Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Miért félünk ennyire a down...

Miért félünk ennyire a down kórtól? Van közöttetek olyan, akinek van a közvetlen környezetében?

Figyelt kérdés

Csak azért vagyok kíváncsi, mert mindenki jön a kombinált teszt eredményével, hogy az 1:2000, meg 1:5000 jó-e. Ez csak egy statisztikai szám. Mindenki tudja, hogy emellett is lehet down kóros, és ennél sokkal nagyobb kockázat mellett is egészséges. És ez még csak egy rendellenesség. Szülés után millió dolog kiderülhet még. A barátnőm gyereke down kóros és állíthatom, hogy a világ legédesebb és legszeretnivalóbb gyereke. Nem életképtelen, mindent megért, rendes óvodába jár, nagyon tud szeretni. Vannak korai készségfejlesztők a részükre, speciális iskolák és a legtöbbjük, akikre nem sajnálják az energiát, már külön, önálló életre is képesek. tudnak dolgozni,van fizetésük, ellátnak egyszerűbb feladatokat, nagy művészi képességekkel rendelkeznek. Baltazár színházat ismeritek pl? Miért kezeljük úgy őket, mintha leprásak lennének? Ti elviszitek az egészséges gyerekeiteket pl. a down kórosok világnapján szervezett programokra, hogy megismerjék és közelebb kerüljenek hozzájuk?

Barátnőmék ugyanúgy dolgoznak mellette, csak többet kell velük foglalkozni, ennyi. Miért vagyunk ennyire teljesítményorientáltak és egy egyébként teljesen életképes szervezetet - mert ma már az ezzel járó betegségeket tökéletesen tudják gyógyítani - otthagyunk a kórházban, vagy elvetetjük. Hatalmas viták vannak róla, külföldön pl. teljesen természetes a down és azon folyik éppen a vita, hogy ezeket a babákat ne lehessen elvetetni, ugyanúgy, ahogy az egészségeseket sem a 12. hét után. És ez nem anyagiak kérdése, hanem társadalmi hozzáállás kérdése. Mert amíg a játszótéren a barátnőm kisfiától a "szuperintelligens", "szuperegészséges" mama elhúzza a szuperegészséges, szuperintelligens gyerekét, aki egyébként észre sem veszi, hogy egy down kóros babával játszik, addig ezzel a társadalommal nagyon nagy baj van. Mi a garancia arra, hogy szülés után nem derül ki egy sokkal súlyosabb rendellenesség, vagy tökéletes, gyönyörű, szuperintelligens gyerek lesz. Láttatok már down kóros közösségeket? Ne higyjétek, hogy nem boldogok. Ők az 50-60-as IQ-jukkal nem úgy gondolkodnak, mint mi. Nekik ez az állapot a normális! Miért vagyunk ennyire elutasítóak? Mert amit nem ismerünk, attól félünk. És ne mondjátok, hogy az anyagiak miatt, mert semmivel nem kerülnek többe, mint az egészségesek és ugyanolyan normális életet lehet élni mellettük, csak több odafigyelést igényelnek. Soha fel nem növő gyerekek lesznek. Nem lesznek szépek, nem lesznek többdiplomásokat, több nyelvet beszélő emberek, akikkel lehet dicsekedni, de a maguk szintjén óriási sikereket képesek elérni és ugyanolyan szeretni tudó és szeretni való emberek, mint egészséges társaik. Ja és had tegyem hozzá, hogy barátnőm tudta a terhessége alatt, hogy down kóros babát fog a világra hozni, és van már egy egészséges gyereke. Nem vesz el tőle időt, sőt, ezáltal még ő is több figyelmet kap, és imádja a kistestvérét. A gyerekeket egyébként egyedül neveli, nem gazdagok, van egy elfogadható fizetése és imádja a gyerekeit. Van egy mondás: Isten megteremtette 7 nap alatt a világot, a 8. napon pedig a down kórosokat.

Köszi előre is válaszokat, kíváncsi vagyok a véleményekre.

2009. júl. 7. 10:10
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Én külföldön élek és itt tényleg nem tesznek különbséget beteg és egészséges gyerek/ember között. Itt nem is végeznek ilyen vizsgálatot a terhesség alatt és nincs abortusz sem. Én itt voltam terhes és itt is szültem. Haza csak a 20. héten tudtunk menni és akkor mentem el vizsgálatokra is. Addig nem is tudtam, hogy egészséges-e a babám vagy sem? Egy picit azért bennem volt a félsz, de emiatt nem voltak álmatlan éjszakáim. Talán, ha otthon vagyunk és megtudom hogy beteg a babám, akkor lehet hogy nem vállaltam volna. De itt annyira máshogy állnak az emberhez,hogy egy percig nem gondolkodok el rajta. Szerintem nagyon befolyásolja a döntést az is, hogy milyen a társadalom. Itt pl. már van olyan mese is amiben beteg mesefigurák vannak. /tolókocsis maci/
2009. júl. 7. 17:40
 12/12 anonim ***** válasza:
Én down kóros emberekkel dolgozom. Azt mondom, Isten 6 nap alatt teremtette a világot, a 7. napon megpihent, és aztán még megteremtette a down kóros embereket, hogy több legyen a földön a szeretet. Ajánlom Gáspár Judit filmjét mindenkinek, a címében Álom van (nem pontosan tudom).
2009. dec. 11. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!