Szabadság vagy táppénz? Aug 19-re vagyok kiírva,
jún.30-ig dolgozom, van még 22 szabadságom.
Én táppénzre mennék a helyedben.A szabit meg majd kiadják egyben a többivel,mielőtt visszamennél dolgozni.Annyival többet lehetsz majd otthon a babával.
2009. jún. 4. 13:41
én is betegállományba mentem a 8.hónaptól,ahogy megszületett a lányom indítottam a tgyás-t és a családi pótlékot.Jól fog jönni majd a szabadság ,ha jól emlékszem kismamáknál ezek összeadódnak,nem vesznek el évente.
2009. jún. 4. 13:44
TGYÁS és GYED szempontjából mindegy, az előző év átlagából számolnak, tehát a 2008. évből.
Én a helyedben tényleg táppénzre mennék, minek pazaroljam a szabadságot, majd megkapom, ha visszamentem dolgozni és akkor már a pár év alatt megemelkedett bérrel fgom megkapni ráadásul. És annyival tovább lehetek otthon.
2009. jún. 4. 13:46
A tgyás és gyed szempontjából valamivel jobban járnál, ha most szabira mennél. Ugyanis az évi átlagkereseted így több lesz, mintha szabi nélkül, táppénzre mennél egyből. Viszont ezek a napok valóban jól fognak jönni, ha majd visszamész dolgozni. Mert akkor egyből ki kell adniuk az eddig felgyülemlett szabikat és így elég időd lesz bölcsibe vagy oviba szoktatni a gyereket.
A kérdés, hogy Neked melyik ér többet: a valamivel több havi pénz, vagy az idő, amit majd a beszoktatásra szánhatsz.
A tgyás szempontjából teljesen mindegy, azt biztosan a tavalyi átlagbéred alapján számolják. Ha a szülés napjától veszed igénybe a tgyást akkor a gyedre való jogosultságod nagy valószínűséggel átcsúszik a következő évre, és akkor az idei átlagbéred lesz a gyeded alapja. Egyik ellátás nem képezi sosem egy másik alapját, a kevesebb összegű táppénzből nem számolnak átlagbért. Nem muszáj kivenni az idei szabadságokat, ha anyagilag úgy jobb akkor természetesen kiveheted. A táppénz csak annyiban jelent anyagi veszteséged, hogy az kevesebb mint a szabadságra eső bér, de ez a gyeded összegében nem jelenik meg csökkentő tényezőként.
Szia! Bocs h visszakérdezek: kiveheted az egész évre járó szabidat, nem csak az időarányosat? A TGYÁS-t el lehet kezdeni a kiírt nap előtt 28 nappal, ez nem lenne megoldás a számodra?
15 hetes + 18 hós
2009. jún. 4. 13:47
Ja, és abban biztos vagyok hogy ezeket a juttatásokat az igénylést megelőző év átlagbére alapján számolják ki, tehát a tgyás-t a 2008-as, a gyedet a 2009es átlagbéred alapján fogják számolni.
2009. jún. 4. 13:51
Én nem kezdeném el a TGYÁS-t a szülés elött,jó az szülés után is.A Tgyás is ugyanannyi lesz,mint a táppénz.A Gyed-et meg az előző év átlagkeresetéből számítják.
2009. jún. 4. 13:57
Augusztusban szültem, júniustól táppénzen voltam. A TGYÁS a szüléstől kezdődött. Éves rendes szabadságot csak időarányosan lehet kivenni, de érdemes meghagyni az oviba/bölcsibe szokatás időszakára (mint ahogy azt az előttem válaszolók írták). Anyagilag szerintem jobb, ha most táppénzre mész és a szülési szabit a szülés napjától kapod. Kivéve persze, ha tavaly több volt a kereseted mint idén.
2009. jún. 4. 13:59
10/12 A kérdező kommentje:
Sziasztok!
Köszönöm a gyors válaszokat! :)
Beszéltem a munkáltatómmal, és azt mondja, megoldható, hogy amennyiben kérem, kiadják a teljes éves szanimat.
Kapcsolódó kérdések: