Minden kismamának jár a 10. 000ft-os ADÓ-kedvezmény?
Ha van annyi adód, amiből érvényesíteni tudod, akkor jár. Tehát munkaviszonyhoz és bérhez kötött. Ha te nem tudod igénybe venni, akkor a párod tudja kérni, ha van annyi munkabére,amiből érvényesíthető. Egyébként a munkáltatónál kell jelezni, mert a bérszámfejtésnél szükséges.
Itt részletesen leírják a jogosultságot az igénylés módját: [link]
És egy ilyen nyilatkozatot kell beadni, csak 2012-est. A munkahelyeteken a személyügyes vagy a könyvelő biztos tud adni ilyen nyomtatványt és segít is a kitöltésben.
Magzat esetén egyébként a terhesség betöltött 90. napjától igényelhető. Itt nem tört hónapot vesznek alapul, hanem azt a hónapot is, amelyikben betöltöd a 90 napot.
16.10-es vagyok.
Megnéztem Neked:
Bruttó 49.300 Ft-nál a nettód 32.292. Ez azt jelenti, hogy havonta 7.888 Ft adót vonnak. Ha Te veszed igénybe a családi kedvezményt, akkor a 10.000 Ft helyett 7.888 Ft kedvezményt tudsz igénybe venni, hiszen ennyi adót vonnak. Azaz 32.292 + 7.888 = 40.180 Ft lesz a nettód.
Ha van Párod, s neki több a fizetése, és ő a gyermek apukája, akkor lehet érdemesebb lenne ha ő venné igénybe, hátha ő ki tudná használni mind a 10.000 Ft-ot.
De ha Te kéred, akkor is jól jársz.
Március eleje van, ha most bejelented a munkáltatódnál, akkor a márciusi bérnél amit áprilisban kapsz majd, már többet kapsz. A fennmaradó 2 hónapot (jan-febr.) csak a jövő évi 2013-as adóbevallásnál tudod majd érvényesíteni.
Remélem tudtam segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!