Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Gyes alatt érkezik a 2....

Orion81 kérdése:

Gyes alatt érkezik a 2. babám. Mit tegyek, hogy jól jönnek ki pénzügyileg? Mi a következő gyermekemnél a gyed alapja?

Figyelt kérdés

Az 1 . babám 2012.08.09-én tölti a 2. életévét.

A 2. baba 2012.10.10.-én születik. Tehát 2 hónap már a gyesbe menne át.Most is állományba vagyok a munkahelyemen.

1. variáció: augusztustól a felgyült szabit kiveszem (valaki tudja hogy az ? nap). Ha ez van 1 hónapnyi, akkor meg szeptemberre elkezdem a tgyást.

2. variáció: a gyed után táppénzre íratom magam és a szülés után kezdem meg a tgyást.

Azt olvastam ha van biztosított napod akár 1 db is akkor már jár a gyed és a tgyás.

Biztosított napnak számít szerintem a szabadság, de a táppénz meg nem.

Ja és mivel itthon vagyok lassan másfél éve mi lesz a 2. babám utáni gyed alapja. Az a munkabér amivel eljöttem az 1.vel (az jó mert ott a max-ot kapom most), vagy a tavalyi gyed összege?

Előre is köszi a választ mindekinek, nagy segítség lenne.

2012. febr. 1. 14:28
 1/1 anonim ***** válasza:

Kezdem a végéről:

Ha nem szűnt meg közben a munkaviszonyod, akkor minden nap biztosítási jogviszonynak számít. Amivel kevered az a bérezett nap: a szabi igen, a táppénz nem bérezett nap, de mivel nem szedsz össze 180-at, ezért a táppénznél, tgyásnál, gyednél nem nagyon van jelentősége.

1. variáció: van egy hónapnyi, neked még kb. 1,5 évre járó szabid van. Az életkorodtól függ, meg attól, hogy:

2010-ben: hány napot hagytál bent, mikortól vagy táppénzen, tgyáson? Ki vette igénybe a pótszabikat (apa v. te?)

2011-ben: pótnapokat ki vette igénybe

2. variáció:

ez is jó, a mostani gyed alapod (!) lesz a táppénz alapod.

Különbség a kettő között:

1.: aug-okt: 100%-os bért kapsz (szabi miatt), hátránya, hogy a 2. babád után ennyivel kevesebb szabid lesz.

2.: a táppénzed kevesebb lesz, mint a mostani gyeded (napi max. 5200 lehet a táppénz alap, ennek a 60%-a jár), előny: megmarad a felgyűlt szabid.

Mindkettőnél: gyűlik tovább a szabid, a gyest át tudod adni apának/nagyszülőnek a tgyás igényléséig.

A tgyásod így is úgy is maximalizálva lesz: mindenkori minimálbér kétszersének a 70%-a (= gyed max.)

2012. febr. 1. 15:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!