Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Gyes, Gyed, hogy is van ez?

Gyes, Gyed, hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Mik a feltételei ezeknek? És mikortól járnak?A Gyes ha jól tudom alanyi jogon jár, meg a Családi pótlék is....

Azt is hallottam, hogy lehet választani, hogy Gyest vagy Gyedet igényelünk, de nekem ez hülyeségnek tűnt első hallásra.

Egyébként egy éve dolgozom egy 4órás állásban.

Köszönöm

18hkm

2012. máj. 5. 10:16
 1/8 anonim ***** válasza:
2012. máj. 5. 10:55
 2/8 timszy25 ***** válasza:
A Gyes alanyi jogon jár ahogy te is írtad viszont a gyed munkaviszonyhoz kötött.1 év munkaviszonynak kell lenni és hogy a szülés időpontjába biztosított legyél.Ez a gyed feltétele.Ez a bruttó bejelentett béred 70%-a lesz.Gondolom 4 órába ez nem olyan sok.Először Tgyás-t kell igényelni ami 168 napig jár ez valamivel több mint a gyed mert nem vonnak belőle annyi adót.Ja és mindig az előző év átlagkeresetét nézik.Ha jól számolom te kb szeptember-októberbe fogsz szülni akkor a tgyás-nak a 2011-es béred lesz az alapja viszont a gyednek már az idei év mert azt csak jövőre fogod igényelni.És ha ez lejár akkor kapod a Gyest a gyerek 3 éves koráig.
2012. máj. 5. 11:15
 3/8 anonim ***** válasza:

Timszy:

nem ez a különbség TGYÁS és GYED között. Adót mind a kettőből ugyanannyit vonnak.

De a TGYÁS-nak nincs felső határa. Tehát ha te mondjuk 900ezret kerestél nettóban, akkor annak a 70%-át kapod meg, viszont a GYED felső bruttó határa azt hiszem 120 körül van ma.

2012. máj. 5. 11:37
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, azt hiszem így már értem :D

Igen, gondoltam, hogy a 4órás munka miatt nem lesz olyan sok ez az összeg, de hálistennek ez nem számít olyan sokat.

2012. máj. 5. 11:47
 5/8 timszy25 ***** válasza:
A gyedből szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak a tgyásból csak szja-t.
2012. máj. 5. 11:59
 6/8 anonim ***** válasza:
Ismétlem: az adó ugyanannyi.
2012. máj. 5. 12:09
 7/8 anonim ***** válasza:

TGYÁS:Szja levonás terheli

GYED: A gyed adóköteles jövedelem, abból az adószabály szerint adót és nyugdíjjárulékot kell levonni.

2012. máj. 5. 12:44
 8/8 anonim ***** válasza:
Azt azért tisztázhatnánk,hogy a szja-ban benne van a nyugdíj járulék is,a tb 2fajtája,és a szakmai továbbképzési támogatás is.
2012. máj. 6. 06:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!