Ha táppénzen vagyok, akkor is igénybe vehetem év közben az adókedvezményt? Vagy csak jövőre tudom visszaigényelni?
Szia!
Mivel a táppénzből is vonnak szja-t, így annál is igénybe veheted. Ezt a terhesség 91. napját (asszem) követően a munkáltatónál kell egy nyomtatványon bejelenteni.
Nem kell a férjednek lenni az apának ahhoz, hogy ő vegye igénybe, de csak ő vagy csak te veheted igénybe, el kell dönteni.
Viszont visszamenőleg nem jár, úgyhogy nem tudod visszaigényelni utólag. Attól a hónaptól jár csak, hogy a párod vagy te kérted.
Remélem tudtam segíteni.
Szerintem nem voltam érthető, ugye? :S
Legalábbis így visszaolvasva úgy tűnik. Szóval:
mivel közös lesz a gyermek, ezért mind a ketten jogosultak vagytok a családi adókedvezményre, ami mivel nem túl nagy összeg egy gyerek után, ezért nem fogjátok tudni mind a ketten igénybe venni.
Nekünk 4 gyerekünk van, ezért sikerül az, hogy mind a kettőnk adóját fedezze.
Én évek óta úgy csinálom, hogy januárban a férjem munkahelyén kérjük havi rendszerességgel, én viszont a fizumból adózok minden hónapban.
Majd adóbevalláskor, amit én csinálok itthon, ami fenn maradt kedvezmény, azt magamnak használom fel, és visszaigénylem az addig befizetett adóm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!