ment. Anyukámnak is mind a négyen gyorsan születtünk.
2011. febr. 14. 12:11
Szerintem tudat alatti vagy konkrét félelmek nagyban befolyásolják. Én kapásból úgy indultam,hogy nem hitték el,hogy szülök,mert az a francos gép nem mutatott csak jósló fájásokat. Én meg röhögtem magamban,hogy ezek itt mind hülyék! Pedig be is rezelhettem volna,de nem tettem. Magunkra figyeltem és bíztam abban,hogy menni fog.
2011. febr. 15. 01:31
Kapcsolódó kérdések: