Gyes alatt érkezik a 2. babám. Mit tegyek, hogy jól jönnek ki pénzügyileg?
" csak annyit tehetsz,h visszamész papiron dolgozni,rögtön táppénzre,és akkor járhat tgyás vagy gyed. ha sehová nem tudsz visszamenni akkor csak gyest fogsz kapni"
Ez hülyeség, részben lehet igaz, ha jelenleg nincs munkaviszonyod, de ha valóban nincs, akkor ez a tanács semmit nem ér.
2 lehetőség van a gyed alapjára (persze ha él még a munkaviszony), az egyik, hogy az a jövedelem lesz az alapja, ami a korábban kapott ellátásé, a másik pedig, hogy a minimálbér lesz az alapja.
(3. variáció, hogy a béred kevesebb, mint a minimálbér, mert akkor mindenképpen az lesz az alap)
Ennyi adatra tényleg nem lehet konkrét választ adni.
Mennyi idős a babád? Mennyi ideig dolgoztál előtte? Volt GYEDed és T-GYÁSod? Mikorra várod a babát?
Nem feltétlenül kell visszamenned dolgozni és úgy táppénzre, nem mindenkinek jön ki úgy a legjobban.
Előttem szólóhoz képest van egy negyedik variáció: felkeresel egy tb tanácsadót, ha megvannak a feltételek (365 biztosított nap + tudsz a szülés napján biztosított lenni). Én ezt tettem, mert minél többet tudtam, annál nagyobb kérdések voltak a rendszerben - egyelőre nem bántam meg, igen sokat spórolt nekem.
Bocs tényleg kevés volt az infó.
Az 1 . babám 2012.08.09-én tölti a 2. életévét.
A 2. baba 2012.10.10.-én születik. Tehát 2 hónap már a gyesbe menne át.Most is állományba vagyok a munkahelyemen.
1. variáció: augusztustól a felgyült szabit kiveszem (valaki tudja hogy az ? nap). Ha ez van 1 hónapnyi, akkor meg szeptemberre elkezdem a tgyást.
2. variáció: a gyed után táppénzre íratom magam és a szülés után kezdem meg a tgyást.
Azt olvastam ha van biztosított napod akár 1 db is akkor már jár a gyed és a tgyás.
Biztosított napnak számít szerintem a szabadság, de a meg nem.
Ja és mivel itthon vagyok lassan másfél éve mi lesz a 2. babám utáni gyed alapja. Az a munkabér amivel eljöttem az 1.vel (az jó mert ott a max-ot kapom most), vagy a tavalyi gyed összege?
Előre is köszi a választ mindekinek, nagy segítség lenne.
szia
ez engem is érdekel enyém aug.10 lesz 2 éves és a kistesó ha a szemem nem csal 10.10 körül jön :) kb ugyanúgy..
Amíg él a munkaviszony, minden egyes nap biztosításban töltött napnak számít, az is, amikor fizetés nélküli szabi alatt gyedben, gyesben részesülsz. Vagyis emiatt nem kell kivenni a szabidat, megtarthatod a második baba utánra.
Mindkét általad vázolt variáció jó, anyagilag meg attól függ, melyik a jobb, hogy mennyi volt a béred, ami után a gyedet számolták, és mennyi a mostani (pl. ha a gyed alapját képező éves jövedelem tartalmazott nem rendszeres jövedelmet is - pl. jutalom, és hasonlók - akkor akár jobban is járhatsz a táppénzzel, mint a szabival.
A gyed alapja nem lesz a korábbi gyed összege, tekintve, hogy egyik ellátás sosem alapja a másiknak.
Ha a béred nem változott, akkor kb. ugyannyi gydre számíthatsz, mint az első gyerekkel, de a tgyás is maximált, legfeljebb 130200Ft lehet bruttóban havonta.
Ha kiveszed a szabikat, akkor a tényleges béred lesz a tgyás alapja, (tehát a szabi alatt kapott béred), ugyanazzal a korláttal.
Ja és mivel itthon vagyok lassan másfél éve mi lesz a 2. babám utáni gyed alapja. Az a munkabér amivel eljöttem az 1.vel (az jó mert ott a max-ot kapom most), vagy a tavalyi gyed összege?
Előre is köszi a választ mindekinek, nagy segítség lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!