Régi időkbe mivel vizsgáltak, és miben volt más a babavárás?
Az RH-összeférhetetlenség miatt fontos lett volna előre tudnunk az RH-faktort. Hiába voltam véradó, nem adták meg a vércsoportomat. Csak a terhesség megállapítása után tudtuk meg, hogy mindketten RH-negatívok vagyunk.
Tapintással vizsgáltak.
Nem volt ultrahang. Az utolsó pillanatig lehetett izgulni, hogy fiú lesz vagy lány.
Nem voltak genetikai szűrések. Szerintem ez tiszta haszon volt.
1. Nem szurkáltak be a magzatburokba.
2. Nem mutathattak ki olyasmit, ami elrontotta volna a terhesség boldog idejét.
Az 1970-es évek végén még nem létezett mobiltelefon. Vezetékes sem jutott mindenkinek, évekig kellett várni rá.
A feleségem szüleinek sem volt telefonjuk. Telefonfülke sem volt a közelükben. Egy hónappal későbbre vártuk a babát, mert a doki rendes menstruációnak tekintette a beágyazódási rövid vérzést. Amikor elfolyt a magzatvíz, fölkaptuk az összekészített csomagot, és kimentünk a mellékutcára taxit fogni. Végül is lestoppoltuk az első autóst, aki éppen indult egy nem messze lévő házból.
Apás szülés sem volt természetesen, így hát szépen hazamentem. A kórházi telefonközpont-kezelők éppen olyan bunkók voltak, mint manapság. Csak másnap reggel tudtam, meg hogy a kislányunk 3 órával a magzatvíz elfolyása után megszületett.
A feleségem így adta elő:
- Hárman sikítoztak ott mellettem a vajúdóban. El innen! Gyorsan túl kell lenni rajta!
Akkoriban még nem tették az újszülötteket az anyák mellett levő kiságyba, sőt szülés után rögtön elvitték őket. Tíz-húsz anyuka lehetett egy kórteremben. Szegény lányunk összeszedett egy olyan szájpenészt a körbeadott cumisüvegektől, hogy a fenekét is kicsípte.
Három évvel később annyiban változott a helyzet, hogy a doki pontosan eltalálta a szülés napját. Reggelre voltunk berendelve vizsgálatra. Valami kétujjnyi volt a tágulás, ezért benntartotta az asszonyt. Délután visszamentem. Nejem nagy peckesen sétálgatott a folyosón, a doki meg hazament.
Aznap késő este született meg a másik lányunk. A bánásmód annyiban változott, hogy a babákat akkoriban már ráfektették az anyukák hasára, nem vitték rögtön el őket a baba-tömegszállásra. Íme a misztikus magyarázat a két lány jellemének a különbségére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!