Munkanélküli és TGYÁS. Ezt jól tudom igy ugye?
Tudom, hogy hány nap munkanélküli segély jár nekem: 39.
Ha tehát október 19-én megyek munkanélkülire, és nov 22-től (35 nap folyósítás után) megyek TGYÁSra, akkor az a szüléskor (december 13) biztositottságot jelent, ugye? Még igy is 6 nap túlhordást számoltam rá.
Megvan a 365 napom a szülést megelőzően.
A tgyáshoz a 365 napon túl az kell, hogy igényléskor biztosított légy, vagy a biztosítottságod a szülés előtt max. 42 nappal szűnjön meg.
A gyedhez a 365 napon túl az kell, hogy igényléskor biztosított légy, vagy a biztosítottságod max. a tgyás alatt szűnjön meg.
Vagyis egyiknél sem az a kitétel, hogy munkaviszonyod legyen, hanem az, hogy biztosított legyél. Ezt meg elérheted úgy is, hogy az igényléskor álláskeresési támogatásban részesülsz.
Az álláskeresési támogatás nem egyenlő a regisztrált munkanélküliséggel, nem jár mindenkinek. A tgyást és a gyedet amúgy az állam állja, nem a munkahely, és a jogszabály külön részletezi, hogyan kell az ellátásokat számítani, amennyiben álláskeresési támogatás alatt szül valaki.
igen ha álláskeresési segélyben részesülsz, és szüléskor is kapod akkor tgyás jár. ha a tgyás lejárta után amikor igényled a gyedet akkor is van még a munkanélkülidből akkor gyed is jár. Mert ezekből a segélyekből is vonnak járulékot, ezért biztosítottságot jelent.
Köszi, közben kisilabizáltam hogyan lesz a jó. Már csak azt nem tudom, hogy a minimálbér lesz a tgyásom alapja, vagy az előző évi jövedelmem, tehát a 2011-es? Ezt nem tudja valaki?
# 2/4-es.
A tanulás is beleszámit a gyedbe és a többi biztositottsághoz kötött ellátásba mégpedig oly módon, hogy a nappali tagozaton folytatott tanulmányokból 180 nap számithat bele a szükséges 365 napba, a fennmaradó 185 napnak pedig munkahelyről vagy álláskeresési ellátásból kell állnia. De az álláskeresési támogatás egyik feltétele, hogy az elmúlt 4 évben legyen min 365 napod munkából eredően. Te hány éves vagy amugy, és dolgoztál már, vagy pályakezdőként szülsz?
Utolsónak: nem az álláskeresési támogatás alapján kapja majd a gyedet, ilyen esetekben az álláskeresésit megalapozó jövedelem a gyed számítás alapja.
Plusz az álláskeresési segély, és az álláskeresési támogatás nem ugyanaz a támogatást a jövedelem bizonyos hányadában határozzák meg.
Ha neked lenne iskolából 180 napod, plusz mellette 185 nap munkaviszonyod szülésig, akkor neked 3 lehetőség lenne a számításra:
1. a 185 napot végig dolgoztad, akkor az ezidő alatt kapott jövedelem lesz az ellátások alapja.
2. nem dolgoztad végig, nincs 180 bérezett napod, de a munkaviszonyod élt: a minimálbér az alapja az ellátásoknak.
3. nem dolgoztad végig, nincs 180 bérezett napod, de táppénzen voltál: a gyed alapja a tgyás alapjával egyezik meg a kedvezményszabály miatt.
Így van ahogy az utolsó írja. Én az elmúlt évek jövedelme alapján meghatározott munkanélküli segélyt fogom kapni, mert nekem megvan a szülést megelőző 2 évben a 365 nap ledolgozott időm.
Elég jól meg vagy kavarodva úgy látom, sajnos.
A lényeg: Ha a várható szülésed elötti 2 évben megvan a 185 munkában töltött+180 nappalis diákként töltött napod, akkor sem fogsz tgyást meg gyedet kapni, mert a tgyás igénylése napján (ami ugye vagy a szülésed napja vagy az azt megelőző 28.nap) nem leszel biztositott. Biztositottnak csak akkor számitasz, ha adott napon van munkahelyed vagy álláskeresési segélyben részesülsz. De nem arra az álláskeresési segélyre gondolok, amit akkor is megkapsz, hogyha az elmúlt 4 évben nincs 365 napod ledolgozva hanem csak 200 nap, mert akkor is ad pénzt a munkanélküli, de annak más a neve. Most nem tudom, hogy amit én kapok az álláskeresési járadék e vagy segély a neve. A lényeg, hogy amihez a 365 nap munkában töltött idő szükséges az neked nincs meg, igy csak akkor kaphatnál gyedet ha még 185 napot ledolgoznál a szülésig.
De ha leirod mikorra vagy kiirva, meg az elmúlt 2 évben hogy alakultak a sulis-munkahelyes időszakaid akkor segitek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!