Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Régi időkbe mivel vizsgáltak,...

Régi időkbe mivel vizsgáltak, és miben volt más a babavárás?

Figyelt kérdés
2012. okt. 5. 19:51
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
71%
Milyen rég?
2012. okt. 5. 20:10
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Mennyire régi idők? 20-50-100 éve? Magát a teherbeesést, terhességet szülést kitalálta már egy jó pár éve a természet, ebben nyilván nem volt semmi különbség. A nagy lányom 24 éves volt a nyáron, akkoriban kezdődtek az ultrahang vizsgálatok. Előtte a méh méretéből és has méretéből következtettek arra, hogy rendben fejlődik a baba. Az anya has körméretéből medence méretéből próbálták kiszámolni a baba súlyát. Meg volt annak is a maga romontikája, hogy a szüléskor derült ki a baba neme. Én a hatvanas években születtem akkoriban úgy féltek az anyukák a császármetszéstől mint a tűztől. Csak akkor végeztek császárt ah valami komoly gond volt a babával vagy az anyával.
2012. okt. 5. 20:18
 3/13 A kérdező kommentje:
1980-1990-venes évekre gondolok, azaz a 20.században, és most 21.-században
2012. okt. 5. 20:19
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Az RH-összeférhetetlenség miatt fontos lett volna előre tudnunk az RH-faktort. Hiába voltam véradó, nem adták meg a vércsoportomat. Csak a terhesség megállapítása után tudtuk meg, hogy mindketten RH-negatívok vagyunk.

Tapintással vizsgáltak.

Nem volt ultrahang. Az utolsó pillanatig lehetett izgulni, hogy fiú lesz vagy lány.

Nem voltak genetikai szűrések. Szerintem ez tiszta haszon volt.

1. Nem szurkáltak be a magzatburokba.

2. Nem mutathattak ki olyasmit, ami elrontotta volna a terhesség boldog idejét.

2012. okt. 13. 11:26
 5/13 A kérdező kommentje:
előző köszike
2012. okt. 13. 12:07
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Az 1970-es évek végén még nem létezett mobiltelefon. Vezetékes sem jutott mindenkinek, évekig kellett várni rá.

A feleségem szüleinek sem volt telefonjuk. Telefonfülke sem volt a közelükben. Egy hónappal későbbre vártuk a babát, mert a doki rendes menstruációnak tekintette a beágyazódási rövid vérzést. Amikor elfolyt a magzatvíz, fölkaptuk az összekészített csomagot, és kimentünk a mellékutcára taxit fogni. Végül is lestoppoltuk az első autóst, aki éppen indult egy nem messze lévő házból.

Apás szülés sem volt természetesen, így hát szépen hazamentem. A kórházi telefonközpont-kezelők éppen olyan bunkók voltak, mint manapság. Csak másnap reggel tudtam, meg hogy a kislányunk 3 órával a magzatvíz elfolyása után megszületett.

A feleségem így adta elő:

- Hárman sikítoztak ott mellettem a vajúdóban. El innen! Gyorsan túl kell lenni rajta!

Akkoriban még nem tették az újszülötteket az anyák mellett levő kiságyba, sőt szülés után rögtön elvitték őket. Tíz-húsz anyuka lehetett egy kórteremben. Szegény lányunk összeszedett egy olyan szájpenészt a körbeadott cumisüvegektől, hogy a fenekét is kicsípte.

Három évvel később annyiban változott a helyzet, hogy a doki pontosan eltalálta a szülés napját. Reggelre voltunk berendelve vizsgálatra. Valami kétujjnyi volt a tágulás, ezért benntartotta az asszonyt. Délután visszamentem. Nejem nagy peckesen sétálgatott a folyosón, a doki meg hazament.

Aznap késő este született meg a másik lányunk. A bánásmód annyiban változott, hogy a babákat akkoriban már ráfektették az anyukák hasára, nem vitték rögtön el őket a baba-tömegszállásra. Íme a misztikus magyarázat a két lány jellemének a különbségére.

2012. okt. 18. 11:02
 7/13 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen :D
2012. okt. 18. 14:31
 8/13 anonim ***** válasza:
Ha arra gondolok hogy 2-3 hetente kell valahová mennem babaügyben, nem is lehetett rossz hogy nyugalomban hagyták a nőt hónapokig. Nem is kattogtak agyban mindenfélén annyit.
2013. jan. 5. 12:43
 9/13 anonim ***** válasza:
Meg nem húzták le őket annyiféle magzatvédő csodaszerrel, továbbá a két-három hetenkénti vizsgálatok sincsenek ingyen.
2013. jan. 5. 13:34
 10/13 anonim ***** válasza:
Mikor anyukám velem volt terhes, akkor még nem volt ultrahang, nem tudták a baba nemét előre, császárnál pl fiú és lány nevet kellett megadni előre, amit ráírtak a babakönyvre :) A dokibácsi ilyen tölcsér szerű valamivel hallgatta meg a szívhangot :) Előszeretettel fordították meg a faros babákat az anyuka hasában, engem is meg akartak fordítani, de anyum nem engedte, szerencsére, mert úgy rá volt tekeredve a köldökzsinór, h ha megfordítanak, halva születek. Nem voltak még ilyen hiper szuper tesztek, anyum pl 10 hetesen ment először dokihoz :) Magzatvédő vitamin sem volt, anyum csak folsavat szedett velünk. Nem volt gerincérzéstelenítés, akkor még a császár vágást függőlegesen vágták, nem vízszintesen. Hirtelen ennyi jutott eszembe, amiről anyukám mesélt :)
2013. jan. 5. 17:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!