Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Biztos hülye kérdés: A pasztőr...

Biztos hülye kérdés: A pasztőrözetlen méz kismamáknak tiltólistán van. Ugye amit a boltban veszünk, az egyike sem ártalmas?

Figyelt kérdés

Ezt találtam a feminán:

Méz

Ha babát vársz, semmiképpen ne fogyassz pasztőrözetlen mézet, ez ugyanis listeriosist okozhat. A súlyos fertőzés vetéléshez, vagy akár halva születéshez is vezethet.

Gondolom a házi méz nem jó, ugye?

Köszi előre is a választ!

2012. máj. 22. 11:12
 1/8 anonim ***** válasza:

Én egy nagy üveg házi mézet megettem már a terhességem alatt, semmi bajunk, azt a bolti vackot nem venném meg. Csak ismerőstől veszek évek óta mézet, mindig ugyanonnan.

34 hetes kismama

2012. máj. 22. 11:36
 2/8 A kérdező kommentje:
Imádom a mézet, de amióta ezt olvastam, nem merem egyátalán fogyasztani. :(
2012. máj. 22. 11:37
 3/8 anonim ***** válasza:
78%

Olyan vicces, amikor a kismamák egymást paráztatják... a listeria a szarvasmarháktól-juhoktól kerül át az emberre (valaha állatorvosok jellemző betegsége volt), parázni lehet a tejtől, tejterméktől (csak felesleges), illetve a juh vagy marhatrágyával öntözött zöldségféléktől... spec a méheknek közük nincs a listeriához...

Ha valaki parázni akar, tegye már értelmesen:

[link]

(hosszú bekezdés van a listeriáról)

2012. máj. 22. 13:54
 4/8 A kérdező kommentje:
Ha nem tudsz emberien hozzászólni, egyátalán miért reagálsz??
2012. máj. 22. 14:08
 5/8 anonim ***** válasza:

Nézd, Kérdező, a stílusom az olyan, amilyen... de asszem valós infót adtam bőséggel a feltett kérdésre:)

Egyébként meg tényleg nevetségesnek gondolom, ahogy a szájhagyomány - ja, ma a tudomány úgy terjed, mint a népdal anno, csak nem szájrul szájra, hanem weblaprúl weblapra - kikezdte ezt a szerencsétlen mézet, előbb a botulizmussal ("kolbászmérgezés") majd legujabban a listerozissal hozva kapcsolatba...

[link]

gondolom a következő a bubópestis lesz vagy mittudoménmi.

De talán azt is meg tudom neked mondani, hogy honnan ered a mézes legenda, illetve, hogy mi az alapja... valszeg a mézzel készült, akár hűtőszekrényben tartott készételek kérdésköre... mert hát a listerianak ugyan köze nincs a méhecskékhez, de megvan az a roppantul kellemetlen tulajdonsága, hogy a hűtőszekrény hőfokán is képes szaporodni... persze nem a tömény mézben, de a mézes-krémes cuccokban, salátákban - ahova a nem megfelelő tejjel, sajttal, mosatlan zöldségfélével kerül bele - kiválóan...

(jut eszembe, én is elfelejtettem ma megmosni az almát, mielőtt héjastul belevágtam a franciasalátába:( - na kérlek, EZ lehet veszélyes - pedig még méz sincs benne)

2012. máj. 22. 14:37
 6/8 anonim ***** válasza:

Első válaszoló vagyok és egyetértek az utánam szólóval, agyon vagyunk paráztatva, mi kismamák.

Értse már meg mindenki, hogy a higiéniára kellene sokkal jobban odafigyelni és akkor nem történhet baj, legyen szó a toxoplazmózisról (negatív lett az eredményem a macska mégis él és dorombol a lábamnál), lisztériáról és egyebekről. Kézmosás (nálunk, ha valaki belép az ajtón, levette a cipőjét, kabátját irány a fürdő kézfertőtlenítéssel), alapos zöldség és gyümölcs mosás, húsok elkészítésénél alapos átsütés.

Tényleg szükségtelen para, amit sokan művelnek. Én 100x szívesebben eszem meg a saját, házi készítésű vagy termesztésű dolgokat, mint azokat a silány kétes eredetű bolti agyonkezelt vackokat, de szíve joga mindenkinek eldönteni, mivel táplálkozik. De ne szájhagyomány útján tájékozódjatok kismamák.

Még a fertőzősekről annyit, hogy szarvasmarhával foglalkoztam a terhességem előtt (11. hétig) és még így sem kaptam el semmit, egészségesek vagyunk, egy szó higiénia!

34 hetes kismama

2012. máj. 22. 14:54
 7/8 A kérdező kommentje:

Hát csajok, biztos én vagyok, aki rosszul gondolja a dolgokat, de ha valami kérdés szerintem butaság, akkor vagy nem írok, vagy annyit írok csak válaszként, hogy

"Nem, eheted nyugodtan"

és nem kezdek el okoskodni vagy lenézni a kérdezőt, mert szerintem buta kérdést tett fel.

Hát igen, a stílusunk merőben különböző, hála a jó égnek!!

Különben is, ha nem tudtátok volna, ez az oldal arra való, hogy olyan kérdéseket tegyünk fel, ami érdekel minket, vagy bizonytalankodunk és nem tudjuk kitől megkérdezni.

Én sem hittem el, éreztem, hogy hülye kérdés, ha elolvastátok így is kezdtem a kérdést, de ezt olvastam a femina.hu-n, és kíváncsi voltam a valódiságára és mások véleményére.

2012. máj. 22. 19:36
 8/8 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező, asszem totál félreértettél valamit, senki sem akart téged lenézni, nem bűn, ha nem vagy egészségügyi szakember.

Amivel a problémát látom, az ez (idézlek):

"vagy annyit írok csak válaszként, hogy

"Nem, eheted nyugodtan"

és nem kezdek el okoskodni vagy lenézni a kérdezőt"

Szóval komolyan, ha a femina.hu - n egy noname valaki kiírja, hogy "ne egyél mézet, mert az listeriozist okoz" akkor azt te elhiszed? És ha egy másik noname valaki (én) ideírom, hogy "Nem, eheted nyugodtan" akkor meg azt hiszed el? Na, ezt hívják paráztatásnak...

Tudod, hogy képződnek az interneten az információk? Megmutatom... Így:

Mai gugli keresés "listeriosist" szóra:

[link]

...

Biztos hülye kérdés: A pasztőrözetlen méz kismamáknak tiltólistán ...www.gyakorikerdesek.hu › Gyerekvállalás, nevelés › Terhesség

Ha babát vársz, semmiképpen ne fogyassz pasztőrözetlen mézet, ez ugyanis listeriosist okozhat. A súlyos fertőzés vetéléshez, vagy akár halva születéshez is ...

....

Én nem azért hozok szakcikket, hogy "okoskodjak" hanem, hogy jelezzem, itt egy alapos, hiteles infóról van szó, amit nyugodtan tényként elfogadhatsz, és eheted azt az akár házi, akár bolti mézet. (és kontra tartózkodhatsz a nem felforralt vagy pasztőrözött TEJtől, ami tényleg tartalmazhat ilyen kórokozót.)

2012. máj. 23. 14:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!