Táppénz alatt kirúghatnak a munkahelyemről, ha terhes vagyok?
Most várom tervezzük a második babát. Jelenleg Gyeden vagyok.Azt tanácsolták a második gyereknél az elején menjek vissza papíron a munkahelyemre, és azonnal menjek táppénzre, mert akkor abból számolják majd a Gyedet.
KÉRDÉSEM: Ugye hogy kirúghatnak táppénz ideje alatt is, vagy annak lejártakor rögtön?Nekem ez már megtörtént a munkahelyemen és nem akarok kockáztatni.
TUDTOK ebben segíteni hogy van ez? Hol lehet ezeknek a jogszabályoknak utánanézni, hogy mikor milyen törvény véd mennyi ideig?Köszönöm szépen előre is!!!
Szia!
Nem tudom a jogszabályt, de hogy ha terhesség miatt vagy táppénzen, akkor védetté válsz, szerintem tuti. Nem rughatnak ki.
Szia!
Mivel minden ilyen ellátásnak az alapja az előző naptári év átlagkeresetén alapul, csak akkor van értelme variálni, ha
a) kapott mindenki a cégnél az idő alatt fizetésemelést, míg te gyeden voltál, ha ugyanis visszamész, akkor neked is meg kell adniuk az átlagos (!) fizetésemelést. Ha 5 ember kapott fizetésemelést a 100-ból, akkor érdemben nem emelik a fizud.
b) ha az igénylés átmegy egy következő évre.
Minden ellenkező esetben ugyanaz a jövedelem lesz az új gyed alapja, mint a régié, vagyis teljesen fölöslegesen mennél vissza a munkahelyedre.
A munkaszerződés megszüntetésével kapcsolatban a mérvadó a munka törvénykönyve (tanulmányozhatod pl itt: [link] )
Mindenféle védettség a munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik. De rendkívüli felmondással, munkaerőkölcsönzős szerződés, próbaidő alatt, határozott idejű szerződés esetében nincs semmilyen védettsége senkinek.
A rendes felmondás esetében úgy alakul a védettség, hogy ha az időszak (amire jár a védettség) 15 napot meghaladja, akkor 15, ha a 30 napot meghaladja, akkor 30 napig még tart, miután visszamész dolgozni. Gyed, gyes-ről visszament munkavállalóknál ez az időszak lejár, amikor kiveszik az összegyűlt szabadnapokat, vagyis a tényleges munkába állás napján már meg lehet szüntetni rendes munkáltatói felmondással a szerződést.
Én nem mentem vissza a két gyerek között, mert nálunk évek óta csak pár ember kap fizetésemelést, így minimális lenne az emelés, de az is csak a tgyás időszakában érintene, a gyed-em már így is a maximum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!