S. O. S. Gyed után egyből táppénz 2. babával?
Pici pontosítás:
Akkor számolnak másból, mint a béredből, ha az igénylést megelőző évben, vagy az igénylést közvetlenül megelőzően nem volt 180 bérezett napod.
Ha volt, akkor a 180 nap alatt kapott bér lesz az ellátások alapja.
A tgyás alapja MINDENKÉPPEN a tényleges bér lesz, de ha nem volt 180 bérezett nap, akkor van maximuma, annyi, mint a gyednek.
Ha nem volt a gyed igénylést megelőzően 180 bérezett nap, akkor megnézik miért nem volt, és ha azért, mert nagyobbrészt táppénzen voltál, akkor a gyed alapja az utoljára kapott ellátás alapja lesz (vagyis a tgyást megalapozó jövedelem alapján számolják a gyedet is).
Ha a táppénzt megelőzően nem volt 180 bérezett nap, és nem az volt az oka, hogy gyeden (táppénzen, tgyáson) voltál, akkor a táppénz alapja a minimálbér lesz (ha kevesebbet kerestél, akkor meg mindenképp a béred).
Ha gyed volt az oka a 180 bérezett nap hiányának, akkor a táppénz alapja az a jövedelem lesz, amiből anno kiszámították a gyedet.
7-es vagyok, Köszi 8-as! Mindig variálnak, nem lehet ezt már követni, a munkaügy se mindig mondja nekem se érthetően. Így nekem is világosabb a téma.
Tehát lényeg, hogy most tp-en vagyok, előtte GYED-en voltam, akkor nekem az alapja az lesz ami alapján anno kiszámolták? Tehát a 2009-es?
Elviekben nekem ez jött így le. Meg amúgy is. Csak most próbálok összegezni.
És akkor az összege is marad ami volt? Vagy változni fog?
Mondjuk a besorolási bérem az változott idén, (brutto).
Bocsi a kérdezőtől, hogy a kérdésébe kérdezek. Csak jó hogy valaki olyan okosabb, aki nem kioktat!
Igen a táppénz alapja majd az lesz, amiből a gyedet számolták, a 2009-es bér.
Viszont a tgyás és a kedvezményszabály értelmében az új gyed alapja már a szerződéses (vagyis az új besorolási béred) bér lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!