Mi történik a genetikai tanácsadáson?
Mi értelme van oda mennem ha a leleteim jók?
Vagy nem mondott igazat a doki ,h ne ijjesszen meg?
Nos, nálam úgy volt, hogy a rendes laborvizsgálatok mellett eleve be volt írva a kis táblázatomba ez a bizonyos genetikai tanácsadás, tehát ezt az AFP eredményétől függetlenül javasolják. 30, vagy 35 felett ennek nagyobb a jelentősége, mivel statisztikailag nagyobb az esélye annak, hogy van valami gond a magzattal. Ezen a tanácsadáson ezeket a százalékokat, esélyeket mondták el nekünk, elég részletesen, továbbá felajánlották az amniocentézis vizsgálatot, ami ennyi idős korban ingyenes, ha jól tudom fiatalabbaknál fizetni kell érte, ezért hangsúlyozzák ki, hogy ezt az Eü. finanszírozza. A leleteimet elvittem, belelestek és mondták, hogy nagyszerű. (AFP és genetikai UH lelet) Állítólag jelenleg ebből a magzatvíz vizsgálatból lehet ma a legpontosabban kiszűrni az esetleges genetikai problémákat (legismertebb ilyen a Down kór). Elmondják azonban azt is, hogy ez a vizsgálat nem teljesen veszélytelen, ritkán, de előfordul, hogy a mintavétel miatt vetélés következik be. Korrektül elmondják, hogy mi az előnye és mi a kockázata és nektek kell dönteni arról, hogy kéritek-e. Itt bármilyen babára vonatkozó kérdést feltehettek, felkészült orvosok tartják a tanácsadást. Ha kéritek, kapsz egy későbbi időpontot, amikor megcsinálják a mintavételt. Az eredmény elég sokára érkezik meg, mert úgy tudom, egy külföldi laborba is elküldik (több hét), előzetesen azonban szoktak telefonon is tájékoztatást adni, ha megadod a számodat és akkor nem kell végigizgulni, míg a részletes lelet megérkezik.
Szerintem elég nehéz döntés ez, mivel a vetélés kockázata kb. annyi, mint a betegség kockázata. Továbbá van egy minimális esélye annak is, hogy az esetleges pozitív lelet ellenére a baba mégsem beteg. A neten rengeteget lehet erről olvasni, majd nézz utána.
Ezen kívül nálunk végigkérdezték a felmenőink között előforduló betegségeket, örökletes problémákat.
Tehát, a leleteid jók, a doki nem akart megijeszteni és nem is hazudott, ez független dolog, ne aggódj.
Köszönöm a részletes leírást.
Én nem akarom a magzatvízvizsgálatot elvégeztetni.
Félek,nehogy rávegyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!