Bizonyos helyeken miért nem csinálnak már AFP-t?
Ma voltam védőnőnél és mondta, hogy majd ne X helyre menjek nőgyógyászhoz, mert ott már nem állítanak ki AFP-re papírt, hanem Y helyre.
Azért ez milyen már, egyik helyen csinálják, másik helyen nem? Az oké, hogy ez a vizsgálat elavult, de akkor döntsék már el, hogy megszüntetik e vagy sem, de az hogy itt csinálják amott nem, ez milyen már!
Nemrég olvastam itt egy korrektnek tűnő választ. Mindenki tudja, hogy elavult, és megbízhatatlan, de kell egy TB támogatott genetikai vizsgálat a terhesgondozás során. Azért pont ez, mert olcsó.
Sok kórházban már a kombinált tesztet is megcsinálják ingyen, de ez nem országos szintű még, mert nagyon drága.
Amúgy meg olyan nincs, hogy kötelező vizsgálat. Odaadják a beutalót,ez kötelező, de senkit sem fognak 6 lóval elvontatni vérvételre. Az én dokim nem kért afp eredményt, így hiába volt beutalóm, el sem mentem, helyette kombinált tesztet csináltattam.
Ezért nem csinálják mindenhol.
Ezen azt láthatod, hogy igen nagy az átfedés az egészséges és a kóros terhességek értékei között. És ez az átfedés pont akkora, hogy egy-egy kórház protokolljába még beleférjen ennek a vizsgálatnak az elvégzése, a másikéba pedig már ne. Egyébként a négyes teszt egyik mérőszámaként még abszolút megállja a helyét, ultrahangos kontroll mellett, önmagában viszont semmiképpen nem informatív. Nem elavultnak nevezném - tekintve, hogy nincs ettől kevésbé invazív beavatkozás pontosabb eredménnyel, inkább alkalmatlannak arra a célra, amelyre önmagában használják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!