Kombinált teszt, vagy CVS vizsgálat?
Az én történetem a következő;
A harmadik babánkat várom és betöltöttem a 35.-öt (négy hónapja). Ezen okból erősen ajánlott (választható) a genetikai vizsgálat. Mivel a CVS-nek a vetélési aránya 2%-ra tehető, gondoltam én nem vágyom erre a vizsgálatra, de hogy mégse csak úgy hasra ütés szerűen hozzam meg ezt a döntést, elmentem kombinált tesztet csináltatni. 25Eft-ba került a vizsgálat, három nap után kihozták hogy Down szindróma terén 1:15 000, de Edwards szindróma terén 1:17 hez. Hát, nem egyszerű ilyen eredményt végig olvasni. Két napra rá, sikerült SOS egy UH. vizsgálatra elmenni és (mivel korábban utána olvastam, milyen rendellenességek jellemzik ezt a kórt) egy nagyon részletes vizsgálat után, egyre biztosabb voltam abban, nincs baja a babánknak. De az a bizonyos "bogár a fülben" nem hagyja az embert teljesen megnyugodni (és így végig vinni egy terhességet? Én nem bírnám idegekkel és sz.tem a babának sem lenne jó). Miután meghoztam a döntést és végül is elmentem a CVS vizsgálatra (ami valóban nem jár jelentős fájdalommal, de kellemetlen és sz.tem ijesztő is), majd kivártam - tűkön ülve - a két hetet, kiderült hogy minden rendben (hála az égieknek).
Én utólag ezt így látom; Eredetileg azért mentem kombinált tesztre, hogy alátámasszam a döntésem, mely szerint; nem megyek CVS-re. Ezzel szemben 25Eft-ot kidobtam az ablakon, hogy egy fals eredmény és több heti idegeskedés és aggódás után végül mégis a (biztos) CVS eredmény adja vissza a lelki békém.
Azóta kicsit jobban tudok örülni annak ami van és annak, hogy már két terhességet végig csináltam zökkenőmentesen és hála az égieknek egészségesek a gyerekeink.
Szerintem is biztosabb egy vizsgálat, mint egy "statisztika", azaz egy számított kockázat.Mondjuk én nem voltam CVs-en, de ha újra babát várok majd, elgondolkodom,mert most magzatvíz vételen voltam és ha akkor derül ki, hogy baj van akkor már igen nagy a baba...kész rémálom, ha akkor kell megszakítani.
24+6 hkm
Én lassan két hete voltam CVS-en, egyáltalán nem fájt, csukott szemmel ijesztő sem volt. :)
40 éves vagyok, így én elég hamar eldöntöttem, hogy ezt a vizsgálatot mindenképp megcsináltatom, ez ad 100 %-os eredményt illetve a magzatvíz vizsgálat, de azt szerintem elég későn csinálják. Én 12. héten voltam vizsgálaton az Istenhegyi géndiagnosztikán. Itt fizetős, de két nap múlva meg volt az eredmény és most már nyugodtan élvezhetem a terhességemet. A vérvétel statisztika, a baba kromoszómái nincsenek kapcsolatban a vizsgálattal.
Ha valaki olvasna meg:
1.) Mivel az integralt teszt, a negyes teszt, illetve ezek egyutt, amit kombinalt tesztnek hivnak csak statisztikak, el is lehet felejteni az eredmenyt. Szuletett mar 1:60000-hez Down-kockazattal Down szindromas baba. Genetikus biologus mondta, aki napi szinten diagnosztizal kromoszoma vizsgalatbol evtizedek ota. Penzkidobas, mert ha jo lett a statisztikai eredmeny sem biztos az egeszseges baba, ha meg nem lett jo asz eredmeny, attol meg jo esellyel egeszseges. Nehany biologiai marker es az anya eletkora alapjan generalnak egy szamot.
2.) A CVS es az amnio vetelesi kockazata nem 1-2%. Az alap vetelesi kockazatot novelei 1-2%-kal. Tehat ha pl. edesanyadnak volt vetelese, akkor x % a te kockazatod ez miatt. A CVS utani 2 hetben ez a kockazat lesz (legyen 2% a novekedes) x*1.02. Ha a vetelesi kockazatod pl. 3%, akkor ez lesz CVS utan 2 hetig 3,06%. Csak eppen ez diagnosztika, nem statisztika, azaz amit kapsz eredmenyt, az biztos.
3.)
El lehet menni tobb szazezeret Nifty meg hasonlo hulyesegekre. Tudod mi van, ha az rossz lesz? Mesz CVS-re vagy amniora. Miert? Mert a Nifty es tarsai is statisztika. Azaz lenyegeben lehuzas.
4.)
Ha nyugodtan akarsz aludni elemsz CVS-re a 11.heten a Bajcsy Zsilinszky korhazba genetikai tanacsadasra es megkered a CVS-t ingyen (TB tamogatja). Heti kb. 30 nonek csinaljak, ugyhogy van gyakorlat es normalis hely, persze nem honak neked kavet, hanem vakitas helyett dolgoznak.
Hú,utolsó,de nagyon okos akarsz lenni!Először is:a Nifty nagyon is megbízható,és nem kockázat-elemzés!
Az amnio és a CVS VALÓS kockázata az,amennyit a doki mond!Baromira egyénre szabott.Én az Istenhegyi Klinikán csináltattam-magán úton, 60 ezer ft-ért-az egyik legjobb genetikus végezte(Dr.Hajdu Krisztina),és az én kockázatom 0.5%-volt.De az Ő véleménye szerint 1-2%-nál amúgy sem több!!!Persze nem mindegy a hely,a körülmény,és a beavatkozást végző orvos tudása,tapasztalata sem.
Az igaz,hogy a Bajcsyban is el lehet végeztetni,de hetek,mire eredmény van....ezzel szemben az Istenhegyin 4 nap.Mellesleg a Bajcsys Báthori doktor szintén az Istenhegyi Klinikán is praktizál....nálam Ő asszisztált a doktornőnek(ez 3 évvel ezelőtt volt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!