Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Kismamik akik már elég korán...

Kismamik akik már elég korán (10-12 hét) betegállományba mentetek lenne egy kérdésem? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

holnap megyek az első vizsgálatra a 7+4 hetes vagyok a kalkulátor szerint.

Szeretnék minél előbb betegállományba menni, mert a munkahelyemen autófényezéssel és hasonló dolgokkal foglalkoznak így sok a veszélyes vegyszer, egerek rohangásznak az irodába és nagyon stresszes a munkám.

Pont ma mondta az egyik ismerősöm, hogy ha sokáig vagyok betegállományba akkor lehet hogy 2-3 havonta befektetnek a kórházba akár egy hétre is felülvizsgálatra még akkor is ha problémamentes is a terhesség.

Ez igaz????

Köszönöm.

2012. okt. 30. 08:42
1 2
 11/16 Golan Trevize ***** válasza:

"51. § (4) A munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. A munkába lépést megelőzően és a munkaviszony fennállása alatt rendszeres időközönként köteles ingyenesen biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát."

kérj igazolást az orvosodtól, hogy a jelenlegi munkakörödben maradnod nem javasolt. beszélj a munkahelyeddel, hogy helyezzenek át másik munkakörbe.

ha nem helyeznek át, akkor jön ez:

"54. § (1) A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

(2) A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

(3) A munkavállaló az utasítás megtagadása esetén is köteles rendelkezésre állni."

vagyis megjelensz a munkahelyeden, de nem veszed fel a munkát.

természetesen mindent írásban intézz, és írass alá egy példányt a munkáltatóval, hogy átvette. esetleges munkaügyi per esetén jól fog jönni.

2012. okt. 30. 13:46
 12/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm kedves utolsó válaszoló... :)

Igazából a munkáltatómmal nincs problémám... Nem fog problémázni, ha állományba megyek. Áthelyezni nem tud.

De munkaügyi perről szó sincsen.

8 éve dolgozom itt és a főnök mindig is segítőkész volt bármiről is volt szó... Szinte a kollégáim szeme láttára nőttem fel (18 éves voltam mikor ide jöttem dolgozni)így ilyen probléma nem valószínű, hogy lesz.

Azért köszönöm... :)

2012. okt. 30. 14:54
 13/16 Golan Trevize ***** válasza:
Igen, csak számold ki, hogy mennyivel kevesebbet kapsz, ha betegállományban vagy...
2012. okt. 30. 14:58
 14/16 anonim ***** válasza:
0%

Számold ki mennyivel kevesebbet kapsz??? Úristen, most komolyan... A pénz fontosabb, mint a saját gyermekem élete?!... Már ne is haragudj...

Én már 6 hetesen betegállományba kerültem, mert elég sok egészségügyi problémám van születésem óta, de szerencsére nem kellett eddig kórházba feküdnöm. Ha nem indokolja semmi a kórházi kezelést, akkor nem kell befeküdnöd. Boldog babavárást!!! 21hkm

2012. okt. 30. 18:18
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Golan Trevize!

Én már több kérdésnél leírtam szövegesen, nem jogszabállyal, amit Te, de mindig lepontoztak és nekem ugrottak. Egyszerűen nem bírják egyesek megérteni, hogy ha valaki nem beteg akkor nem mehet táppénzre. Az, hogy valakinek a munkahelye veszélyes, vagy az egészségi állapota miatt veszélyeztetett nem ugyanaz. De azt is le szoktam írni, hogy ezt a helyzetet a munkáltatónak meg kell oldani. Ezt ezen az oldalon kettőnkön kívül eddig senki nem értette meg.

2012. okt. 30. 18:54
 16/16 Golan Trevize ***** válasza:
74%

Utlosó: teljesen igazad van.

És hogy ez miért van, azt inkább hagyjuk, mert az a politika témakörbe illik. ;)

Kettővel ellőttem levőnek: te el tudtad olvasni, amit írtam? Értelmezni is tudtad, amit írtam?

Szerintem nem.

Tehát leírom, rövid tőmondatokban, hogy mindenki megértse.

Ne dolgozzon veszélyes munkahelyen.

A munkahelyének olyan munkakört kell neki adnai, ahol nincs veszély.

Kötelezően.

Ha nem tud adni, akkor nem kell dolgoznia, de a fizetése jár neki.

És szerinted melyik a jobb? Ha otthon van, és kapja a kevés táppénzt (mellesleg jogtalanul, sőt: lopja a pénzt az egészségügyből...), vagy veszélytelen munkakörben dolgozik (vagy nem is dolgozik), és kapja a fizetését?

2012. okt. 31. 08:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!