Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mikor kell apasági nyilatkozat...

Mikor kell apasági nyilatkozatot tenni?

Figyelt kérdés
2 éve külön vagyok a férjemtől, de nem váltunk el. Azóta lett egy másik kapcsolatom és most 13 hetes kismama vagyok. Beadtuk a válópert már volt egy tárgyalásunk ahol a végzés jogerős de szeptemberben lesz még1. Azt hallottam hogy a gyermekem nem az apukája hanem a volt férjem nevét kapja ez igaz?
2012. júl. 25. 09:20
 1/5 anonim ***** válasza:
Igen, ha figyelted a híreket, a Majkáéknál is ez volt a szitu. Ha addig nem mondják ki a válást, akkor a férjed nevét kapja. Válás után lehet csak kérvényezni.. Sajnos..
2012. júl. 25. 09:31
 2/5 A kérdező kommentje:
Szeptemberben kimondják a válást én pedig januárban fogok szülni.
2012. júl. 25. 09:38
 3/5 anonim ***** válasza:
Hát akkor ráér, megcsináltatod ha kimondták a válást. A lényeg, hogy a szüléskor már meglegyen a nyilatkozat. Régen ráért még utána is. Amíg nincs válás automatikusan a férj nevét kapja. Sőt akkor is, ha valakinek meghal a férje, az ő nevét kapja a gyerek amíg nincs új férje, hiába az apasági nyilatkozat.
2012. júl. 25. 10:21
 4/5 anonim ***** válasza:

Sajna az apasági nyilatkozat nem lesz elég, mert a lényeg nem az, hogy elváljatok, mire megszületik, hanem az, hogy mire teherbe esel, addigra ne legyetek házasok. Mivel a jelenlegi jogszabály azt vélelmezi, hogy házasságban fogant gyermek apja a nő férje, így mivel te a fogantatás vélelmezett idejében férjnél voltál, akkor automatikusan a férjed a gyerek apja. Ezt az apasági vélelmet meg tudjátok dönteni, de csak miután a gyerek megszületett.

A jelenlegi párod nevére kizárólag akkor kerül a kicsi, ha összeházasodtok, mielőtt megszületik.

2012. júl. 25. 10:29
 5/5 anonim ***** válasza:
Ha a fogantatás pillanatában férjnél voltál, akkor a férjed lesz automatikusan az apa. Nem tudom, hogy abban az esetben, ha ő lemond róla, illetve a mostani párod tenne apaságit, akkor mi a helyzet. Anyakönyvezni az a hivatal fogja a babád, ahova a kórház tartozik (abban a kerületben), ahol majd szülsz. Érdemes lenne felhívnod az anyakönyvi osztályt és ott megérdeklődnöd, hogy ilyenkor mik a lehetőségeitek, hogyan tudjátok ezt intézni.
2012. júl. 25. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!