27 hetes kismama vagyok! Szeretnék elszívni egy szál cigit! Szerintetek baj lehet belőle?
Nagyon sok minden árthat egy terhes nőnek, és a babájának. Mégsem mond senki olyasmit, hogy pl. "ne szállj fel terhesen a buszra influenzaszezonban, mert szinte biztos, hogy beteg leszel", vagy hogy "ha babát vársz, költözz ki a belvárosból, mert a szmog, és a szálló kutyapiszok miatt - főleg nyáron - állandó veszélynek vagy kitéve a babáddal együtt", vagy hogy "költözz el a rosszul szigetelt, penészes lakásodból, mert hiába is pucolod le a falat, nem fogod tudni kiirtani a penészt, ami szinte biztos, hogy fog még gondot okozni a kicsi gyerekednél". A buszon simán elfordítják a fejüket a pocakodról, fellöknek a sorban, elütnek a zebrán, mert szája az mindenkinek van, ha "a magzat védelmében" kritizálni kell másokat, de ha már ő maga tehetne valamit, akkor már más a helyzet... De ha elszívsz egy cigarettát, amikor már nem bírod cérnával, akkor maga vagy a sátán. Miközben még a védőnők és a szülészorvosok zöme is azt állítja, hogy a folyamatos stressz legalább annyit árt annak a magzatnak, mint egy-egy ALKALOMSZERŰEN elszívott cigaretta, amit az egészséges placenta még gond nélkül kiszűr. (Nem napi 20 szálakról beszélünk, csak alkalmankénti rágyújtásról.)
40 évesen szülni az első gyereket, mert addig a nő "építi a karrierjét", és aztán rettegni, hogy beteg lesz-e vajon, előtte kikapartatni 10 másik magzatot, akinek a jogai nem érdekeltek senkit, az belefér. Na de RÁGYÚJTANI, terhesen??? Azt soha!!!
Én is cigiztem előtte és most ki akarom bírni, hogy nem gyújtok rá. 30. hétben vagyok és még bírom. Ha most rágyújtanék, akkor nem lenne megállás, ismét folytatnám.
Tudom, már jártam így. :((((
Nagyon tré érzés volt és csalódtam magamban. :(
Köszönöm mindenki válaszát!
Aki azt írta , hogy a stressz a terhesség miatt van , annak elmondom ... halálos beteg a családban (24 évesen) zsúfoltság a lakásban..annyira hogy a kiságynak se tudom hol lesz helye, de már lassan én sem férek el.
Igen kitartó ember vagyok , de lassan 4 hete csak sírok , minden nap , álmomban is ... Ha egy szál cigi csak egy napra is megnyugtatna elszívnám...Nem kívánok egy kismamának se ilyen szitut, de szerintem más már megörült volna ! A terhességemet nagyon jól viselem , eddig nem voltam feszült , ingerült! Pont ez a félelmem központja!! Eddig semmi stressznek nem volt kitéve a Babám , akit már most a világon mindennél jobban szeretek , és ha nem lenne lelkiismeretem , rágyújtottam volna anélkül , hogy az nem is érdekelt volna más mit tanácsol! 28 éves felnőtt érett okos talpraesett nőnek tartom magam , de vannak az életbe olyan dolgok , amikor már ez mind kevés...
Minden esetre még mindig nem gyújtottam rá, bár ha újra annyira padlón lennék , mint tegnap , mikor a kérdést kiírtam... nyugodt szívvel gyújtanék rá , mert tudom , hogy nem lenne 2. 3. , mert így is lelkiismeret furdalásom van , már csak a gondolattól is , hogy rágyújtanék...
17-es, 76%-os válaszolónak:
Akkor kifejtem higgadtan, mert látom, nem voltam érthető.
Az álszentség az, ami engem ebben a témában felháborít, hogy többnyire éppen azok a legkritikusabbak, akik egyébként a kisujjukat sem mozdítanák sem a terhes nő, sem a magzat érdekében. Valamint az, hogy rengeteg olyan tényező van, ami sokkal ártalmasabb, mint az alkalomszerű rágyújtás, mégis, az nem bántja senki szemét. A cigaretta, ha folyamatosan dohányzik a kismama a terhessége alatt, bizonyos betegségekre hajlamosabbá teheti a magzatot abban az esetben, ha a magzat genetikai kódjában a hajlam a betegségre már eleve megtalálható. Így lehetséges az, hogy vannak babák, akik makk egészségesek, pedig az anyjuk végig dohányzott, más babák esetében pedig hiába élt egészséges életet az anyuka, mégis betegesek.
A másik dolog, hogy az is köztudott, hogy minél idősebb fejjel szül az anyuka, annál nagyobb az esélye annak, hogy a születendő babának valami baja lesz. (Itt sem automatikusan lesz beteg a baba, de ha a genetikájában megvan a hajlam az adott betegségre, akkor annak a betegségnek az anya életkorának növekedésével megnő a valószínűsége.) Mégis divattá vált 35-40 éves fejjel szülni az első gyereket, addig pedig "építeni a karriert", és csivavát pelenkázni gyerek helyett... Nem akarok megbántani senkit, de ha arányaiban nézzük a kockázatot, ezek az anyák nagyobb kockázatnak teszik ki a magzatukat, mint azok, akik elszívnak egy szál cigarettát akkor, amikor már úgy érzik, hogy elegük van, és hogy ez megnyugtatná őket. (Még mindig nem a folyamatos dohányzásról beszélek.)
Ebben a társadalomban elvileg végtelen számú abortuszt el lehet végeztetni. Sajnos magam is ismerek sok olyan nőt, aki 5-10-15 abortuszt elvégeztetett már, mondhatni "kényelemből". Én soha nem vetettem el egyetlen babámat sem. Ellenben volt, hogy rágyújtottam terhesen. Ettől függetlenül nem érzem magam rosszabbnak senkinél. Sem a 40 éves kismamánál, sem a futószalag-abortuszosnál. Mégis mindkettő engem néz le. Mint ahogy a társadalom is. Az a társadalom, amelyik egyébként simán elfordítja a fejét, amikor nagy pocakkal, oldalamon a 4 évesemmel majd' kiesünk a buszból a kanyarban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!