Amniocentézis-Magzatvízvétel? Nehéz a döntés!
Én 36 évesen szültem, és nem csináltattam meg az amniot, de azért nem, mert 3 petéjű hármasikreim vannak, és 3x kellett volna szúrni, amit egyrészt a szonográfus orvos sem vállalt volna be szívesen (Hajdú Krisztina volt nekem is), ill. nekem itt már 5-6% lett volna a vetélési valószínűség.
Az AFP nálam is értékelhetetlen értéket mutatott, viszont az Istenhegyi Klinikán voltam mindkétszer (12. és 18. heti) genetikai ultrahangon és ott teljesen jó eredményeket kaptam. Így összességében a nőgyógyászommal és Hajdú doktornővel közösen abban maradtunk, hogy inkább nem, mint igen.
Szerencsére a gyerekeim egészségesek, minden rendben van velük, valóban helyes volt a diagnózis.
Arra a kérdésre, amit valaki feltett, én megmondom őszintén, hogy ha súlyos betegség derült volna ki a magzatnál, akkor én valószínűleg nem mertem volna megtartani.
Szia!
Én nem tudom még, hogy helyesen döntöttem e, mert csak pár nap múlva szülök, de nem vállaltam be az amniot. Nekem is a korom miatt akarták, de egyrészt nagyon rossz érzésem volt a beavatkozással kapcsolatban, másrészt nekem is az járt a fejemben, hogy mi van ha elvetélek a szúrástól? 1% az esély, de lehetek én is az az 1%.
Mikor nemet mondtam, akkor nagyon megkönnyebbültem. De mondom, én még nem ismerem a döntésem következményét.
Én a 9-es válaszolóval értek egyet.
37 éves vagyok, harmadik babánkat várjuk augusztus végére.
Azt mondta a párom, döntsem el mit szeretnék, ő mindenben támogat. Ha a vérvételt választom, ami 30 ezer az is jó, de ha csak az amnio után nyugszok meg, abban is mellettem áll.
Semmi nem indokolta volna, de megcsináltattam. Most nyugodtan várhatom a kislányunkat, akinek nincs kromoszóma rendellenessége.
Maga a szúrás annyira sem fájt mint egy vérvétel, de nagyon nagyon féltem tőle.
Nem kellett volna.
34 évesen nem vállaltam,pedig ijesztgettek keményen annak ellenére h a koromon kívül semmi se indokolta.
Egészséges 2 éves kisfiam van.
Most 37 évesen se vállaltam,de ennek még nem tudom az eredményét,mert még csak 18 hetes vagyok.
Minden eredményem jó.
Amúgy a korionboholy és a magzatvíz vizsgálattal is csak 3-5 féle kromoszóma rendellenességet néznek.Mindent nem lehet!
"Most nyugodtan várhatom a kislányunkat, akinek nincs kromoszóma rendellenessége."
Ez azért nem így működik. Az amnio és a chorion biopszia is csak bizonyos gyakrabban előforduló kromoszóma rendellenességre szűr, illetve ha célzottan keresnek valamit, akkor arra. Lehetetlen lenne az összes létező kromoszómarendellenességre szűrni, mivel kb végtelen számú lehet. Szóval sajnos semmi sem 100%.
Válaszolva a kérdésre én nem csináltatnám meg, ha a vetélés esélye magasabb, mint a lehetséges rendellenességé.
Megvolt a genetikai tanácsadás. Az eredményeim alapján, az amnio nem feltétlenül indokolt. Elismerték, hogy nagyobb az esélye a vetélésnek, mint annak, hogy beteg lenne a baba. Persze abba belekötöttek, hogy nem náluk, hanem a sejtbankkal csináltattam a kombinált tesztemet. Igazából a beszélgetés nagy része abból állt, hogy náluk milyen jó a rendszer. Persze ott 30ezerbe kerül a vizsgálat. Ahol én csináltattam "csak" 9ezer, hiszen a kórház szerződésben állt a sejtbankkal.
Az pedig, hogy csak túlzás az 1% vetélési esély, hülyeség! Rákérdeztem konkrétan, és azt a választ kaptam, hogy minden évben megvan az 1%-uk. A vetélés oka pedig a magzatburok repedés és a gyulladás.
Végülis nem kértem az amniot. Több, 40 körüli kismama is határozottan elutasította a beavatkozást.
1:6500
Nagyon nehéz a döntés. Az ember próbálja megtalálni a határt. Hogy mindent megtegyen azért, hogy egészséges gyermeke legyen, de el sem akarja veszíteni emiatt. Jó döntést!
12-es vagyok:
25.-én végül is megszületett kisfiam teljesen egészségesen. Jól döntöttem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!