Valaki elmagyarázná nekem, mert én már teljesen belegabalyodtam?
Szóval a helyzetem:2007.szeptember 17-től egészen 2012.április 5-ig folyamatos munkaviszonyom volt! 2012.január 15-én munkahelyet váltottam (120000bruttóról, 170000 bruttóra, tehát azt hiszem magáért beszélt..), de a 'kedves' főnökasszony barátnőjét kirúgták az addigi munkahelyéről és mivel én még próbaidős voltam kitette a szűröm. Rá 10 napra pozitív lett a tesztem, legnagyobb örömünkre 2éve várjuk! A helyzet most munkanélküli vagyok 07.04-ig kapom a munkanélküli segélyt, december 22-re vagyok kiírva, és úgy gondolnám h mivel nincs munkaviszonyom így hiába h meg van a 365nap ledolgozottam, elesek a tgyástól és a gyedtől is!? Tehát ennyit és h dolgoztam 19éves korom óta...? Vagy azért van valami kiskapu vagy csak a gyes jár ilyenkor?
És ha mondjuk egy ismerős felvesz engem dolgozni, és rá 1-2hónapra táppénzre megyek akkor minden jár a 2011-es bér után? Elég bonyolult, de remélem érthető!:)
Tgyás-ról most azt olvastam, hogy vagy az elmúlt 180 napra kell legyen biztosított napod, vagy a szülés évét megelőző évben.
Te a szülés évét megelőző évben (tehát tavaly) 120.000 Ft bruttó után fizetted a TB-t (nem jut eszembe, ha nem ez a neve).
Szóval ez alapján Te a 120.000 Ft 70%-t kapod Tgyás-ként.
Gyed-re ezt találtam:
Az első válasz teljesen helytelen (eleve a 180 nap is gáz, mert már több, mint két éve 365 - de a többi is rossz).
Kérdező, ha felvesznek, az a legjobb megoldás. Csak figyelj, hogy mihamarabb történjen, nehogy meggyanúsítson az OEP, hogy szívességből vettek fel.
Ha 3 hónap próbaidő után mégy el táppénzre, az a legoptimálisabb megoldás.
Menj hamarabb tgyásra, így kevesebb ideig kell a táppénzt magad után fizetni (gondolom ha ismerős vesz fel, akkor mindent te fizetsz, és a táppénz harmadát a munkáltató állja).
A tgyás alapod a 2011-es béred lesz, a gyed alapod viszont mivel 2012-ben nem igazán lesz 180 bérezett napod (ha jól számoltam) a kedvezményszabály miatt (mert nagyobbrészt táppénzen leszel) a tgyás alapja lesz a gyed alapja is.
Csak tényleg mihamarabb intézd.
Ha nem leszel biztosított, akkor valóban elesel tgyástól és gyedtől is.
én itt szoktam böngészni , de a védőnő elmondja ha meg kérdezed nekem is ő mondta a dolgokat :)
Második vagyok.
A 365 nap csak egy feltétel. A másik feltétele annak, hogy kapd az, hogy biztosított legyél szüléskor/igényléskor.
A tgyáshoz elegendő, ha szülés előtti 42. nap még biztosított vagy, ilyen esetben passzívan jár - viszont a gyed ekkor már nem fog.
A gyedhez IGÉNYLÉSKOR IS biztosított kell legyél, vagy passzívan akkor jár, ha legkorábban a tgyás alatt szűnik meg a jogviszony.
Így már érted?
A jogszabályt ha olvasod, akkor látod, hogy BIZTOSÍTOTT szülőnek jár mindkét ellátás. A biztosított meg azt jelenti, hogy valahol fizetnek utána egészségbiztosítási járulékot. Ha magad után fizeted a TB-t, az nem jogosít az egészségbiztosítás PÉNZBENI ellátásaira (táppénz, tgyás, gyed), csak a TERMÉSZETBENIEKRE.
Hidd el a védőnők sem értenek ehhez, mert nem ez a dolguk. Az én védőnőm mindig engem hív, ha ilyen jellegű kérdés felmerül:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!