Toxoplazmózis? Micsoda ez pontosan? Az egyik ismerősömnél csináltak vizsgálatot, és pozitív lett. Nekem nem csináltak vizsgálatot. Baj lehet belőle? Van macskánk, de egyáltalán nem macskázok mióta terhes vagyok.
Köszönöm
19hkm
A toxoplazmózis (toxoplasmosis) egy parazita-fertőzés, amit a Toxoplasma gondii nevű protiszta okoz. Az élősködő a meleg vérű állatokat fertőzi, többek között az embert. A protozzon végső gazdája a macska illetve macskafélék.
Nálunk (Békéscsabán) 3000 Ft-ba került a vizsgálat, melyet az első vérvétel alkalmával néztek. Nem volt kötelező, de szerintem hasznos. Ha negatív az eredmény, akkor azt hiszem nem is nézik többet a terhesség ideje alatt. Ha pozitív, akkor időközönként ellenőrzik.
Köszönöm elolvastam. Mi van akkor ha nekem nem csináltak, nem is javasolták, illetve nem mondták h a késöbbiekben érdemes?
Holnap megyek az orvosomhoz a havi ellenörzésre, akkor megkérdezem, csak kíváncsi voltam, azért kérdeztem itt.
Mindenképpen mond meg, hogy Te szeretnél egy ilyen vizsgálaton. Nálunk a védőnő ajánlotta, adott egy csekket, amit be kellett fizetni, és következő alkalommal levették a vért. Nem vagy még elkésve, ne aggódj.
Boldog babavárást! :)
Az ellenőrző vizsgálatok majdnem pont fordítva vannak:
- ha pozitív nem jelent feltétlenül bajt, mert lehet, hogy a terhesség előtt estél át rajta, ez lenne a jó, mert akkor már nem kaphatod el, ilyenkor csinálnak egy kontrollt, ha az ellenanyag szintje nem emelkedik, akkor régi a fertőzés, ha igen akkor friss, ez a veszélyesebb, ilyenkor általában végig antibiotikumot kell szedni, tehát nem mindig a pozitív a rossz
-ha negatív, akkor még soha nem estél át fertőzősen, tehát a terhesség alatt is fertőződhetsz, én sem estem még át rajta, mi trimeszterenként ellenőrizzük
Nekem is van cicám, nem jár ki, nem találkozik idegen állattal, minimális az esélye, hogy fertőzzön, mivel a mai napig negatív vagyok. Nemcsak cicától kaphatod el: mosatlan zöldség, gyümölcs, nyers hús fertőzött lehet, nem csak fogyasztással, hanem a felületéről is összeszedheted. Fokozott higiénia és ahogy írtad is, ne macskázz, ürüléküket kerüld.
33 hetes negatív kismama
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!