Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Névválasztás hogy ajánlott?

Névválasztás hogy ajánlott?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Találtam egy oldalt, ahol leírják, hogy ajánlott a baba nevét megtervezni. Azt írják, hogy ha a vezetéknév magánhangzóra végződik, akkor mássalhangzóval kezdődjön a keresztnév. Nálatok hogy van?

Amit kinéztünk, sajnos nem felel meg ennek, tudom úgysem lehet mindennek klappolnia, de azért elgondolkodtat, elbizonytalanít.

2012. máj. 10. 17:38
 1/8 anonim ***** válasza:
Én ugyan nem néztem ennek utána,de nálunk így van.A vezetéknév a-ra végződik,a kisfiunk keresztneve M-el kezdődik,a kislányunké(még pocakban van)T-vel.
2012. máj. 10. 17:46
 2/8 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy ez nem szent írás :), de érdekelne miért, végülis így sem rossz. Vagy miért nem gond, ha magánhangzóra végződik és a keresztnév is azzal kezdődik, olyat még sehol sem láttam, hogy írták volta tanácsnak, hogy inkább ne, bár jó az úgy.
2012. máj. 10. 17:49
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Szokták mondani az alliterálást, hogy jól hangzik, pl Tóth Tibor, Bíbor Blanka, Losonci Levente, de szerintem elég gáz.

Azt olvastam, hogy a vezetéknév utolsó betűje és a keresztnév első betűje ne legyen ugyan az, tehát Varga Adél, Ludas Soma, Bereg Géza, ezek nem jók.

Azt is olvastam, hogy a vezetéknév utolsó szótagja ne egyezzen a keresztnév utolsó szótagjával, tehát mondjuk Kovács Lukács, Bíbor Tibor, Hovány István, stb.

De az sem feltétlenül jó, ha a vezetéknév mássalhangzóra végződik és a keresztnév mondjuk i-vel, mert akkor félre érthető, pl Dudás Imre, Bód Irma, stb.

A legjobb tanács azonban mégis az, hogy a keresztneveket ne önállóan nézzük, hanem úgy, hogy a vezetéknévvel együtt próbálgatjuk őket. Mert lehet, hogy tetszik a Hanga név, de mondjuk Harmat a vezetéknév, és az már úgy hülyén hangzik, hogy Harmat Hanga. Ja és az olyan párosításokat is kerülni kell, mint a Fehér Mercédesz, Vízy Noé, Csizmadia Dalia, stb

2012. máj. 10. 17:54
 4/8 A kérdező kommentje:

köszi ilyesmiket olvastam én is

találtunk egy fiú nevet, már régóta, de i-re végződik a vezetéknév és Á-val kezdődne a keresztnév. Semmi azonos betű nincs a keresztnév és a vezetéknévben.

2012. máj. 10. 18:08
 5/8 anonim ***** válasza:
Mi mind a kettő gyermekünknél úgy csináltuk, hogy többször leírtuk és kimondtuk a neveket, amik tetszettek és amelyik a legjobban megtetszett az lett. Nálunk a családnév mássalhangzóra végződik és a keresztnevek is azzal kezdődnek, de mégis jól hangoznak együtt.
2012. máj. 10. 18:21
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Médea13 jó dolgokat írt, hogy mi ajánlott kerülni. A névválasztás egy nagyon jó szórakozásnak tűnik, csak akkor szokott az ember rádöbbenni, hogy mennyire nehéz amikor élesben megy a dolog. Sok szempontot kell figyelembe venni ami közül csak az egyik az, hogy tetszik-e a név. Ha mind a két név mássalhangzóra végződik akkor általában nehezebb kimondani. (Bár kétségtelen, hogy vannak olyan kombinációk amik egész jól elbírják egymást) Könnyebb egy szótagos névvel boldogulni, mint egy több szótagból álló vezetéknévvel. Az s betűre végződő vezetéknevek után nagyon nehéz kimondani egy S, Sz, Cs, Z vagy Zs betűs keresztnevet. Nekem van egy s betűre végződő ritka nehezen érthető vezetéknevem és Zita a keresztnevem. Amikor kicsi voltam akkor először kimondtam a vezetéknevem, majd hosszabb- rövidebb szünet és utána a keresztnév. (Erőt gyűjtöttem arra, hogy kitudjam mondani a Z betűt) Felnőttként "elharapom" az S betűt, így nem törik bele a nyelvem. Ennek az a következménye, hogy egyáltalán nem értik a vezetéknevet, így azt szótagolni és/vagy betűzni kell, mire ez sikerül, akkora rendszeresen elfelejtik, hogy Rita vagy Zita vagyok.
2012. máj. 10. 18:23
 7/8 A kérdező kommentje:
hát ez az, hogy mikor már nevet kell adni a babának már nehezebb a dolog. odáig jópofa, meg persze tetszik, aztán gondolkodik az ember, hogy akkor biztos jó lesz?
2012. máj. 10. 18:26
 8/8 anonim ***** válasza:

[link]

Egy csomó dolgot be tudsz állítani és kidobja mi illik a vezetéknévhez.

Jó szórakozást!

22hkm

2012. máj. 10. 19:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!