10 hetes terhes vagyokk, dolgozom de azt hiszem elfognak küldeni! De csak aug. -ba jár le a proba időm és ha addig kirugnak mihez fogok kezdeni?
Szia!
A táppénz alatti és a várandósság alatti védettség csak és kizárólag a munkáltatói rendes felmondás ellen véd. A próbaidő alatt akkor is elküldhetnek, ha állapotos vagy és akkor is ha táppénzen vagy. (Hitetleneknek: munka törvénykönyve!)
Ha elküldenek, akkor a következőt kell tenned:
3 napon belül menj el ún. passzív táppénzre, ez 45 napig jár.
Ha ez lejár, akkor menj be a munkanélküli központba, regisztráltasd magad. Ha van az elmúlt 4 évben 365 biztosított napod, akkor jár majd álláskeresési járadék, ami jogalapot ad tgyás-ra és gyed-re is. Az álláskeresési járadékról bővebben itt tudsz olvasni:
Ha majd aktuálissá válik, akkor fel kell függeszteni az álláskeresésit és igényelni kell a tgyás-t. Ha a tgyás lejár, akkor vissza kell menni álláskeresésire és igényelni a gyed-et, átfedésben pedig visszamondani az álláskeresésit. Csak így fog járni gyed! Ha előbb mondod vissza az álláskeresésit és utána igényled a gyed-et, akkor nem!
Ha nincs az elmúlt 4 évben 365 napod, akkor nem vagy jogosult álláskeresési járadékra és így sem tgyás-ra sem gyed-re, akkor alanyi jogon gyes fog járni.
Természetesen ez csak arra vonatkozik ha elküldenek és nem találsz közben újra munkát (aminek azért valljuk igen kevés az esélye).
De ne aggódj! Ha el akartak volna küldeni, akkor szerintem már megtették volna.
Szia! Engem pontosan 10 hetsen rúgtak ki, próbaidő alatt, leírom én mit csináltam: Kirúgtak, onnantól rögtön passzív táppénz, ami 45 nap, utána elmentem munkanélkülire, a munkanélküli járadék fél évig jár, én ezalatt szültem most június elején. Megszületett a babám, szüneteltetjük a munkanélkülit, aztán megigényeltük a tgyást, amit meg is kaptam már. Majd, ha lejár a tgyás, újra kell indítanom a munkanélkülit, mert még van a fél évből, és azalatt kell igényelnem gyedet, így biztosítva maradok. Legalábbis ezt az oepben mondták. Ha nem lenne már a fél év munkanélkülimből, akkor nem lennék jogosult gyedre, csak gyesre.
Azért nézz utána, ha próbaidő alatt mész táppénzre, akkor mi van. Én csak azért írtam le az esetem, hogy tudd, ha kirúgnak, van megoldás, csak kevesebb pénz.
Persze azt tudnod kell, hogy előző évben mennyi ledolgozott időd van, mire vagy jogosult. Bár, ahogy számolom jövőre fogsz szülni, tehát akkor valszeg az idei év átlagkeresetéből fognak számolni.
Én 8. hetes vagyok, szintén próbaidő alatt, de nekem 16. hetesen jár majd le. Szóval együtt érzek veled, mert én is nagyon parázok, de nem merek szólni. Remélem addig kihúzom. Sajnos neked is most csak ez a tanácsom, hogy reménykedj, hátha nem rúgnak ki. Aztán ha mégis, akkor kövesd az előttem szólók szerinti támogatásokat.
Drukk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!